Πώς σε μια πόλη της Ιταλίας «εξάλειψαν» τον νέο κορωνοϊό
Τα μαζικά τεστ ανίχνευσης σε όλους τους πολίτες έσωσαν το Βο των 3.000 κατοίκων
Ο μικροβιολόγος του πανεπιστημίου της Πάδοβας μιλά για το πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη Βο που έσωσε τους πολίτες από τον νέο κορωνοϊό.
Έχει σχεδόν συμπληρωθεί μήνας από την ημέρα που ο Covid-19 άρχισε να σαρώνει την Ιταλία. Με περισσότερα 40.000 κρούσματα νέου κορωνοϊού η Ιταλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον νέο ιό εκτός Κίνας. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα πολλά υποσχόμενο πιλοτικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάποια αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε άλλες χώρες που προσπαθούν να περιορίσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τη διάδοση του νέου κορωνοϊού.
Ο βρετανικός Guardian παρουσιάζει σε δημοσίευμά του τη μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου της Πάδοβας και του Ερυθρού Σταυρού. Μια μελέτη κι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου στην ιταλική πόλη Βο, μια πόλη 3.000 κατοίκων κοντά στη Βενετία. Μια έρευνα που απευθύνεται ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν παρουσιάσει σαμαρώματα του Covid-19. Από τις 6 Μαρτίου ένας – ένας οι κάτοικοι της πόλης Βο ελέγχθηκαν κάνοντας το διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό.
«Αυτό μας επέτρεψε να θέσουμε σε καραντίνα άτομα πριν παρουσιάσουν συμπτώματα μόλυνσης και να σταματήσουμε την περαιτέρω διάδοση του νέου κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε σε 14 ημέρες να εξαλείψουμε τον Covid-19», λέει ο Αντρέα Κρισάντι, καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Και σημειώνει «παρόλο που θεωρούμε ότι είναι πολύ αργά η πιλοτική μας προσέγγιση να εφαρμοστεί σε πόλεις όπως το Μιλάνο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτος, πιστεύουμε ότι υπάρχει να εφαρμοστεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πριν η κρίση επιδεινωθεί». Οι Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να απομονώσουν ομάδες πολιτών, να βάλουν σε καραντίνα τους φορείς, να ιχνηλατήσουν όλες τις πρόσφατες επαφές τους και να τους βάλουν κι αυτούς σε καραντίνα και απομόνωση ασχέτως συμπτωματολογίας. «Το δικό μας πείραμα δοκιμάστηκε τυχαία. Ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία συνέβη στην πόλη Βο. Η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση. Όλη η πόλη μπήκε σε καραντίνα και κάθε πολίτης υποβλήθηκε στο τεστ ανίχνευσης του Covid-19. Τα τεστ ελέγχθηκαν από το πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Ήταν φανερό ότι είχαμε μπροστά μας ένα μοναδικό σκηνικό επιδημιολογίας. Αποφασίστηκε ένας δεύτερος γύρος καραντίνας και ένας δεύτερος ελέγχου όλων των πολιτών μετά από εννέα ημέρες. Στην πρώτη φάση του τεστ διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό 89 άνθρωποι. Στη δεύτερη φάση ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε στους έξι, οι οποίοι παρέμειναν στην απομόνωση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να εξαλείψουμε τον νέο κορωνοϊό από την πόλη Βο ενώ το ποσοστό ανάρρωσης των προσβληθέντων βρίσκεται στο 100% και παράλληλα δεν έχουν καταγραφεί άλλα νέα κρούσματα», αναφέρει ο Ιταλός μικροβιολόγος.
Και καταλήγει μιλώντας για το πολλά υποσχόμενο πιλοτικό πρόγραμμα: «καταλήξαμε σε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: όταν είχαμε τις πρώτες συμπτωματικές διαγνώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού – περίπου το 3% - είχε ήδη μολυνθεί χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Η μελέτη μας θέτει μια πολύτιμη παράμετρο: η εξέταση όλων των πολιτών είτε παρουσιάζουν είτε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι ένα εργαλείο ελέγχου της διάδοσης του νέου κορωνοϊού».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.