- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού του παιδιού από αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη
Τι δείχνει νέα γαλλο-ιταλική επιστημονική έρευνα
Σύμφωνα με μια νέα γαλλο-ιταλική επιστημονική έρευνα, η χρήση από τις γυναίκες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γέννησης παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Εντούτοις, οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Φλοράνς Γκρεσιέ του τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μπισέτρ και του Πανεπιστημίου Paris-Saclay −που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics»− δήλωσαν ότι οι έγκυες δεν πρέπει να σταματήσουν την αντικαταθλιπτική αγωγή τους, καθώς τα ευρήματα της μελέτης έχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας και επιπλέον μπορεί να υπάρξουν άλλες συνέπειες, αν δεν αντιμετωπισθεί η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γκρεσιέ τόνισε πως «κάθε περίπτωση εγκύου θα πρέπει να αξιολογείται ατομικά». Σχεδόν το 15% των εγκύων γυναικών, κατά τους ερευνητές, εκδηλώνουν κατάθλιψη και όσες δεν ακολουθούν κάποια φαρμακευτική θεραπεία, κινδυνεύουν περισσότερο με επιπλοκές.
Σημειώνεται πως η χρήση των αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη έχει αυξηθεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια, ενώ τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι η κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).
Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), η οποία αξιολόγησε τα ευρήματα έξι ερευνών που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 118.000 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά είναι 81% πιθανότερο να διαγνωσθούν με αυτισμό, αν είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά, όσο βρίσκονταν στη μήτρα κατά την εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε πως υπήρξαν και δύο άλλες μελέτες −που επίσης αξιολογήθηκαν και αφορούσαν πάνω από 772.000 παιδιά− οι οποίες δεν έδειξαν να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά κατά την εγκυμοσύνη και στον αυτισμό. Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για το τι ακριβώς συμβαίνει τελικά.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι κρύβεται πίσω από αυτό το καθόλου ευχάριστο αίσθημα
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου13 Μαρτίου
Πανευρωπαϊκή έρευνα της EMHA φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική πραγματικότητα
Η σοκολάτα περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά και φυσικά, πολλή ζάχαρη
Έμφαση σε στοχευμένες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία
Ελληνικές startups παρουσιάζουν καινοτόμες λύσεις στον χώρο της υγείας
Ταχεία αποκατάσταση, μειωμένος πόνος και υψηλή ασφάλεια
Ένας τρόπος ζωής που αλλάζει το βιολογικό ρολόι
Η υπερβολική έλξη στα μαλλιά μπορεί να επιβαρύνει το θύλακα της τρίχας
Δεν υπάρχει «μαγική» τροφή, αυτές είναι οι διατροφικές συνήθειες που συνδέονται με καλύτερο ύπνο
Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος 8-14 Μαρτίου
Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι ειδικοί εξηγούν τις πιο συχνές αιτίες και πότε αυτό αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης
Η επιστημονική εξήγηση για τις άσπρες τρίχες και τον πολλαπλασιασμό τους
Μάρτιος, μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται όταν το μωρό ξυπνάει τη νύχτα ή κοιμάται λιγότερες ώρες
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων
Περίπου το 10,6% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες
MSD & Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ ενώνουν δυνάμεις για την προστασία του ενήλικου πληθυσμού
H σπάνια ζωή συναντήθηκε με την τέχνη, τον πολιτισμό και τον δημόσιο διάλογο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.