- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός βλάπτει την ψυχική υγεία των προσφύγων
Η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας
Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς χάνοντας το μεροκάματο και τα μέσα βιοπορισμού τους, πολλοί πρόσφυγες οδηγούνται σε ψυχοκοινωνική δυσχέρεια.
Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των προσφύγων, ως συνέπεια της κατάστασης με τον κορωνοϊό, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σχετική ανακοίνωσή της.
Η Υ.Α. ανησυχεί ιδιαίτερα, ότι χάνοντας το μεροκάματο και τα μέσα βιοπορισμού τους, πολλοί πρόσφυγες οδηγούνται σε ψυχοκοινωνική δυσχέρεια. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι πλέον κάποιοι αναφέρουν περιστατικά αυτοτραυματισμών λόγω της πίεσης αυτής.
«Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι ο φόβος μετάδοσης του ιού, τα μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις, η αδυναμία βιοπορισμού και η αβεβαιότητα για το μέλλον», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.
Για τους πρόσφυγες που είχαν επίσης αναζητήσει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινότητά τους, τις κοινωνικές επαφές ή την τήρηση της θρησκευτικής λατρείας, τα μέτρα τήρησης σωματικής απόστασης και περιορισμού της μετακίνησης επηρεάζουν επίσης την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική πίεση.
Τα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού επηρεάζουν και αυτά τη διαθεσιμότητα της βοήθειας, καθώς το διαθέσιμο προσωπικό έχει μειωθεί, οι μετακινήσεις γίνονται πιο δύσκολες, ενώ πολλές ομαδικές δραστηριότητες που απαιτούν προσωπική επαφή έχουν ακυρωθεί κλπ.
Για τους παραπάνω λόγους, η Υ.Α. ζητά να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της ανταπόκρισης στον κορωνοϊό.
Από τη μεριά της η ΥΑ, προσπαθεί, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, να ενισχύσει την παροχή ψυχικής στήριξης στις προσφυγικές κοινότητες. Μεταξύ άλλων, παρέχει κατάρτιση στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης σε εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, σε προσωπικό διαχείρισης των καταυλισμών, εθελοντές που έχουν επαφή με τις κοινότητες και προσωπικό των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας. Επίσης, ορισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας γίνονται πλέον από απόσταση, μέσω πολύγλωσσων τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας ή και μέσω διαδικτυακών συνεδριών.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.