- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοινή πρωτοβουλία 22 ομοσπονδιών και συλλόγων ασθενών για την πολιτική του φαρμάκου
Υπόμνημα με ευρύ φάσμα θέσεων και προτάσεων
Στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της πλατφόρμας 22 ομοσπονδιών και συλλόγων ασθενών προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Η ομάδα των ληπτών υπηρεσιών υγείας ήταν ο πρώτος κοινωνικός εταίρος που προσκλήθηκε στην Επιτροπή, σε μία συμβολική κίνηση αναγνώρισης της ισοτιμίας του ρόλου και του λόγου τους.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των ασθενών κατέθεσαν υπόμνημα για τα κύρια ζητήματα οριζόντιου ενδιαφέροντος σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική και με γνώμονα τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στη θεραπεία τους.
Το υπόμνημα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θέσεων και προτάσεων, όπως η συστηματική αξιολόγηση των αναγκών για κάθε θεραπευτική κατηγορία, η υιοθέτηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η δημιουργία εθνικού μητρώου ασθενών και η διασύνδεσή του με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα εργαλεία ελέγχου της προκλητής ζήτησης και της υπερσυνταγογράφησης. Το κείμενο θέσεων περιλαμβάνει προτάσεις που υπηρετούν την απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση του πληθυσμού στον εμβολιασμό, τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τον προσέλκυση και ανάπτυξη κλινικών μελετών, τη λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΦ, την περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων και την εξοικονόμηση πόρων που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της καινοτομίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανάγκη αύξησης του ορίου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ποσοστό αντίστοιχο με την αύξηση του ΑΕΠ και αντίστοιχης ελάφρυνσης της συμμετοχής των πολιτών.
Η συζήτηση με τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή επεκτάθηκε επίσης στο πάγιο αίτημα για τη θεσμοθέτηση της διαβούλευσης και της συμμετοχής των ασθενών στο σχεδιασμό των πολιτικών υγείας και σε διαδικασίες όπως η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή αναγνώρισαν τη συγκεκριμένη ανάγκη ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δόμηση ενός ασθενοκεντρικού συστήματος.
Αντικείμενο της Επιτροπής που συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έχει συνεδριάσει μέχρι στιγμής τέσσερις φορές είναι η χάραξη μίας σφαιρικής στρατηγικής για το φάρμακο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Το υπόμνημα θέσεων και προτάσεων που κατατέθηκε στη Βουλή συνυπογράφεται από τις παρακάτω ομοσπονδίες και συλλόγους:
- Agora - Πλατφόρμα Οργανισμών Ασθενών με ρευματικά νοσήματα Νοτίου Ευρώπης
- Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως
- Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης - Lungs of Life
- Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη
- Όμιλος Ασθενών με VHL Ελλάδος (FamilyAlliance - Greece)
- Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «Ρευμαζην»
- Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ - ADHD Hellas
- Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη»
- Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ
- Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ
- Πανελλήνιος Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση
- Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας»
- Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας
- Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
- Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες
- Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος (H-MGA)
- Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»
- Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης
- Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας
- Σωματείο φροντίδας ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις - MDA
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Τι πρέπει να αλλάξετε την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ
Η σύνδεση με τις ημικρανίες, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς
Δεν οφείλεται μόνο στη στάση ύπνου - Συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του ανθρώπου να μιλά
Ποιους αφορά, πότε θα είναι διαθέσιμo
Το 38% του ενήλικου πληθυσμού είναι χρήστες καπνικών προϊόντων
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «υψηλός πνευμονογαστρικός τόνος»
Η σημασία της διατροφής και της άσκησης
Νάρθηκες, φυσικοθεραπεία και η επιλογή της επέμβασης
Πώς η απλή καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας θωρακίζει απέναντι στο στρες
Η περίπτωση ενός άντρα που υπέστη σπάνια αλλεργική αντίδραση
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.