- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις ηλικιωμένες γυναίκες;
Αυτά έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine πληροφορεί για το πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις ηλικιωμένες γυναίκες
Μια ηλικιωμένη που κάνει 4.400 βήματα καθημερινά έχει μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με μια συνομήλική της που δεν ξεπερνά τα 2.700 βήματα την μέρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Ο κίνδυνος συνεχίζει να μειώνεται μέχρι περίπου τα 7.500 βήματα ημερησίως, αρκετά λιγότερα από τα 10.000 βήματα που είναι συνήθως ο ημερήσιος εκ των προτέρων προγραμματισμένος στόχος πολλών ατόμων που φορούν συσκευές παρακολούθησης της φυσικής τους κατάστασης (wearable fitness trackers).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο I-Min Lee της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία από 16.741 γυναίκες μέσης ηλικίας 72 ετών.
Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να φορέσουν για μία εβδομάδα μια συσκευή καταγραφής των βημάτων τους. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν ιατρικά για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν 504 από αυτές.
Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν τα λιγότερα βήματα μέσα ή έξω από το σπίτι τους, κατά μέσο όρο 2.700 την ημέρα, είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Όσες έκαναν 4.400 βήματα την ημέρα (ισοδυναμούν με περίπου 3,2 χιλιόμετρα) είχαν 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τις προηγούμενες λιγότερο κινητικές γυναίκες. Ο κίνδυνος σταμάτησε να μειώνεται μετά τα 7.500 βήματα περίπου.
Ενώ φορούσαν επιταχυνσιόμετρα, οι γυναίκες ξόδεψαν το 51% του χρόνου τους χωρίς να κάνουν καθόλου βήματα, ενώ ένα άλλο 46% του χρόνου τους κινούνταν με ρυθμό που δεν ξεπερνούσε τα 39 βήματα ανά λεπτό. Οι γυναίκες πέρασαν μόνο στο 3% του χρόνου τους κινούμενες με ρυθμό πάνω από 39 βήματα το λεπτό, μια ταχύτητα που υποδηλώνει σκόπιμη προσπάθεια.
Πάντως, η ταχύτητα του βαδίσματος δεν φάνηκε σ’ αυτή τη μελέτη να επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου – σε αντίθεση με άλλες μελέτες. Οι ερευνητές είπαν ότι ο αριθμός των βημάτων είναι σημαντικότερος για τη μακροζωία μιας γυναίκας από ό,τι το πόσο γρήγορα περπατά.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.