- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εμβολιασμοί πλέον και στα φαρμακεία
«Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας», αναφέρει ο ΠΦΣ
Την ικανοποίησή του για τη θεσμοθέτηση των εμβολιασμών στα φαρμακεία και την αναγνώριση της σημασίας και της συμβολής των φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), τονίζοντας παράλληλα τα οφέλη που προκύπτουν για την δημόσια υγεία.
«Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας», αναφέρει ο ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ ήδη από το 2011 έχει εκδώσει και επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παροχής επαρκών και κατάλληλων φαρμακευτικών υπηρεσιών, στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και το ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Υγείας και Τροφίμων, προσθέτει ο ΠΦΣ, προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική παροχή, συμπεριλαμβάνοντας και τα φαρμακεία της κοινότητας, ως δομές αξιοποίησης για τον σκοπό αυτό. Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο ΠΦΣ, άνω του 20% των φαρμακείων -περισσότερα από 200.000 φαρμακεία διεθνώς, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες- αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ατόμων, σε 20 χώρες διεθνώς.
Οι χώρες εκείνες, στις οποίες αναγνωρίζεται και στηρίζεται θεσμικά από την Πολιτεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα Φαρμακεία, επιτυγχάνουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, στην Ελλάδα διενεργούνται ετησίως από 1 ως και 2 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο (περίπου 2,2 εκατομ. εμβολιασμοί για το 2018-2019), και δεκάδες χιλιάδες αντιτετανικοί εμβολιασμοί. Το ποσοστό των εμβολιασμών αυτών που διενεργούνται από τα φαρμακεία στην Ελλάδα ξεπερνά το 90% του συνόλου, εδώ και πολλά χρόνια.
Οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν επίσης, για την αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, παρέχουν οδηγίες και συμβουλές για την εμβολιαστική διαδικασία και διενεργούν τους εμβολιασμούς μετά τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς. «Η νομοθετική εξέλιξη λοιπόν αυτή αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας στην πρόληψη έναντι της γρίπης και στην πρόληψη έναντι του τετάνου, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού. Αποτελεί κυρίως όμως αδιαμφισβήτητη απόδειξη του γεγονότος ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προς όφελος του πληθυσμού αλλά και με σαφή θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση δαπανών λόγω της άμεσης σχέσης με τους ασθενείς και της επιρροής τους σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής», καταλήγει ο ΠΦΣ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος
Από τους δρ Νικόλαο Πλεύρη και δρ Ηλία Τσάκο στο Metropolitan Hospital
Πώς επηρεάζει η αφυδάτωση και η σχέση του ήλιου με την τεστοστερόνη
Άμεση ανάγκη για αποτελεσματικότερη πρόληψη και ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες
Τα οφέλη για το σώμα και τον νου - Συμβουλές ειδικών για να αποφύγετε τους τραυματισμούς
Από τον αέρα στο υπνοδωμάτιο έως τη διατροφή: Ειδικοί εξηγούν πώς θα ανακτήσετε την ενέργειά σας
Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου από τις 10.00 έως τις 14.00
Πολλοί ασθενείς δεν πήραν την θεραπεία αντιβιοτικών που χρειάζονταν πραγματικά
Απλές αλλαγές στην καθημερινότητα περιορίζουν τις ενοχλήσεις
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής αγγειακής πάθησης που παραμένει αδιάγνωστη σε μεγάλο ποσοστό
Και γιατί το αδιάκοπο κυνήγι της χαράς ίσως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα
Ο ρόλος του στρες και της συνεχούς ανασφάλειας
Αύξηση των νεφροπαθειών και της θνησιμότητας της νόσου
Ο Ντίτερ Μπρόερινγκ μιλά στην ATHENS VOICE για τη ρομποτική επανάσταση μέσα στο χειρουργείο, ενώ ο Γιώργος Σωτηρόπουλος εξηγεί γιατί η Ελλάδα έμεινε πίσω και τι μπορεί να αλλάξει από το φθινόπωρο
Ποια εταιρεία ετοιμάζεται να το βγάλει στην αγορά
Τέλος τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης
Τι λένε επιστήμονες για τον μεγάλο φόβο των γονιών
Τι λένε οι επιστήμονες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.