Health & Fitness

Επιστήμονες εξετάζουν αν τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό

Βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκυλιά
Σκυλιά στην καταπολέμηση του κορωνοϊού © EPA/WILL OLIVER

Μετά το πάρκινσον και τον καρκίνο, εξετάζεται ενδελεχώς το αν τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό στους ανθρώπους.

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι οι σκύλοι ιατρικής ανίχνευσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό περιπτώσεων κορωνοϊού σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, οι ακαδημαϊκοί στα πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Ντάραμ διερευνούν εάν οι ικανότητες των σκύλων επεκτείνονται στην ανίχνευση και του κορωνοϊού εκτός από άλλες ασθένειες όπως το πάρκινσον ή και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σκυλιά είναι ικανά να εξετάζουν ανά ώρα τουλάχιστον 750 άτομα. Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ιατρικής ανίχνευσης, οι οποίοι εκτιμάται πως θα μπορούσαν να είναι η λύση στην κρίση λόγω της έλλειψης δοκιμών που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πιθανότητα για τα σκυλιά να ανταποκριθούν στην πανδημία του κορωνοϊού διερευνάται από το Πανεπιστήμιο Υγιεινής και Τροποποιημένης Ιατρικής, το Πανεπιστήμιο Ντάραμ και τον οργανισμό Medical Detection Dogs. Το πρώτο, μάλιστα, δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στα τέλη Μαρτίου περιγράφοντας το πειραματικό έργο, το οποίο επιδιώκει να εξακριβώσει εάν τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν αξιόπιστα τον κορωνοϊό με τον τρόπο που μπορούν να ανιχνεύσουν άλλες ασθένειες.

Σκοπεύουν, δε, να εκπαιδεύσουν έξι σκύλους εάν οι αρχικές δοκιμές είναι επιτυχημένες, σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Daily Mirror. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει να δοθούν στα σκυλιά μάσκες προσώπου ασθενών με κορωνοϊό για να διαπιστωθεί αν ο κορωνοϊός έχει μια μοναδική μυρωδιά. Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πειραματισμού για να είναι γνωστό εάν τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον ιό.

Ο καθηγητής Τζέιμς Λόγκαν, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου ασθενειών στο LSHTM, δήλωσε πως «είναι πρώιμες μέρες για την ανίχνευση οσμών που να αντιστοιχούν στον κορωνοϊό. Δεν γνωρίζουμε εάν ο ιός έχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά ακόμη, αλλά γνωρίζουμε ότι άλλα αναπνευστικά νοσήματα αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματός μας.

»Και αν συμβαίνει αυτό, τα σκυλιά θα μπορούν να το εντοπίσουν. Αυτό το νέο διαγνωστικό εργαλείο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση απέναντι στον κορωνοϊό. Οι ιατρικοί σκύλοι ανίχνευσης χρησιμοποιούνται ήδη για να βοηθήσουν στη διαλογή για μια σειρά παθήσεων όπως ο καρκίνος, η ελονοσία και το Πάρκινσον».

Ο Κλερ Γκεστ, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Detection Dogs, δήλωσε στη Mirror πως «υπήρξαν ήδη πολλά επιτεύγματα των σκύλων στην ανίχνευση ανθρώπινων ασθενειών και πιστεύω ότι μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύσουν και τον κορωνοϊό».

«Όταν οι πόροι και τα κιτ δοκιμών είναι χαμηλά, εκατοντάδες άτομα δεν μπορούν να δοκιμαστούν μονομιάς. Αλλά τα σκυλιά μπορούν να ελέγξουν έως και 750 άτομα πολύ γρήγορα. Αναγνωρίζοντας αυτούς που πρέπει να δοκιμαστούν και να απομονωθούν, μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ