- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μπριζόλες από 3D printer - Ποιο θα είναι το κρέας του μέλλοντος
Αναπτύσσεται η τεχνολογία που θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του φαγητού
Εξελίσσεται η παραγωγή των «ηθικών τροφίμων» που θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του φαγητού - Το κρέας από βλαστοκύτταρα και τρισδιάστατους εκτυπωτές.
Με τη σπατάλη τροφίμων να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, εξετάζεται σοβαρά η παραγωγή των λεγόμενων «ηθικών τροφίμων», εκείνων δηλαδή που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.
«Μιλάμε πλέον για την ακεραιότητα τροφίμων, το λεγόμενο product integrity. Δηλαδή ένα προϊόν πρέπει να είναι "ηθικό", να μην βλάπτει το περιβάλλον. Με τις αγορές κρέατος της Κίνας και της Ινδίας να διευρύνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν στρέψουμε τη διατροφή μας σε λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα, δηλαδή δεν τρώμε μοσχαρίσιο κρέας, δεν τρώμε χοιρινά, δεν τρώμε προϊόντα εντατικής καλλιέργειας που είναι τα σιτηρά, θα σώσουμε τον πλανήτη με αυτόν τον τρόπο», τονίζει ο επιστήμονας τροφίμων και βιολόγος, Νίκος Γδοντέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΟΗΕ: Οι διατροφικές αλλαγές θα σώσουν τον πλανήτη
Ο ΟΗΕ σε νεότερη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα επεσήμανε πως με τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, τη μείωση σπατάλης τροφίμων και τη μετάβαση σε φυτικές διατροφικές συνήθεις, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και οχτώ γιγατόνους ετησίως.
Αποτελεί άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής που συμβαίνει το γεγονός ότι πληθαίνει η παρουσία στα ψυγεία και στα ράφια των σούπερ μάρκετ των προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεϊνες, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα τυριού.
Κρέας από 3D εκτυπωτή - Ο παράγοντας του κόστους
Ταυτόχρονα, σε χώρες όπως η Αμερική, το Ισραήλ και η Ιαπωνία εδώ και μερικά χρόνια έχουν ξεκινήσει μελέτες και πειράματα για παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ό,τι έχει να κάνει με αυτή τη νέα τάση, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα και το αποτύπωμα άνθρακα του φαγητού. Αντί να εκτρέφονται αγελάδες και μοσχάρια, εξετάζεται η ανάπτυξη υποκατάστατων μπριζόλας από μάζες κυττάρων. Τα προϊόντα αυτά παίρνουν μορφή με τη βοήθεια των τριδιάστατων εκτυπώσεων. Όλα δείχνουν πως το κόστος της τροφής δεν θα χαμηλώνει αλλά θα ανεβαίνει συνέχεια. Οπότε θα πρέπει να αναπτυχθούν υποκατάστατα της σημερινής διατροφής τα οποία θα είναι φτηνά για τον κόσμο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεραπείες χωρίς χημειοθεραπεία και η υπόσχεση αποφυγής του χειρουργείου
Το διπλό στίγμα όσων υποβάλλονται σε φαρμακευτική θεραπεία απώλειας βάρους
O CEO της Waply και δημιουργός του MedWatch μιλάει για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και την ψηφιακή καθημερινότητα.
Τα οφέλη για το έντερο και τα οστά
Ποια πρωινά δεν μας χορταίνουν αρκετά
Στόχος είναι να εντοπίζονται νωρίτερα ασθενείς που χρειάζονται άμεση περαιτέρω διερεύνηση
Τι δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες
Η πρωτεΐνη που υπόσχεται λύση κατά των ρυτίδων, αλλά ίσως δεν κάνει τη διαφορά
Πώς μπορεί κανείς να κόψει το τσιγάρο; Και μήπως πέφτει έτσι από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη;
Από τη βελτίωση του ύπνου έως την αναγέννηση του ήπατος - Τα οφέλη της αποχής
Στο 1ο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο
Νοέμβριος: Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος
Τι έδειξε νέα μελέτη στις ΗΠΑ
Βιωματική δράσης ενημέρωσης στις 7 Νοεμβρίου
Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες για τις viral συμβουλές κατά της γήρανσης
Νέα μελέτη δείχνει ότι μικρά διαλείμματα ανά ώρα μειώνουν την κούραση και βελτιώνουν τη διάθεση
Ξεχάστε την πολύωρη γυμναστική - Τέσσερα λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτούς και σε όσους έχουν την αίσθηση ότι λειτουργούν κανονικά
Δύο γιατροί του Λαϊκού, η Σμαράγδη Μαρινάκη και ο Γιώργος Κατσάνος, περιγράφουν στην ATHENS VOICE τον αγώνα δρόμου για τέσσερις μεταμοσχεύσεις νεφρού μέσα σε μία ημέρα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον RSV από τη GSK Ελλάδος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.