- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Volacus Wine, ένας αμπελώνας στο σεληνιακό τοπίο της Τήνου
Ένας νεαρός ντόπιος παραγωγός αναβιώνει τις παλιές κυκλαδίτικες ποικιλίες
Ο βιολογικός αμπελώνας της Volacus Wine βρίσκεται στη θέση Γάρδαρη, κοντά στο χωριό Φαλατάδο της Τήνου, σε ένα σεληνιακό τοπίο με βώλακες, όπως λέγονται οι στρογγυλοί υπερμεγέθεις γρανιτένιοι βράχοι της περιοχής. Το τοπίο το γνώριζα όπως και οι χιλιάδες επισκέπτες που εντυπωσιάζονται από το γεωλογικό φαινόμενο. Αυτό που δεν κατείχα, μέχρι που επισκέφθηκα πριν λίγα χρόνια τους Τηνιακούς Αμπελώνες –το πρώτο οινοποιείο που τόλμησε την δεκαετία 2000 να επενδύσει στα βραχώδη αυτά μέρη-, ήταν ότι τα παλιά χρόνια η περιοχή ήταν φημισμένη για τα σταφύλια που παρήγαγε και ότι είχε μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια.
Η επιτυχία των Τηνιακών Αμπελώνων αλλά και η εξαιρετική ποιότητα των κρασιών που παρήχθησαν από τα ορεινά αυτά αμπέλια, έκαναν τον νεαρό Μιχάλη Κόντιζα να αποτολμήσει κι αυτός μια παρόμοια προσπάθεια. Αγόρασε το 2004 γύρω στα 30 στρέμματα στην περιοχή, τα φύτευσε το 2010 και πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε η Μαλαγουζιά του. Συναντηθήκαμε στο αμπέλι του στο οινοποιείο Volacus Wine και μας μίλησε για την περιπέτειά του.
«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης. Θυμάμαι με νοσταλγία τα παιδικά μου χρόνια, οργώματα, θερίσματα, λιχνίσματα, κλαδέματα, τρύγος, πατητήρια και τη συμμετοχή μου σ’ αυτά. Όταν τελείωσα τον στρατό με τον αδελφό μου φτιάξαμε ένα φυτώριο με λουλούδια, κάναμε και εγκαταστάσεις αυτόματου ποτίσματος σε εξοχικές κατοικίες. Το κτήμα αυτό είναι ένα όνειρο ζωής. Ερωτεύτηκα τον τόπο, πανέμορφος αλλά και άγριος και ήθελε πολλή δουλειά για να ημερέψει και να γίνουν οι καλλιεργητικές πεζούλες ανάμεσα από τους εντυπωσιακούς βράχους. Στην αρχή καλλιέργησα τη Μαλαγουζιά και στη συνέχεια το Ασύρτικο, το Μαυροτράγανο, ποικιλίες ιδανικές για τα εδάφη μας. Τα αργιλοαμμώδη, γρανιτικά χώματα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής, ευνοούν την παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού. Η Μαλαγουζιά μας διαφέρει από αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι αρωματική, αλλά όχι με το χαρακτηριστικό λιγωτικό άρωμα φρούτων και λουλουδιών. Είναι φρέσκια, ιδιαίτερα κοφτερή, κάπως στυφή, με έντονη ορυκτότητα, γνωρίσματα των κυκλαδίτικων κρασιών». Περισσότερα.
*Για τη Δημοτική Αγορά Τήνου διαβάστε εδώ.
**Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.