Health & Fitness

Νέα πρωτοποριακή τεχνική για την αντιμετώπιση της κήλης

Ο γενικός χειρουργός, Δημήτρης Γιάλβαλης, μας ενημερώνει για τις εξελίξεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα πρωτοποριακή τεχνική για την αντιμετώπιση της κήλης

Νέα πρωτοποριακή ενδοσκοπική τεχνική (e-TERRS) αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η κήλη, μια ολοένα και πιο συχνή πάθηση στη Δύση, μπορεί να συμβεί σε γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιακών ομάδων. Οι κήλες, σε διάφορα μέρη του σώματος (κοιλιοκήλη, βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη κ.α.), συνήθως οφείλονται σε φυσική χαλάρωση ή αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, που τεντώνει το κοιλιακό τοίχωμα π.χ. λόγω παχυσαρκίας, άρσης βάρους, επίμονο βήχα, χρόνια δυσκοιλιότητα, βαριά εργασία, κ.ά.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περισσότερες από 15 εκατομμύρια επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Ωστόσο, φαίνεται ότι μόλις 15 στους 100 αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν χειρουργικά την κήλη τους, γιατί φοβούνται ότι πρόκειται για μια επώδυνη επέμβαση με μεγάλα ποσοστά υποτροπής.

Συμπτώματα κήλης

Ο γενικός χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης μας διευκρινίζει ότι «παραδόξως οι περισσότερες κήλες δεν πονάνε, ιδιαίτερα οι πολύ µεγάλες. Πολλοί όµως ασθενείς επειδή δεν πονάνε, θεωρούν λανθασµένα ότι δεν χρειάζονται χειρουργείο. Ήπιο άλγος ή ενόχληση εμφανίζεται σε κήλες που περνούν από μικρό στόμιο, κυρίως λόγω άσκησης πίεσης σε κάποιο παράπλευρο νεύρο ή τάσης στην κοιλιακή περιτονία. Έντονος πόνος εµφανίζεται στις κήλες, όταν το περιεχόµενό τους αρχίζει να στραγγαλίζεται και τότε χρειάζονται επείγουσα αντιµετώπιση. Άλλα συµπτώµατα που µπορεί να εµφανιστούν είναι ειλεός ή συνεχή επεισόδια ατελών ειλεών, δυσκοιλιότητα, δυσουρικά ενοχλήµατα, φούσκωµα και γενικά προβλήµατα στην καθηµερινότητα του ασθενούς».

Ο Δημήτρης Γιάλβαλης

Επεμβατική μόνο η θεραπεία της κήλης

Η αλήθεια είναι ότι η θεραπεία της κήλης είναι μόνο χειρουργική: ανοικτή επέμβαση, λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης (TAPP, iPOM, TEP) και η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση με τη μέθοδο e TEP Rives Stoppa. Ο ασθενής επιστρέφει στη ζωή του και στην πλειοψηφία, αν όχι όλες των περιπτώσεων, δεν έχει κάποια επιπλοκή.

«Αν, ωστόσο, χρήζει χειρουργικής θεραπείας, κάτι που μόνο ο γενικός χειρουργός μπορεί να διακρίνει και δεν προβεί σε χειρουργική επέμβαση, το μέγεθος της κήλης, αλλά και ο πόνος θα αυξηθούν, ενώ η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη και αυξάνονται οι πιθανότητες μετεγχειρητικής υποτροπής σύμφωνα με μελέτες», μας ενημερώνει ο κ. Γιάλβαλης.

Νέες επεμβατικές μέθοδοι εξασφαλίζουν ακόμη πιο σύντομη επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητά του

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των κηλών (Λαπαροσκοπική κήλη ή Ρομποτική κήλη) δείχνουν ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να έχει κάποιος αυτό τον φόβο. «Η επέμβαση κήλης πλέον γίνεται με νέες μεθόδους που εξασφαλίζουν την επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητά του ακόμη και μέσα σε λίγες ημέρες», όπως επιβεβαιώνει ο εξειδικευμένος και πιστοποιημένος λαπαροσκόπος χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης.

Δίνοντάς μας περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα μέθοδο επέμβασης της κήλης, ο γενικός χειρουργός μας τονίζει ότι «η επέμβαση της κήλης μπορεί πλέον να γίνει με την πρωτοποριακή μέθοδο e TEP, δηλαδή σε χώρο που δημιουργείται “έξω” από την κοιλιά και πίσω από τους μύες του κοιλικού τοιχώματος (εξωπεριτοναϊκά), χωρίς τομές ανατομικών δομών, ενώ χρησιμοποιείται πλέγμα μεγαλύτερο σε μέγεθος και φθηνότερο από ό,τι σε άλλες αντίστοιχες επεμβάσεις, χωρίς να απαιτείται στήριξή του (πράγμα που μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος). Η τεχνική e TEP - RS εξασφαλίζει αποτελεσματική, ανώδυνη και αναίμακτη ενδοσκοπική θεραπεία ομφαλοκήλης, βουβωνοκήλης και γενικά κάθε μορφής και θέσης μιας κοιλιοκήλης, με άμεση κινητοποίηση του ασθενή και ακόμη πιο σύντομη επιστροφή στην καθημερινότητά του».

Οι νέες επεμβατικές μέθοδοι κήλης ελαχιστοποιούν τον όποιο κίνδυνο υποτροπής

Στο παρελθόν, η επέμβαση μιας κοιλιοκήλης ήταν ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο με πιθανότητες υποτροπής έως και 30%,όπως μας εξηγεί ο γνωστός γενικός χειρουργός. Οι νέες τεχνικές π.χ.TAPP, e TEP,  λαπαροσκοπικής επέμβαση κήλης προσφέρουν στον ασθενή ένα σχεδόν αναίμακτο χειρουργείο, πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση, μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο κ.ά. «Ο ασθενής πλέον δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται μια επέμβαση κήλης ή να ανησυχεί ακόμη και για οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιπλοκή», μας επιβεβαιώνει ο χειρουργός Δημήτρης Γιάλβαλης.

O κ. Γιάλβαλης πραγματοποιεί αυτές τις επεμβάσεις με την ομάδα του σε ιδιωτικά θεραπευτήρια των Αθηνών και μας «ενημερώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πακέτα επεμβάσεων για ασθενείς με ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα κόστη και να μην αναμένουν εκπλήξεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ