- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πού πήγε η τεκίλα; Κίνδυνος για παγκόσμια έλλειψη του ποτού
Η αγαύη του Μεξικού δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση στην αγορά
Δυσεύρετα κινδυνεύουν να γίνουν στο άμεσο μέλλον τα ποτά και σφηνάκια τεκίλας καθώς η αγαύη δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση.
Η αγαύη είναι το φυτό που δίνει την πρώτη και ουσιώδη ύλη για την παραγωγή της τεκίλας. Η πολύ αυξημένη ζήτησή της παγκοσμίως έχει προκαλέσει κρίση στην αγορά αφού η τιμή έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η έλλειψη της αγαύης υπολογίζεται πως θα διαρκέσει μέχρι το 2021, με αποτέλεσμα η τιμή να αυξάνεται συνεχώς.
«Η ανάπτυξη μας έχει ξεπεράσει», λέει ο Φραντσίσκο Σολτέρο, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της Patrón Spirits International στο Reuters. «Είναι η κρίση της επιτυχίας της βιομηχανίας μας», συμπλήρωσε.
Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο και το Εθνικό Επιμελητήριο της Τεκίλα αναφέρει ότι μόνο για το 2018 θα χρειαστούν 42 εκατομμύρια φυτά αγαύης για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πλανήτη. Ωστόσο, από τις καλλιέργειες που φυτεύτηκαν το 2011, μόλις 17 εκατομμύρια φυτά αγαύης είναι έτοιμα για συγκομιδή.
Η έλλειψη ανάγκασε τους καλλιεργητές της αγαύης να κάνουν συγκομιδή νωρίτερα και ενώ τα φυτά δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως. Τι σημαίνει αυτό; Υπό κανονικές συνθήκες η αγαύη χρειάζεται επτά με οχτώ χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως και σε περίπτωση που η συγκομιδή γίνει νωρίτερα, τότε σημαίνει πως η ποιότητα της τεκίλας είναι πολύ χειρότερη.
Μια αγρότισσα από το Μεξικό, είπε για την πρόωρη συγκομιδή στο Reuters: «Οι εταιρείες χρησιμοποιούν φυτά τεσσάρων ετών επειδή δεν υπάρχουν άλλα». Η αγρότισσα τονίζει ότι αυτό συμβαίνει εν γνώσει των εταιρειών που συμβιβάζονται με ένα προϊόν κατώτερης ποιότητας για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση.
Στα ύψη η τιμή της αγαύης
Η αγαύη κόστιζε 17 λεπτά του ευρώ το κιλό και το 2016 η τιμή της πολλαπλασιάστηκε φθάνοντας το κιλό στο ένα ευρώ και 14 λεπτά, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κρίση στον κλάδο παραγωγής τεκίλας.
Η ολοένα και αυξημένη ζήτηση, οι μειωμένες σοδιές που συχνά πέφτουν θύματα ληστών και η αλματώδης αύξηση της τιμής, θα αναγκάσει πολλά αποστακτήρια τεκίλας να κλείσουν αφού δεν θα μπορούν πλέον να είναι ανταγωνιστικά. «Είναι αδύνατο πλέον να ανταγωνιστούμε αποστακτήρια βότκα και ουίσκι. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση οι περισσότερες εταιρείες θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο . διευθυντής της Τequila Cascahuin, Σαλβαδόρ Ροζάλες.
Με λίγα λόγια η τεκίλα είναι «θύμα» της δημοτικότητάς της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.