Παύει τα πειράματά του ο επιστήμονας που ισχυρίζεται ότι έφερε στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά
Αποκάλυψε ότι άλλη μια εθελόντρια είναι έγκυος στο πλαίσιο της έρευνας του
Ο Κινέζος ερευνητής, ο οποίος υποστηρίζει ότι έφερε στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στην ιστορία, ανακοίνωσε σήμερα μια "παύση" στα πειράματά του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς με τους ισχυρισμούς του.
Ο Χε Τζιανκούι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου στην Σεντσέν της Κίνας, επιβεβαίωσε σήμερα ότι κατάφερε να γεννηθούν δίδυμα των οποίων το DNA τροποποιήθηκε για να προστατεύονται από τον ιό του AIDS, ενώ δήλωσε υπερήφανος για το επίτευγμά του αυτό ενώπιον ακροατηρίου περίπου 700 ανθρώπων που τον παρακολουθούσε κατά τη σύνοδο Human Genome Editing Summit στο Χονγκ Κονγκ.
"Αισθάνομαι υπερήφανος. Αισθάνομαι ο πιο υπερήφανος", σημείωσε, αποκαλύπτοντας επίσης ότι άλλη μια εθελόντρια είναι έγκυος στο πλαίσιο της έρευνας του.
Ο Χε διευκρίνισε επίσης απευθυνόμενος σε κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, όπου διεξάγεται η διεθνής αυτή σύνοδος για το ανθρώπινο γονιδίωμα, ότι οκτώ ζευγάρια --αποτελούμενα όλα από έναν πατέρα οροθετικό και μια μητέρα που δεν είναι οροθετική, είχαν δηλώσει εθελοντές στο πείραμα αυτό. Ωστόσο το ένα από αυτά αποσύρθηκε στη συνέχεια.
Ο Χε υπογράμμισε ότι έχει υποβάλλει την "έρευνά του σε μια επιστημονική επιθεώρηση για ανασκόπηση", χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την επιθεώρηση, ενώ σημείωσε επίσης ότι το πανεπιστήμιό του δεν ήταν ενήμερο για την έρευνά του.
Ο ίδιος την χρηματοδότησε, πρόσθεσε, ενώ, για να διαλύσει τις ανησυχίες ότι αυτή έγινε μυστικά, εξήγησε ότι ο ίδιος απασχολεί την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία τρία χρόνια.
"Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα διέρρευσε με μη αναμενόμενο τρόπο", σημείωσε ωστόσο ο Χε Τζιανκούι, αναφερόμενος σε βίντεό του που μεταδόθηκε την Κυριακή στο YouTube σχετικά με την γέννηση "πριν από μερικές εβδομάδες" δίδυμων κοριτσιών, το DNA των οποίων τροποποιήθηκε για να προστατεύονται από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.
"Γίνεται μια παύση στις κλινικές δοκιμές λόγω της σημερινής κατάστασης", πρόσθεσε.
Ο επιστήμονας, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, έχει διευκρινίσει πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων "γενετικών ψαλιδιών". Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.
Οι δίδυμες, ο οποίες επονομάσθηκαν "Λουλού" και "Νανά", γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί πριν εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας.
Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε χθες Τρίτη στην δημοσιότητα την απογοήτευσή τους γι' αυτή την "τρέλα", υπογραμμίζοντας πως καταφέρει "μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα".
"Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά", αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή, η οποία είναι γραμμένη στην κινεζική και υπογράφεται από περίπου 120 επιστήμονες.
Εξάλλου οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έδωσαν εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του επιστήμονα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.