- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σακχαρώδης διαβήτης: Απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία
Επιστημονική διημερίδα στο Διαβητολογικό Κέντρο του Metropolitan General
Απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία στον Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αφορά ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας και αυξάνεται παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νόσος συνεπάγεται επικίνδυνες συννοσηρότητες και επιπλοκές, καθιστά την ανάγκη για ολιστική πρόληψη και θεραπεία επιτακτική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι, έως το έτος 2050, ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών θα αυξηθεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια, διαγράφοντας μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το έτος 2000, όταν στις αντίστοιχες ηλικίες αναλογούσαν 605 εκατομμύρια περίπου. Την τελευταία δεκαετία άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος «υγιής γήρανση» με σκοπό να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της πρόληψης.
Τα σοβαρά θέματα της πρόληψης και της θεραπείας μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία, θα αναπτυχθούν, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Διημερίδας ενημέρωσης για το Διαβήτη και τις συννοσηρότητές του με τίτλο «Διαβήτης 2019: Η Παθολογία συνεργάζεται και… περιποιεί το Διαβήτη - Αφιέρωμα εφηβεία, ενηλικίωση & 3η ηλικία», η οποία διεξάγεται για 4η χρονιά από το Διαβητολογικό Κέντρο του Metropolitan General σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
«Η πρόληψη στον ΣΔ ξεκινά από τη διάγνωση στον τύπο 1 και πολύ πριν τη διάγνωση στον τύπο 2 και περιλαμβάνει την αποτροπή των επιπλοκών της ασθένειας και των συννοσηροτήτων. Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, εστιάζει περαιτέρω στην εφηβεία για τον τύπο 1 κυρίως, αλλά και στην 3η ηλικία, που με βάση τις στατιστικές αποτελεί ένα σημαντικό και εξ ίσου ευπαθές κομμάτι του δυτικού κόσμου», αναφέρει ο πρόεδρος της Διημερίδας, κ. Αντώνιος Λέπουρας, ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Μetropolitan General.
Τα τελευταία 5 χρόνια η έρευνα και οι εξελίξεις στο πεδίο της νόσου τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, έχοντας προσφέρει πολλές θεραπευτικές επιλογές και επαναστατική τεχνολογία αλλά και δραστικές αλλαγές στις θεραπευτικές αντιλήψεις. Πολλές μελέτες, ιδίως τα 4 τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι οι νέες θεραπευτικές αγωγές της τελευταίας 10/ετίας, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση και τη βελτίωση των δραματικών επιπλοκών και συννοσηροτήτων που ακολουθούν τον διαβήτη.
«Τόσο η πρόληψη όσο η και θεραπεία στο ΣΔ απαιτούν ολιστική προσέγγιση, διότι πρόκειται για μια δια βίου νόσο που χρειάζεται όχι απλά μια θεραπεία, αλλά ουσιαστική ψυχολογική στήριξη, αντιμετώπιση συννοσηροτήτων και εξειδικευμένη σφαιρική διαχείριση κατά την νοσηλεία των ασθενών. Αυτό απαιτεί με την σειρά του συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων της Ιατρικής αλλά και όλων των θεραπευτών υγείας που έχουν ειδικευθεί σε αντικείμενα που σχετίζονται με την ασθένεια», τονίζει ο κος Λέπουρας.
Τη Διημερίδα, η οποία θα διεξαχθεί στις 22-23 Νοεμβρίου στην Αθήνα, θα χαιρετήσουν ο υφυπουργός Υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας καθηγητής Νικόλαος Τεντολούρης και ο Γενικός Διευθυντής του Metropolitan General, κος Σπύρος Κοτρώτσιος.
Κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν, ακόμη, θέματα που περιλαμβάνουν τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και το διαβητικό πόδι, τις κακοήθειες που σχετίζονται με τη νόσο, τις λοιμώξεις, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον προληπτικό έλεγχο και τις θεραπευτικές μεθόδους. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, καταξιωμένοι ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί γιατροί και θεραπευτές υγείας, με εμπειρία στο αντικείμενο, θα διαπραγματευτούν τα θέματα σφαιρικά και θα διασταυρώσουν τις απόψεις τους, με εποικοδομητικό διάλογο, τόσο μεταξύ τους όσο και με το ακροατήριο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα έρευνα δείχνει ότι λίγα λεπτά παιχνιδιού μπορούν να ενισχύσουν γνωστικές λειτουργίες σε παιδιά και ενήλικες
Η εργασία, η υπερβολική έκθεση στις οθόνες και τα άρθρο της Ρέιτσελ Μπιρν
Έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι τύποι λίπους παίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών
Πάνω από 3 ώρες μπροστά στην τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει για την ψυχική σας υγεία
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Τα τεστ δεν εγγυώνται μακροζωία αλλά δείχνουν το δρόμο
Εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 ετών
Ανάμεσα στις αιτίες και η κλιματική αλλαγή
Τα δεδομένα από μελέτη πενταετίας
Η χρόνια προστατίτιδα παραμένει δύσκολη στη διάγνωση, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και ανακούφισης
Ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι όσοι έχουν λιπαρό τριχωτ
Το σχέδιο SHIELD ενός κορυφαίου επιστήμονα του Χάρβαρντ για υγιή γήρανση
Πρόκειται για φυσική εποχική αλλαγή ή ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος;
Απαντά ο Βασίλης Καραμανίδης, διαιτολόγος-διατροφολόγος (VK Nutrition)
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δεν τρώει σχεδόν κανένα λαχανικό ή φρούτο
Τα αποτελέσματα 25ετούς μελέτης στη Σουηδία
Χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς, το φάρμακο μοιάζει περισσότερο με «διάλειμμα» στο πρόβλημα
Οι μέθοδοι αντιμετώπισής της που έχουμε στη διάθεσή μας
Οι διατροφικές ανάγκες δεν είναι σταθερές, αλλά εξελίσσονται με τα χρόνια
Τι λένε οι ειδικοί για τις βιταμίνες σε μορφή καραμέλας ζελέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.