Wine & Spirits

5 κοκτέιλ για ερωτευμένους

Προτάσεις για να συνοδέψετε μια αξέχαστη βραδιά

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοκτέιλ
© Lina Livaka / Pexels

Άγιος Βαλεντίνος: 5 θεματικά κοκτέιλ για την ημέρα των ερωτευμένων

Αν σκοπεύετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να βγείτε έξω και να απολαύσετε τη βραδιά σε κάποιο εστιατόριο, τότε ετούτο το άρθρο δεν είναι για εσάς. Όσοι πάλι θα μπείτε στη διαδικασία να στήσετε μια ολόκληρη, ρομαντική βραδιά για το έτερόν σας ήμισυ, έχοντας ήδη αποφασίσει για τη μουσική, τα κεριά, τα λουλούδια, το φαγητό, το επιδόρπιο και τα εσώρουχα, μπορείτε να ολοκληρώσετε ιδανικά το σετ με ένα θεματικό κοκτέιλ από τα παρακάτω.

Γράφοντας όλα αυτά τα χρόνια για ποτά και για κοκτέιλ, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως με τις επιλογές σε φαγητό και ποτό να είναι αμέτρητες και απεριόριστες, το να επιλέγεις θεματικά κάποιες δημιουργεί αξιομνημόνευτες στιγμές, τόσο για εσάς όσο και για την παρέα σας. Και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μια ακόμη ιδανική αφορμή.

Clover Club
Δημιουργήθηκε πριν την αμερικανική ποτοαπαγόρευση στο κλαμπ κυρίων που είχε συσταθεί από δικηγόρους και τραπεζίτες, συγγραφείς, ποιητές και ηθοποιούς, στο θρυλικό ξενοδοχείο Bellevue-Stratford της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ γύρω στα 1880. Η φήμη του έφθασε στην κορυφή όταν «μπήκε» στον κατάλογο ενός άλλου, περίφημου ξενοδοχείου των ΗΠΑ, του Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης, όπου σύμφωνα με χρονογράφημα της εποχής, είχε κρατήσει ένα βράδυ αξιομνημόνευτη παρέα στον Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, ένας λίβελος από το αμερικανικό Esquire το χαρακτήρισε «ποτό για γυναικούλες και όχι για αληθινούς άνδρες», απαξιώνοντάς το πλήρως στη συνείδηση του μέσου Αμερικανού, των κοινωνικών και μεταξύ φύλου στερεοτύπων και καταδικάζοντάς το στη λήθη.  Για την αναγέννηση, παρ’ όλα αυτά, του Clover Club ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό μία γυναίκα! Η Julie Reiner, ένα από τα πλέον σπουδαία ονόματα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των κοκτέιλ, άνοιξε το 2008 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το μπαρ Clover Club, δίνοντάς του το όνομα από αυτό το χαμένο, μέχρι τότε, κλασικό κοκτέιλ.

Τι πιο ταιριαστό λοιπόν για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα κοκτέιλ που δημιουργήθηκε για άνδρες και το αναβίωσε μια γυναίκα!

Συστατικά:

  • 50ml τζιν
  • 15ml φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ
  • 15ml ξηρό βερμούτ
  • 15ml σιρόπι φραμπουάζ (raspberry)
  • Ασπράδι από ένα αυγό

Διαδικασία:
Χτυπήστε όλα τα συστατικά μαζί με πάγο σε σέικερ. Διπλοσουρώστε σε παγωμένο ποτήρι τύπου coupette. Γαρνίρετε με 2-3 φρέσκα raspberry περασμένα σε ένα bamboo stick.

 

 

White Lady
Ένα από τα πρώτα, κλασικά sour ποτά, που απέκτησε το δικό του, αποκλειστικό, όνομα, ξεφεύγοντας από τα κοινότυπα whiskey sour, gin sour κ.τ.λ., είναι το White Lady. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα, επί ευρωπαϊκού εδάφους και μπάρας, χαράσσοντας τον δρόμο για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού μπαρ, ενώ σήμερα, για έναν ανεξήγητο λόγο, θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά κοκτέιλ της ιαπωνικής σχολής του μπαρ!

Η πατρότητα του κοκτέιλ διεκδικείται μεταξύ δύο ευρωπαίων συνονόματων, του Harry Craddock και του Harry MacElhone, κάπου μεταξύ του 1919 και του 1930. Το ίδιο ασαφής είναι και η ερμηνεία για το όνομά του· υπάρχουν αυτοί που λένε πως αιτιολογεί απόλυτα το κάτασπρο χρώμα του, αλλά και εκείνοι που πιστεύουν πως ο δημιουργός του άντλησε έμπνευση από τη σύζυγο του F. Scott Fitgzerald, Zelda, και τα κατάξανθα μαλλιά της.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ιδανικό για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και πανεύκολο για να το φτιάξετε στο σπίτι.

Συστατικά:

  • 50ml τζιν
  • 25ml Triple Sec
  • 25ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • Ασπράδι από ένα αυγό

Διαδικασία:
Χτυπήστε όλα τα συστατικά σε σέικερ με πάγο. Διπλοσουρώστε σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου κοκτέιλ. Γαρνίρετε με μια φλούδα από λεμόνι.

 

 

Negroni Sbagliato
Πώς θα μπορούσαμε να «ντύσουμε» καλύτερα τις πιο προσωπικές μας στιγμές, αν όχι με λίγες πονηρές φυσαλίδες; Το Negroni Sbagliato αποτελεί την καλύτερη δικαιολογία για να τις χρησιμοποιήσουμε σε ένα κατά τα άλλα δοκιμασμένο και αγαπημένο κοκτέιλ.

Το Negroni Sbagliato φημολογείται πως ανακατεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 κατά λάθος, όταν ο Μίρκο Στοκέτο (Mirko Stocchetto) του μιλανέζικου μπαρ Basso, θέλοντας να σερβίρει ένα κλασικό Negroni, μπέρδεψε το prosecco με το τζιν. Δοκιμάζοντάς το, ωστόσο, διαπίστωσε πως, ακόμα και κατά λάθος, το εν λόγω κοκτέιλ είχε νόημα, ήταν νόστιμο, δροσιστικό και ξεδιψαστικό. Η νέα αυτή δημιουργία δεν θα μπορούσε να βαπτιστεί διαφορετικά παρά sbagliato, που στα ιταλικά σημαίνει «λάθος» ή, καλύτερα, «λανθασμένο», και από τότε απολαμβάνεται σε όλο τον κόσμο ως μια εξαιρετική παραλλαγή του αγαπημένου μας Negroni.

Συστατικά:

  • 45ml Campari
  • 45ml γλυκό βερμούτ
  • 45ml Prosecco

Διαδικασία:
Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ποτήρι τύπου double rocks και αναδέψτε ελαφρά. Προσθέστε πάγο και γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Κοκτέιλ Negroni Sbagliato
© Adam Jaime / Unsplash

The Rose
Ίσως το πιο εκλεπτυσμένο και κομψό γευστικά κοκτέιλ που έχω δοκιμάσει όλα αυτά τα χρόνια που μελετώ τα κλασικά κοκτέιλ είναι το Rose. Γνήσιο τέκνο της μυθικής δεκαετίας των Roaring Twenties –ή καλύτερα των παριζιάνικων «Années folles» – της εποχής που άνθισε η τζαζ, το Αρ Ντεκό και η Café society.

Γεννήθηκε, φυσικά, στο Παρίσι γύρω στο 1920 από έναν μπάρμαν του ξενοδοχείου Clatham, ονόματι Johnny Mitta, και συνόδευσε τις ανδρόγυνες, στιλιστικές δημιουργίες της Κοκό Σανέλ των απανταχού flapper που άκουγαν τζαζ, κάπνιζαν και χόρευαν με ένα ποτό στο χέρι.   

Αν ο ουρανίσκος σας θεωρείται αρκούντως εκπαιδευμένος και επιθυμείτε να ξεφύγετε από τα εύκολα, γλυκερά κοκτέιλ, δοκιμάστε το, θα σας χαρίσει μια εμπειρία από τον παράδεισο.

Συστατικά:

  • 60ml ξηρό, γαλλικό βερμούτ
  • 30ml kirschwasser (απόσταγμα κερασιού)
  • 5ml σιρόπι από φραμπουάζ (raspberry)

Διαδικασία:
Ανακατέψτε σε γυάλινο δοχείο ανάδευσης με πάγο. Σουρώστε σε ένα μικρό ποτήρι τύπου coupette. Γαρνίρετε με ένα κερασάκι μαρασκίνο.

 

 

Between the Sheets
Τελείωσαν τα ψέματα. Κάπως έτσι μπορεί μια ρομαντική βραδιά να οδηγηθεί στο φινάλε της, με εσάς «ανάμεσα στα σεντόνια». Και ελπίζω, όχι μόνος/η σας. Αλλά ακόμη κι έτσι, θα έχετε απολαύσει ένα αρκετά γευστικό κοκτέιλ, αρκετά καλύτερο από το ξαδερφάκι του, το –επιτρέψτε μου– μονοδιάστατο γευστικά Sidecar.

Το Between the Sheets πατάει επάνω σε μια βάση δύο αποσταγμάτων, αφού στο cognac προστίθεται το ασφαλώς πιο σέξι ρούμι, χαρίζοντάς του γευστική πολυπλοκότητα και πολυδιάστατο χαρακτήρα.  

Συστατικά:

  • 30ml cognac
  • 30ml λευκό ρούμι
  • 30ml Triple Sec
  • 15ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

Διαδικασία:
Χτυπήστε όλα τα συστατικά με πάγο σε ένα σέικερ. Διπλοσουρώστε σε παγωμένο ποτήρι τύπου coupette και γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Κοκτέιλ Between the Sheets
© Kevin Kelly / Unsplash

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ