- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Εμμένουσα Ανοσμία: Πόσο σχετίζεται με τον κορωνοϊό;
Τι προβλήματα προκαλεί ο ιός στην όσφρηση των ασθενών;


Μελέτη διενεργήθηκε σε οκτώ ασθενείς για τον εντοπισμό της συσχέτισης ανάμεσα στην εμμένουσα ανοσμία και τον κορωνοϊό.
Στο περιοδικό European Journal of Neurology (με συντελεστή απήχησης 4,5) δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μίας πιλοτικής, προοπτικής μελέτης ασθενών-μαρτύρων, με σκοπό τη διερεύνηση και συσχέτιση των απεικονιστικών ευρημάτων ασθενών με εμμένουσα ανοσμία διάρκειας 40 ή περισσότερων ημερών σχετιζόμενη με τον κορωνοϊό.
Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν οι ιατροί της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ: ο Καθηγητής Νευρολογίας Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας Βουμβουράκης Κωνσταντίνος και η Νευρολόγος Παλαιοδήμου Λίνα. Οι ανωτέρω ιατροί συμμετείχαν στην εκπόνηση και το σχεδιασμό της μελέτης σε συνεργασία με τον Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήριο Τσιόδρα (από τη Δ’ Παθολογικής Κλινική του ΕΚΠΑ), την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ Λαμπαδιάρη Βαΐα (από τη Β’ Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ), την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακτινολογίας Παπαθανασίου Ματίλντα (από το Β’ Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ) και τον Καθηγητή Παθολογίας και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πέτρο Σφηκάκης (από την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ)
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, διενεργήθηκε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υψηλής ευκρίνειας σε μαγνήτη 3 Τesla σε 8 ασθενείς με εμμένουσα ανοσμία σε έδαφος COVID-19, η οποία τεκμηριώθηκε αντικειμενικά με τη χρήση οσφρητικών ταινιών Q-SIT. Τα χαρακτηριστικά των ασθενών, καθώς επίσης και τα απεικονιστικά ευρήματα από τη μαγνητική τομογραφία, συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα υγιών ατόμων, ίδιας ηλικίας και φύλου τα οποία δεν ανέφεραν συμπτώματα ή ιστορικό ανοσμίας. Από την ανάλυση των απεικονιστικών δεδομένων προέκυψε ότι οι ασθενείς με εμμένουσα ανοσμία σχετιζόμενη με τη νόσο COVID-19 έχουν στατιστικά σημαντικά ελάττωση του ύψους του οσφρητικού βολβού αμφοτερόπλευρα σε σχέση με τα υγιή άτομα. Επιπλέον, σε 4 ασθενείς με εμμένουσα ανοσμία απεικονίστηκε οίδημα στον οσφρητικό βλεννογόνο και σε έναν ασθενή παρουσιάστηκε εντονότερη σκιαγραφική ενίσχυση του οσφρητικού βλεννογόνου, συγκριτικά με το ρινικό βλεννογόνο.
Πρόκειται για την πρώτη δημοσιευμένη προοπτική μελέτη που εκτίμησε τα νευρο-απεικονιστικά χαρακτηριστικά της οσφρητικής οδού ασθενών με εμμένουσα ανοσμία σε έδαφος νόσου COVID-19 με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υψηλής ευκρίνειας. Η μείωση του ύψους του οσφρητικού βολβού φαίνεται να σχετίζεται με την ατροφία αυτού και πιθανά με την ανάπτυξη της εμμένουσας ανοσμίας μετά τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποβοηθούμενη διάγνωση από υπολογιστή
Υπάρχουν τρία τρόφιμα που θα κρατήσουν την αναπνοή σας δροσερή και... αξιοπρεπή
Απαραίτητα άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας
Οι συνέπειες για την υγεία των παιδιών
Τι έχει συμβεί με τα μαλλιά μας τα τελευταία χρόνια και κυριολεκτικά μας μένουν στο χέρι
Αφορά ενήλικους ασθενείς με μη εγχειρήσιμη ή προχωρημένη νόσο
Φυτικής προέλευσης θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Πότε καθιερώθηκε - Πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία
Στο Tik Tok οι influencers ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του - Η επιστήμη συμφωνεί
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας
Ένα ενοχλητικό σύμπτωμα με ποικίλες αιτίες
Εκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται καθημερινά - Τι λένε οι επιστήμονες
Εάν τα επεισόδια στον ύπνο είναι καθημερινά, η αιτία θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα
Αναπτύσσεται στους μισούς άνδρες 50 έως 60 ετών
Ορισμένες απλές προσαρμογές που μπορεί να τα αλλάξουν όλα
Η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του προδιαβήτη ή και ακόμα να αναστρέψει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα αρχικά στάδια, σύμφωνα με μελέτες
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Εμφάνιση αλλεργιών, ακμή, βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία
Πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Αυξημένος ο κίνδυνος και για τα δύο φύλα εάν είναι παντρεμένα, σύμφωνα με την έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.