Health & Fitness

Αυτοέλεγχος ασθενών με τεχνολογία Bluetooth

Παρακολούθηση εξ αποστάσεως της από του στόματος αντιπηκτικής αγωγής 

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 609
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348276-722788.jpg

Εκατομμύρια ανθρώπων λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία (1-1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού) λόγω κολπικής μαρμαρυγής, βαθειάς φλεβικής θρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής, καθώς και παρουσίας μηχανικής καρδιακής βαλβίδας. Για την καλύτερη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αγωγής χρειάζεται συχνή μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης (PT/INR). Αυτή η εξέταση πλέον μπορεί να γίνει στο σπίτι με τη χρήση μιας σταγόνας αίματος από το δάχτυλο του χεριού του ασθενούς.

Το σύστημα CoaguChek  INRange της Roche  Diagnostics είναι η πρώτη συσκευή με Bluetooth για την κατ’ οίκον μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης. Αφορά σε μία σημαντική καινοτομία στον αυτοέλεγχο ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία από του στόματος. Η διάγνωση από τον ασθενή με το σύστημα CoaguChek INRange θέτει νέα πρότυπα στην ιατρική φροντίδα καθώς επιτρέπει στους ιατρούς να παρακολουθούν τα δεδομένα PT/INR του ασθενούς μειώνοντας τις επισκέψεις στο εργαστήριο.

Ποιότητα ζωής ασθενών και οικονομία της υγείας

Η συνήθης φροντίδα ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή περιλαμβάνει συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο ή στο γενικό ιατρό για εξέταση PT/INR με φλεβοκέντηση, καθώς και αναμονή 2-3 ημερών για τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Με το σύστημα CoaguChek INRange οι ασθενείς συμμετέχουν στη φροντίδα τους με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο του χεριού και εξέταση διάρκειας 1 λεπτού, ενώ μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και την ποιότητα ζωής τους, διατηρώντας σύνδεση με τον ιατρό τους.

Έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που εφαρμόζουν την αγωγή παρακολούθησής τους βρίσκονται εντός του θεραπευτικού εύρους τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνουν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα και έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή αιμορραγίας.

Με το σύστημα CoaguChek INRange οι ασθενείς αναπτύσσουν βαθύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων PT/INR μέσω της συχνής αυτοδιάγνωσης και οι ιατροί είναι πιο σίγουροι ότι μπορούν να βελτιστοποιήσουν αποτελεσματικά τις αποφάσεις τους σχετικά με την αγωγή, καθώς έχουν πρόσβαση σε δεδομένα του ασθενούς σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμη το σύστημα συμπεριλαμβάνει υπενθυμίσεις για λήψη φαρμάκων και για εξέταση, επισήμανση των αποτελεσμάτων σε σχέση με το εύρος-στόχο, καθώς και την επιλογή για εισαγωγή σχολίων στο αποτέλεσμα. Αυτή η ιατρική συσκευή χειρός για κατ’ οίκον χρήση δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν εύκολα τα αποτελέσματα PT/INR, καθώς και να έχουν ευέλικτη απομακρυσμένη συνδεσιμότητα με τους ιατρούς τους μέσω τεχνολογίας Bluetooth.

Στην Ελλάδα

▶ περισσότεροι από 20.000 ασθενείς λαμβάνουν σκευάσματα αντιπηκτικής αγωγής από το στόμα, με ετήσια αύξηση 20%.

▶ περίπου το 80% των ασθενών πρέπει να λαμβάνουν τη θεραπεία σε ημερήσια βάση για το υπόλοιπο της ζωής τους, με το 50-60% εξ αυτών να είναι ικανοί υποψήφιοι για το σχήμα αυτοελέγχου.

Η αποζημίωση της συσκευής διακόπηκε από τον ΕΟΠΠΥ με την έναρξη της κρίσης. Μετά από πιέσεις μεταμοσχευθέντων ασθενών εγκρίθηκε η χορήγηση της συσκευής μέτρησης του χρόνου προθρομβίνης (INR) σε ασθενείς με ΜΥΚ (Μηχανική Υποβοήθηση Καρδιάς), γνωστή και ως Τεχνική Καρδιά (είτε με συσκευή υποβοήθησης της αρ. κοιλίας της καρδιάς L. VAD, είτε με συσκευή υποβοήθησης και των 2 κοιλιών της καρδιάς Bi VAD) που παραμένουν στη λίστα για μεταμόσχευση (ΜΤΧ) καρδιάς καθώς και σε ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Δυστυχώς αυτό είναι ένα μικρό μέρος των ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, η μεγάλη ομάδα ασθενών με κολπική μαρμαρυγή μένει εκτός.


Πληροφορίες σχετικά με το σύστημα CoaguChek INRange, στο www.coaguchek.com, και για την αυτοεξέταση των ασθενών, www.stayintheflow.com.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ