Ισχιαλγία: αίτια κι αντιμετώπιση
Yπάρχει η γενική εντύπωση ότι είναι πάθηση της μεγάλης ηλικίας, όμως συμβαίνει πιο συχνά σε ηλικίες 25-40 ετών
Ποια είναι τα αίτια της ισχιαλγίας, σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά και πώς αντιμετωπίζεται;
«Όταν λέμε ισχιαλγία εννοούμε τον πόνο που προκαλείται από τον ερεθισμό ενός νεύρου στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης (χαμηλά στην πλάτη). Αν και η αιτία βρίσκεται στην μέση ο πόνος γίνεται αισθητός κατά μήκος της πορείας του νεύρου στο πόδι: στον γλουτό, μηρό και γάμπα κάποιες φορές έως τα δάκτυλα του ποδιού.
Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως πολύ έντονος, σαν κάψιμο ή σαν να διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμα και ανυπόφορος. Μπορεί να γίνεται πιο αισθητός στον βήχα, στις κινήσεις και μπορεί να επιδεινώνεται όταν καθόμαστε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Εκτός από τον πόνο μπορεί να υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα ή και μυϊκή αδυναμία του ποδιού που δυσκολεύει το περπάτημα.
Ο ερεθισμός του νεύρου στην ισχιαλγία σχεδόν πάντα προκαλείται από κήλη κάποιου μεσοσπονδυλίου δίσκου, ένα μικρό κομμάτι του δίσκου (δισκοκήλη) που προβάλει μέσα στο σπονδυλικό κανάλι και πιέζει ή προκαλεί ερεθισμό του νεύρου. Συνήθως συμβαίνει σε δίσκους στους οποίους προϋπάρχει κάποιου βαθμού φθορά. Πολύ σπάνια η πίεση του νεύρου μπορεί να οφείλεται σε κάποια κύστη ή όγκο.
Αν και υπάρχει η γενική εντύπωση ότι η οξεία ισχιαλγία είναι πάθηση της μεγάλης ηλικίας στην πραγματικότητα συμβαίνει πιο συχνά σε ηλικίες 25-40 ετών και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν έχουν κανένα ιστορικό προβλημάτων στη μέση.
Πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού αν ο πόνος είναι ισχυρός και δεν υποχωρεί μετά από ένα διάστημα αρκετών ημερών ή αν επιδεινώνεται, καθώς επίσης και αν συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία ή έντονο μούδιασμα.
Αν και σε αρκετές περιπτώσεις η ισχιαλγία υποχωρεί με φάρμακα (απλά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη) και ανάπαυση, κάποιες φορές μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες του νεύρου και χρόνιος πόνος αν το πρόβλημα επιμένει και παραμεληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες). Γι αυτό καισε επίμονες περιπτώσεις, ότανυπάρχει έντονο μούδιασμα, ‘κάψιμο’ ή απώλεια αισθητικότητας στο πόδι ή μυϊκή αδυναμία στο κάτω άκρο πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς με την μέθοδο τηςμικροδισκεκτομής.
Η μικροδισκεκτομή είναι μια από τις ελάχιστα επεμβατικές, ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές μεθόδους και έχει βελτιώσει όσο λίγες μέθοδοι τόσο πολύ την ποιότητα ζωής ατόμων με ισχιαλγία.Στόχος της μικροδισκεκτομής είναι να αποσυμπιεστεί η νευρική ρίζα που πιέζεται ώστε να ανακουφιστούν άμεσα τα συμπτώματα ισχιαλγίας.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι σύντομη (20-40 λεπτά), με πολύ μικρή χειρουργική τομή (20-30 χιλιοστά) και με αποφυγή τραυματισμού των γύρω ιστών, άμεση κινητοποίηση και ελάχιστοχρόνο νοσηλείας. Γίνεται με σύντομη γενική αναισθησία και μπορεί να γίνει ακόμα και σαν χειρουργείο ημέρας δηλαδή χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.