- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Covid-19-Πνευμονική ίνωση: Ποιοι από τους νοσήσαντες κινδυνεύουν
Σε εξέλιξη πολυκεντρική μελέτη σε νοσοκομεία της Ελλάδας
Ενδεχόμενο οι ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση - Ποιοι κινδυνεύουν
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην πνευμονολογική κοινότητα το ενδεχόμενο οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση. Μία χρόνια, μη αναστρέψιμη πνευμονοπάθεια, με επιπτώσεις που υποβαθμίζουν και απειλούν τη ζωή του ασθενούς. Και το ερώτημα που προσπαθούν οι επιστήμονες να απαντήσουν αυτή τη στιγμή είναι αν τα φάρμακα που ήδη χορηγούνται για τη νόσο, μπορούν να προλάβουν τις χρόνιες βλάβες που προκαλεί στον πνεύμονα στους ασθενείς που χτυπήθηκαν από αυτήν, εξαιτίας του SARS-COV-2.
Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο oμότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Μπούρος αυτή την ώρα μελετάται το φαινόμενο και τρέχει και στην χώρα μας μία πολυκεντρική μελέτη, στην οποία παίρνουν μέρος νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούνται ασθενείς και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, με αξονικές θώρακος υψηλής ευκρίνειας, για να δουν οι πνευμονολόγοι, εάν έχουν αποδράμει οι περισσότερες βλάβες, ή αυτές που μένουν, σε τι ποσοστό είναι, σε τι βαρύτητα και ποια θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να κάνουνε. Το ακριβές ποσοστό των COVID-19 ασθενών που θα αναπτύξουν ίνωση των πνευμόνων παραμένει ακόμη άγνωστο, καθώς απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μελέτης και όπως άλλωστε είναι γνωστό, οι περισσότερες εισαγωγές έγιναν κατά το δεύτερο κύμα. «Πρέπει να έχουμε στους τρεις έως έξι μήνες μετά τη νόσηση μία εικόνα για το πώς εξελίσσεται το περιστατικό, για να μπορέσουμε οριστικά να έχουμε αποτελέσματα και να δούμε αν θα πρέπει να χορηγηθούν φάρμακα για την ίνωση». Η εμπειρία που έχουμε από τον Sars και τον Μers, λέει ο καθηγητής, δείχνει ότι στα 15 χρόνια μετά περίπου το 3,2% των προσβληθέντων είχαν συμπτώματα πνευμονικής ίνωσης. «Ναι μεν χαμηλό ποσοστό, εάν ισχύει το ίδιο και για την τρέχουσα πανδημία, αλλά αν λάβουμε υπόψιν την έκταση της το 3,2% επί του συνόλου των πασχόντων, είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο».
Ποιοι από τους νοσήσαντες με covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση
Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο δεν έχουν όλοι οι νοσήσαντες τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση. Αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι ηλικιωμένοι, άτομα που έχουν νοσηλευθεί επί μακρόν είτε σε απλή κλίνη ή σε ΜΕΘ, (όσο μεγαλύτερη η νοσηλεία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος) άτομα τα οποία έχουν συννοσηρότητες όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η στεφανιαία νόσος. «Αλλά και άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν και έχουν χαμηλά λεμφοκύτταρα και αυξημένο κάποιο ένζυμο που το λένε lph, κάνουν συχνότερα βλάβες μόνιμες από τον πνεύμονα. Επίσης, οι καπνιστές έχουν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα και 2,4 φορές για να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας ή και να χάσουν τη ζωή τους».
Οι βλάβες μπορεί να μην φανούν εξ αρχής
Όσον αφορά το ερώτημα για το αν η αναπηρία που δημιουργεί στον πνεύμονα η πνευμονική ίνωση φαίνεται εξαρχής ή σε βάθος χρόνου, ο κ. Μπούρος απαντά: «Συνήθως είναι άτομα τα οποία έχουν βελτιωθεί, εξέρχονται του νοσοκομείου με οξυγόνο και οι περισσότεροι από αυτούς μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, άλλος μικρότερο, άλλος μεγαλύτερο δεν έχουν ανάγκη το οξυγόνο. Όμως, ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς χρειάζεται στη συνέχεια μονίμως οξυγόνο. Κι εκεί είναι η επικέντρωση της προσοχής μας. Σε αυτά τα άτομα που αποκτούν μόνιμες και βαριές βλάβες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hαπόφαση έχει και έντονο ψυχολογικό και κοινωνικό φορτίο
Τι δείχνει νέα έρευνα
Τι λένε οι ειδικοί για το viral trend των social media
Ο μηχανισμός επούλωσης ενός κατάγματος είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού
H ανίχνευση της υπνικής άπνοιας είναι ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της πάθησης
Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων
Τα συχνότερα συμπτώματα και η σωστή αντιμετώπιση
AstraZeneca: Ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα
Με τα περιστατικά της νόσου να εμφανίζουν αύξηση οι ειδικοί προειδοποιούν
Τι κρύβεται πίσω από αυτό το καθόλου ευχάριστο αίσθημα
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου13 Μαρτίου
Πανευρωπαϊκή έρευνα της EMHA φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική πραγματικότητα
Η σοκολάτα περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά και φυσικά, πολλή ζάχαρη
Έμφαση σε στοχευμένες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία
Ελληνικές startups παρουσιάζουν καινοτόμες λύσεις στον χώρο της υγείας
Ταχεία αποκατάσταση, μειωμένος πόνος και υψηλή ασφάλεια
Ένας τρόπος ζωής που αλλάζει το βιολογικό ρολόι
Η υπερβολική έλξη στα μαλλιά μπορεί να επιβαρύνει το θύλακα της τρίχας
Δεν υπάρχει «μαγική» τροφή, αυτές είναι οι διατροφικές συνήθειες που συνδέονται με καλύτερο ύπνο
Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος 8-14 Μαρτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.