- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μπουγιαμπέσα
Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της
Τι χρειαζόμαστε 2 κ. φρέσκα ψάρια (σκορπίνες, καπόνι, μουγγρί, ποικιλία μικρών ψαριών) ● 2 καραβίδες ή 100 γρ. γαρίδες ● 50 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος ● 2 πράσα, 2 μεγάλα κρεμμύδια ● ½ κούπα ελαιόλαδο ● 5 ντομάτες ● 4 σκελίδες σκόρδο ● 1 δαφνόφυλλο ● 3 κλωναράκια μάραθο ή φινόκιο ● 1 κλωναράκι θρούμπι ή θυμάρι ● 1 κ.σ. μαϊντανό ● 1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού ● 1½ κ.κ. σαφράν ● αλάτι ● μαύρο πιπέρι ● φέτες γαλλικού χωριάτικου ψωμιού (προαιρετικά).
Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε τα ψάρια, τις καραβίδες, τις γαρίδες, ξεπλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε μαζί με τα κρεμμύδια σε κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα βότανα και τo αλατοπίπερο στο μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύουμε για περιπου 10΄. Προσθέτουμε τις καραβίδες και μετά τα ψάρια με την πιο σταθερή σάρκα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, σαφράν και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε τα ψάρια. Τα βράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε τα μικρά ψάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄ ακόμη. Τοποθετούμε τα ψάρια και τις καραβίδες σε μια πιατέλα. Βάζουμε, αν θέλουμε, μία φέτα ψωμί σε κάθε πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σούπα. Η μπουγιαμπέσα συνήθως σερβίρεται σε 2 πιάτα, ένα για το ψάρι και ένα για τη σούπα.
Σκονάκι Προσέξτε το νερό, μην κάνετε υπερβολή. Για πιο έντονη γεύση αντικαταστήστε το νερό με ζωμό ψαριού. Η μπουγιαμπέσα συνήθως συνοδεύεται με aioli
(ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο).
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής. Η αλήθεια είναι πάντα απλή: φτιάχτηκε από έναν ψαρά, το 19ο αι. στη Μασσαλία, που έφτιαξε σούπα με ό,τι ψάρια τού είχαν περισσέψει!
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.