- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παχυσαρκία: «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…»
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι μια καθημερινή μάχη για 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα
NovoNordisk Hellas: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο της παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία είναι νόσος και αντιμετωπίζεται! Σύμφωνα με δεδομένα του ΠΟΥ, πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από παχυσαρκία παγκοσμίως, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού αυτού, καθώς και της σοβαρότητας των περιστατικών. Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, καθώς πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 πάσχουν από παχυσαρκία.
Η νόσος της παχυσαρκίας αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τους ανθρώπους που νοσούν, αλλά και για τα παγκόσμια υγειονομικά συστήματα. Όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μέσω του συνδυασμού ενός προσεκτικά διαμορφωμένου διατροφικού πλάνου (διατροφή για απώλεια βάρους), κατάλληλης σωματικής άσκησης και δραστηριότητας, καθώς και μέσω θεραπευτικών επιλογών, όπως φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός.
Παχυσαρκία: Μία καθημερινή μάχη για 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα
Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της νόσου και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τόσο τον παγκόσμιο πληθυσμό όσο και τη χώρα μας. Παρατηρείται παγκόσμια αύξηση του αριθμού αλλά και της σοβαρότητας των περιστατικών των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία, καθώς το 39% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.
Παιδική παχυσαρκία
Ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει σχετικά με την αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως είναι η παράλληλη αύξηση και της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές. Το 2020, είχαμε παγκοσμίως 107 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά, ενώ, αν αυτή η ανοδική τάση συνεχιστεί, θα έχουμε παγκοσμίως περισσότερα παχύσαρκα από ελλιποβαρή παιδιά έως το 2022 και σε λιγότερο από 20 χρόνια ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας σε 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως.
Αίτια της παχυσαρκίας
Τα κύρια αίτια της παχυσαρκίας είναι τα εξής:
- Οι «κακές ή ανθυγιεινές» διατροφικές συνήθειες
- Η έλλειψη ή παντελής απουσία σωματικής άσκησης
- Οι διάφοροι γενετικοί παράγοντες
- Το άγχος/στρες
- H έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου
- Κάποια φάρμακα για άλλες νόσους
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που αντίστοιχα επιφέρει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό, τις οποίες είναι καλό να γνωρίζουμε ώστε να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε άμεσα για την αντιμετώπισή της. Η παχυσαρκία συνδέεται στενά με αρκετές συννοσηρότητες όπως:
- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Αποφρακτική άπνοια ύπνου
- Κατάθλιψη
- Καρδιοπάθεια
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
- Καρκίνος
- Οσφυαλγία
- Υπογονιμότητα
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι επιπτώσεις όμως δεν περιορίζονται μόνο στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα άτομα με παχυσαρκία υφίστανται συχνά διακρίσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Εξαιτίας του υπερβολικού βάρους τους υφίστανται διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους, στο περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης και το κυριότερο στις προσωπικές τους σχέσεις.
NovoNordisk Hellas: «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…»
Η NovoNordisk Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, παρουσιάζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας για τη νόσο της παχυσαρκίας «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου από τις 10.00 έως τις 14.00
Πολλοί ασθενείς δεν πήραν την θεραπεία αντιβιοτικών που χρειάζονταν πραγματικά
Απλές αλλαγές στην καθημερινότητα περιορίζουν τις ενοχλήσεις
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής αγγειακής πάθησης που παραμένει αδιάγνωστη σε μεγάλο ποσοστό
Και γιατί το αδιάκοπο κυνήγι της χαράς ίσως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα
Ο ρόλος του στρες και της συνεχούς ανασφάλειας
Αύξηση των νεφροπαθειών και της θνησιμότητας της νόσου
Ο Ντίτερ Μπρόερινγκ μιλά στην ATHENS VOICE για τη ρομποτική επανάσταση μέσα στο χειρουργείο, ενώ ο Γιώργος Σωτηρόπουλος εξηγεί γιατί η Ελλάδα έμεινε πίσω και τι μπορεί να αλλάξει από το φθινόπωρο
Ποια εταιρεία ετοιμάζεται να το βγάλει στην αγορά
Τέλος τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης
Τι λένε επιστήμονες για τον μεγάλο φόβο των γονιών
Τι λένε οι επιστήμονες
Συνεργασία-ορόσημο μεταξύ Takeda και kυβέρνησης της Ινδονησίας
Πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Ο ιδιαίτερος συνδυασμός που διχάζει
Κύμα καύσωνα στη χώρα σήμερα, φτάνει τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία
11,9 χρόνια ζωής με προβλήματα υγείας για κάθε άνθρωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.