- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δύο νέα κρασιά δίνουν άρωμα στο φετινό καλοκαίρι
Μιλάμε με τον Λεωνίδα Νασιάκο, τον άνθρωπο πίσω από τα κρασιά του βραβευμένου Οινοποιείου Semeli
Στα 600 μέτρα μια πλαγιά με αμπέλια. Δεν είναι μόνο οι ζουμεροί καρποί που σε ηρεμούν σαν να σου ψιθυρίζουν ότι όλα θα πάνε καλά, η δημιουργία έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τελειώνει… Είναι και αυτή η ασυναγώνιστη θέα, καθόλου τυχαία. Οι αμπελώνες του Οινοποιείου Semeli έχουν στρατηγική θέση. Εδώ, στο Κούτσι της Νεμέας, πάντα ευδοκιμούσαν σταφύλια κορυφαίας ποιότητας.
Αυτό το μοναδικό terroir, λοιπόν, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο οινοποιείο της Semeli, «ευθύνονται» για αυτά τα μοναδικά κρασιά που έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε από το 1979. Μόνο; Όχι. Κρασί δεν είναι μόνο η γη, είναι και ο άνθρωπος. Και ο άνθρωπος της Semeli είναι ένας από τους πιο παθιασμένους οινολόγους στην Ελλάδα.
Ο Λεωνίδας Νασιάκος μπορεί να γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, μεγάλωσε όμως πολύ κοντά στη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Από τα πρώτα του χρόνια μέχρι και σήμερα κατοικεί στην Τρίπολη. Αφού σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ειδικεύτηκε στην Οινολογία. Για 6 χρόνια ήταν ο Χημικός-Οινολόγος στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Νεμέας, ενώ από το 2002 είναι ο γενικός διευθυντής και Διευθυντής Παραγωγής της Semeli. Η έμπνευση και η επιμονή του δημιούργησε τους πολυβραβευμένους διεθνώς οίνους «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ» και «ΝΕΜΕΑ» ταξιδεύοντας μαζί και τον τόπο καταγωγής του σε όλο τον κόσμο.
Παθιασμένος με τον κόσμο του κρασιού, αλλά ταυτόχρονα ένας βαθύς γνώστης με διορατική ματιά, ο Λεωνίδας Νασιάκος μάς συστήνει δύο νέα κρασιά του οινοποιείου που θα δώσουν τη δροσιά της γεύσης σε αυτό το καλοκαίρι.
Το SEMELI AETHERIA ROSE 2017, που κέρδισε* τον τίτλο του «Καλύτερου Ροζέ Ξηρού Οίνου» στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, αποτελείται από δύο γαλλικές ποικιλίες (Syrah και Grenache Rouge), από δύο διαφορετικές περιοχές (την Ορεινή Κορινθία και τις πλαγιές του Κιθαιρώνα). Αυτός ο συνδυασμός έχει σαν αποτέλεσμα ένα κρασί έντονα φρουτώδες, σαγηνευτικό και ευκολόπιοτο, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα ροζέ κρασί.
Η δεύτερη άφιξη είναι το SEMELI GEWÜRZTRAMINER 2017, που προέρχεται από τον ιδιόκτητο Single Vineyard της Semeli. Εδώ, σε υψόμετρο 650 μέτρων καλλιεργούνται τα σταφύλια που δίνουν αυτό το ελκυστικό κρασί. Σφριγηλό στόμα, όμορφα δομημένο, οξύτητα που εκφράζεται ευχάριστα μέσα από την παρουσία των εσπεριδοειδών αρωμάτων και μακρά αρωματική επίγευση.
*Φέτος, εκτός από το SEMELI AETHERIA ROSE 2017 βραβεύτηκε και το: SEMELI OΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΡΟΖΕ 2017 Οίνος Ροζέ Ξηρός, Αγιωργίτικο από τη Νεμέα, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κορινθία, ως ο Καλύτερος Ροζέ Οίνος του Διαγωνισμού
The Best Rose of 2018, International Rosé Championship 2018
Οινοποιείο Semeli, Κούτσι, Νεμέα, www.semeliwines.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.