- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ποιοι είναι οι «εχθροί» της στύσης;
Τέσσερις στους δέκα άνδρες μετά τα 45 αντιμετωπίζουν προβλήματα
Οι παράγοντες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία και πώς μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση
Ένα από τα βασικά «θέλω» των απανταχού ανδρών είναι η επίτευξη μιας καλής στύσης, αλλά με τη στυτική δυσλειτουργία να… θερίζει, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίζονται οι παράγοντες, οι οποίοι μπλοκάρουν τη διαδικασία της στύσης και κατ’ επέκταση της σεξουαλικής επαφής.
Περίπου τέσσερις στους δέκα άνδρες μετά την ηλικία των 45 θέλουν, αλλά δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα «καθήκοντά» τους στην ερωτική αρένα, κάτι που έχει πολλές συνέπειες καταρχάς στον ψυχισμό τους, αλλά και στην ποιότητα της καθημερινής τους ζωής γενικότερα.
Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD (www.krokkas.gr) αναλύει τους πιο συχνούς παράγοντες, οι οποίοι «σαμποτάρουν» την εύρυθμη στυτική λειτουργία.
Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Έρευνες, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, αλλά και η πολυετής κλινική εμπειρία έχουν δείξει ότι η καλή στύση μόνο αυτονόητη δεν είναι προϊόντος του χρόνου. Στα προαπαιτούμενα είναι ένας υγιές lifestyle και η αποφυγή συγκεκριμένων συνηθειών/πραγμάτων, που ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη στυτική λειτουργία των επίδοξων εραστών».
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι «εχθροί» της στύσης;
Κάπνισμα
Σχεδόν σε όλα τα πακέτα τσιγάρων αναγράφεται η προειδοποίηση ότι οι καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας την καλή ροή του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία και για την πλήρη στύση του πέους.
Ζάχαρη
Τα γλυκά και τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, η οποία προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη εμποδίζει την απελευθέρωση της τεστοστερόνης, γεγονός που δυσκολεύει την επίτευξη στύσης.
Άγχος
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες, οι οποίοι εργάζονται και ζουν κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης και άγχους, παρουσιάζουν συχνά σημάδια κατάθλιψης, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία. Οι ορμόνες που παράγονται, όταν ο οργανισμός βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις, προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων εμποδίζοντας την καλή ροή του αίματος, άρα και την επίτευξη σκληρής και δυνατής στύσης.
«Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο λεγόμενο άγχος επίδοσης», υπογραμμίζει ο κύριος Ρόκκας.
«Είναι μια μορφή άγχους, που συσχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της σεξουαλικής πράξης. Θα τα καταφέρω; Θα ικανοποιήσω τη/τον σύντροφό μου; Αυτά αναρωτιούνται πολλοί, συνήθως μετά από κάποια προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα. Αλλά την κρίσιμη στιγμή αυτό το άγχος μπορεί να καταστρέψει τα πάντα, προκαλώντας αμηχανία στον άνδρα και έντονο αίσθημα ανεπάρκειας».
Παραπανίσια κιλά
Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχουν από 30% έως 90% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις στύσεις τους. Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο τα παραπανίσια κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης, υπερχοληστεριναιμίας και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με τη σεξουαλική ανικανότητα.
Καθιστική ζωή
Οι πολλές ώρες σε καθιστή στάση στο γραφείο και οι ξάπλες στον καναπέ μπροστά από μια οθόνη μέχρι την… προσγείωση στο κρεβάτι για το νυχτερινό ύπνο φέρνουν πολλά προβλήματα υγείας αργά ή γρήγορα. Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι άνδρες, οι οποίοι ασκούνται συστηματικά μέσα στην εβδομάδα, μειώνουν κατά 70% τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται καθόλου ή ασκούνται αποσπασματικά. Η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσα στο σώμα και κατ’ επέκταση απογειώνει τη στυτική ικανότητα.
Αλάτι και λιπαρά
Μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά φράζει τις αρτηρίες - μεταξύ άλλων - και δεν επιτρέπει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Μια υγιεινή διατροφή διατηρεί καθαρά τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας τη διαστολή τους, κάτι που οδηγεί στην επίτευξη της στύσης. Όσο για το αλάτι, ξέρουμε ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση – η υπέρταση είναι μια πολύ συχνή πάθηση, που συνήθως συνυπάρχει με την στυτική δυσλειτουργία.
Αλκοόλ
Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή η μακροχρόνια κατανάλωσή του χωρίς μέτρο «χτυπάνε» κατευθείαν στη στύση, αφήνοντας τον άνδρα «ξεκρέμαστο» και με πεσμένο το… ηθικό του την κρίσιμη ώρα. Η αφυδάτωση, που προκαλεί το αλκοόλ, αυξάνει την λεγόμενη αγγειοτενσίνη (πρόκειται για μια ορμόνη, που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία) και εμποδίζει το αίμα να μεταφερθεί επαρκώς στα γεννητικά όργανα. Το πέος, λοιπόν, δεν αιματώνεται σωστά και αδυνατεί να σταθεί στο… ύψος των περιστάσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.