- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρευνα: Ο κορωνοϊός «σταματά» τις γεννήσεις παιδιών
Τα ζευγάρια σε καραντίνα δεν θέλουν να κάνουν παιδιά
Οι περισσότεροι δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδί εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με ιταλική έρευνα
Πάνω από το 80% των ανθρώπων δεν σχεδιάζει να κάνει παιδί όσο κρατά η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα ιταλική έρευνα, η οποία δείχνει ότι μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται αύξηση του αριθμού των γεννήσεων, λόγω των περιοριστικών μέτρων (lockdown).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και άλλων φορέων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γυναικολογίας και «Journal of Psychosomatic Obstetrics and Gynecology», έκαναν δειγματοληπτική έρευνα σε 1.482 άτομα ηλικίας 18 έως 46 ετών (64% γυναίκες και 36% άνδρες).
Διαπιστώθηκε ότι τα 1.214 άτομα (ποσοστό 82%) δεν σκόπευαν να κάνουν παιδί στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, από τους 268 που σχεδίαζαν να κάνουν παιδί προτού ξεσπάσει η πανδημία, πάνω από το ένα τρίτο (37%) εγκατέλειψαν πια τα σχέδια τους. Οι βασικές αιτίες είναι οι ανησυχίες για μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες (58%) και οι πιθανές συνέπειες στην εγκυμοσύνη λόγω της Covid-19.
Για «ανησυχητικά» ευρήματα, όσον αφορά την επίπτωση της καραντίνας στην πρόθεση των ζευγαριών να κάνουν παιδί, ακόμη και μεταξύ όσων δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους, ούτε έχουν μείωση εισοδημάτων λόγω πανδημίας, έκανε λόγο η ερευνήτρια δρ. Ελιζαμπέτα Μιτσέλι του ιταλικού Κέντρου Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Από την άλλη, ο φόβος ότι η καθυστέρηση στη σύλληψη παιδιού μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια αργότερα, ωθεί ορισμένα ζευγάρια να αψηφούν την πανδημία και τις όποιες ανησυχίες, επιμένοντας στα αρχικά σχέδια τους να αποκτήσουν παιδί. Ενώ υπήρξε και ένα 11% των ερωτηθέντων -κυρίως γυναίκες- που δήλωσαν ότι τους ήλθε η διάθεση για παιδί εν μέσω πανδημίας και καραντίνας. Όμως μόνο το 4% δήλωσαν ότι όντως προσπάθησαν ενεργητικά να «πιάσουν» παιδί στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τη σεξουαλική διάθεση των συμμετεχόντων στην έρευνα. Δύο στους τρεις (66%) ανέφεραν ότι δεν μειώθηκε η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών τους κατά την καραντίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει στα πόδια μας όταν μένουμε ξυπόλυτοι
Tι έδειξε κλινική δοκιμή με περίπου 400 γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών
Η σημασία της σταθερής ρουτίνας στην ανάπαυση για τη μακροζωία - Ποια τα οφέλη
Ένα πρότυπο περιβάλλον προόδου που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, δημιουργώντας αξία πέρα από την εργασία
Δωρεάν εξετάσεις από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό εμβολίων και πληροφοριών
Διευκρινίσεις της εταιρείας προς αποφυγή σύγχυσης και ανησυχίας
Πόσες φορές έχουμε νιώσει ότι δεν παίρνουμε καλά ανάσα και το έχουμε αγνοήσει;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2026 σε 3.800 νέους ηλικίας 11 έως 25 ετών
Εκστρατεία πρόληψης και δωρεάν εξετάσεις από την ΕΔΑΕ
Ένας πλήρης οδηγός για μια ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα μικροπλαστικά
Διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση
Η προσωπική μαρτυρία της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα
Και πώς θα αλλάξουμε το μοντέλο των επιλογών μας;
Πώς οι εφαρμογές διατροφής και εκγύμνασης μπορεί να σε κάνουν να τα παρατήσεις
«Προτεραιότητα ο έλεγχος του άσθματος»: Το μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Δανέζικη έρευνα αποκαλύπτει ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει δραστικά την επιθυμία για ποτό
Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης πραγματοποιήθηκε αφαίρεση όγκου από τον αριστερό πνεύμονα
Αποκατάσταση και λειτουργικότητα μετά την επέμβαση
Έρευνα αποτυπώνει την ένταση της καθημερινότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.