- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Last Word: Ένα ξεχασμένο κλασικό κοκτέιλ που ζει ξανά δόξες
Θεωρείται καλτ και σερβίρεται στα μπαρ όλου του κόσμου
Last Word: Το κλασικό κοκτέιλ έχει εύκολες αναλογίες ώστε να μπορείς να το φτιάχνεις και μόνος σου αλλά και πολλές παραλλαγές για να μην βαριέσαι ποτέ
Ένα κοκτέιλ που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, ελάχιστα χρόνια πριν την ποτοαπαγόρευση, με ένα λικέρ που έφτιαχναν Καρθουσιανοί μοναχοί στη Γαλλία, επιβίωσε αλλά ξεχάστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανασύρθηκε πρόσφατα από τα συρτάρια της ιστορίας και πλέον ζει ξανά ένδοξες μέρες στα μπαρ όλου του κόσμου. Το Last Word θεωρείται σήμερα καλτ, αλλά και ένα ιδανικά ισορροπημένο κλασικό κοκτέιλ, με εύκολες αναλογίες για να θυμάστε και αμέτρητες παραλλαγές.
Πρωτοσερβιρίστηκε το 1915 στο Detroit Athletic Club, μια ιδιωτική αθλητική λέσχη, με μέλη επιφανείς επαγγελματίες κάθε είδους και αθλητές. Και ενώ δεν είναι γνωστό το όνομα του μπάρμαν που σκέφτηκε να χτυπήσει στο σέικερ ίσες ποσότητες από τζιν, φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, λικέρ μαρασκίνο και Green Chartreuse, ο Frank Fogarty, ένας καλλιτέχνης του Βοντβίλ με το ψευδώνυμο «Δουβλινέζος Μενεστρέλος», το αγάπησε και το έκανε γνωστό σε όσες πόλεις περιόδευε, μεταξύ αυτών και στη Νέα Υόρκη.
Το Last Word ξεχώριζε ανάμεσα στα δεκάδες ποτήρια κοκτέιλ που υψώνονταν σε μπαρ και κλαμπ των ΗΠΑ από το πράσινο χρώμα του, αποτέλεσμα του Green Chartreuse, ενός μοναστηριακού λικέρ που είχε δημιουργηθεί στα άδυτα των Καρθουσιανών μοναχών από 130 διαφορετικά βότανα και ρίζες. Και ενώ όλα έδειχναν πως θα συνέχιζε για χρόνια πολλά να συνοδεύει τις εύθυμες στιγμές των θαμώνων στα απανταχού μπαρ του κόσμου, έχοντας μάλιστα και μια εγκωμιαστική αναφορά στο βιβλίο του Ted Saucier από το 1951 ‘’Bottoms Up’’, ξαφνικά, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέρασε στη λήθη. Δεν είχε όμως πει την τελευταία του λέξη (punintended).
Μισό αιώνα αργότερα, ο μπάρμαν Murray Stenson του Zig Zag Café στο Σιάτλ, στο πλαίσιο της αναβίωσης της κλασικής κουλτούρας με κοκτέιλ, ψάχνοντας σε παλιά βιβλία, έπεσε στο ‘’Bottoms Up’’, ανακάλυψε ξανά το Last Word και αποφάσισε να το «βάλει» στη λίστα με κοκτέιλ στο μπαρ του. Το κοκτέιλ προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους ψαγμένους θαμώνες της σπουδαίας σκηνής της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, ενώ ταξίδεψε μέχρι και την ανατολική, όταν μια από τις άκρως επιδραστικές κυρίες του κόσμου των μπαρ, η Audrey Saunders, αποφάσισε κι αυτή να το δοξάσει στο Pegu Bar της στη Νέα Υόρκη.
Το Last Word βρέθηκε έκτοτε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αφού αγαπήθηκε για την έντονη και βοτανική γεύση του, πρωτίστως από τους μπάρμαν, οι οποίοι ξεκίνησαν να «παίζουν» με διαφορετικά συστατικά και αναλογίες, φροντίζοντας όμως πάντα να διατηρούν το Green Chartreuse στη συνταγή, που χάριζε στις δημιουργίες τους βοτανικό χαρακτήρα και έντονα πράσινο χρώμα. Το Last Word σερβιρίστηκε με καπνιστό ουίσκι, με πικρά ιταλικά amaro, με τεκίλα, με τσίπουρο, ακόμη και ζεστό.
Σαφέστατα, στην αναβίωση αυτού του ξεχασμένου κλασικού, εκτός από τη χαρακτηριστική γεύση του Green Chartreuse, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εύκολη αναλογία μεταξύ των υλικών. Τέσσερα ίσα μέρη τους χτυπιούνται στο σέικερ, δημιουργώντας μια αξέχαστη συνταγή, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Η συνταγή του Last Word
30ml τζιν
30ml φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ
30ml λικέρ Maraschino
30ml Green Chartreuse
Η διαδικασία:
Χτυπάτε όλα τα συστατικά σε σέικερ με πάγο. Διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ και γαρνίρετε με μια σφήνα λάιμ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.