Το Πάσχα είναι ένα μεγάλο γευστικό πανηγύρι. Από τη φύση του έχει πληθωρικό χαρακτήρα και στο τραπέζι του χωράει όλα τα καλά. Στα ζητήματα γεύσης όμως, πάντα υπάρχει χώρος για αυτό το «κάτι παραπάνω»… Ορίστε λοιπόν μερικές πινελιές, που μπορείς να προσθέσεις άφοβα στο γευστικό πίνακα του πασχαλινού σου τραπεζιού και να μεταμορφώσεις αριστουργηματικά τα συνηθισμένα.
Όλα τα ελληνικά τυριά είναι εξαιρετικά, κάποια ξεπερνούν τις προσδοκίες. Το ανθότυρο του Μπαμπούνη (οικογενειακό τυροκομείο στη Νάξο) είναι υπέροχα βουτυράτο, έχει έντονη πικάντικη γεύση, τρώγεται σκέτο ή μεταμορφώνει το μακαρόνι και τη χυλοπίτα σε γευστικό παράδεισο (€17,80/κιλό).
Ξίδι βαλσαμικό με πετιμέζι και άρωμα μαύρης τρούφας από τη Δίρφυς, σε μπουκαλάκι με σπρέι. Ιδανικό για πράσινες σαλάτες και τα πασχαλινά αυγά! Δεν ήξερες τι να τα κάνεις τόσα τσουγκρισμένα; Βρήκες. (€6,90/100 ml)
Το Αφρίνα Fleur de Sel (λουλούδι της θάλασσας) του Τρικαλινού είναι εξαιρετικής ποιότητας, προέρχεται από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, έχει αρωματική γεύση, μεταμορφώνει και την πιο απλή γεύση. (€5,65/100 γρ.)
Το καλύτερο γλυκό για το πασχαλινό τραπέζι είναι ένα ωραίο, ελληνικό γιαούρτι. Βάλε επάνω μια παχιά στρώση από γλυκό κουταλιού με φλούδες χιώτικου μανταρινιού της Citrus και θα ξετρελαθείς. Ανοίγεις το βαζάκι και μεταφέρεσαι στον Κάμπο της Χίου και τις ξελιγωτικές μυρωδιές του. Βάλ’ το και σε παξιμάδι, σε ψωμί, σε τσουρέκι… Όπως και να το φας θα μας θυμηθείς! (€6,20/400γρ.)
Ο Χρυσάφης είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός από τη Λήμνο, πασίγνωστος για το καλαθάκι Λήμνου. Εξαιρετικό όμως και το καινούργιο κατσικίσιο Λήμνου. Το δοκιμάσαμε και είναι μούρλια…(€12,80/κιλό)
Η οικοτεχνία Παπαγιαννίδη φημίζεται για τις μαρμελάδες και τις υπέροχες σάλτσες που φτιάχνει ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές, που κρατούν από τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, κάποια από τα προϊόντα που παράγει έχουν βραβευτεί στο διαγωνισμό Great Taste Award. Η μαρμελάδα με πορτοκάλι και σοκολάτα (ου-α-ο!) δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Μια κουταλιά στο πασχαλινό τσουρεκάκι αρκεί για να γλείφεις τα μουστάκια σου (€4,80/480 γρ.).
Το Θαύμα Θεών της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, είναι ίσως το χαβιάρι των ελληνικών μελιών. Παράγεται από το καλύτερο θυμαρίσιο μέλι, που συλλέγεται από τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Χάλκη και την Τήλο. Η μοναδική του γεύση και η εξαιρετική του ποιότητα, του έχει χαρίσει πολλές φορές διεθνή βραβεία (από €6,50).
Μπορεί ποτέ σου να μην είχες φανταστεί ότι υπάρχει πράσινη κέτσαπ, στη Yiam όμως, όχι μόνο το φαντάστηκαν αλλά το έκαναν και πράξη. Η πράσινη κέτσαπ της Yiam φτιάχνεται από άγουρες ντομάτες, ξίδι βαλσάμικο, διάφορα μυρωδικά και είναι η ελληνική απάντηση στην κόκκινη αντίζηλό της. Ταιριάζει τέλεια με ψητά κρεατικά, θαλασσινά ή ό,τι άλλο βάλεις με το μυαλό σου (€5,65/200γρ.).
Η μουστάρδα με καρύδια της Elli& Manos είναι για τα πουλερικά αυτό που λέμε «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Μα ταιριάζει τόσο πολύ, βρε παιδί μου! Ακόμα όμως, απογειώνει τα σάντουιτς, μεταμορφώνει τις σαλάτες, δίνει άλλη χάρη στα ψητά λαχανικά ενώ είναι τόσο νόστιμη που τρώγεται μια χαρά και σκέτη απλά βουτώντας μέσα κρακεράκια (€3,40/190γρ.)
Στο Αγρόκτημα Καράμπαμπας, ό,τι καλλιεργούν είναι απόλυτα βιολογικό, αφού ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, χωρίς την παραμικρή χρήση χημικών. Το καταλάβαμε όταν ανοίξαμε το βαζάκι από το Πατέ Κάπαρης (με μπουμπούκι κάπαρης ελεύθερης συλλογής, σκόρδο, ελαιόλαδο, βασιλικό και πιπέρι) και μας πήραν τα αρώματα του ελληνικού κάμπου! Εννοείται ότι δεν περιέχει συντηρητικά…(€6/190γρ.)
Το Chutney με βερίκοκο και τζίντζερ της Geodi περιέχει βερύκοκο, λευκό ξίδι από σταφύλια, λευκό μπαλσάμικο, ζάχαρη, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, τζίντζερ, κόκκινο πιπέρι και σκόρδο. Όλα αυτά δηλαδή που συνοδεύουν τέλεια το κρέας, τα πουλερικά και τα μπλε τυριά. Θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα πιάτα (€4,70/180γρ.).
Το τυροκομείο Κρεβασάρα του Νίκου Ασούτη βρίσκεται έξω κοντά στο Κόρθι της Άνδρου. Εδώ φτιάχνουν πολλά και εξαιρετικά είδη τυριών, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον γάλα από τις δικές τους αγελάδες και για αυτό είναι αγνά και πεντανόστιμα. Δικό τους και το Μαραθότυρο, χλωρό τυρί από αγελαδινό γάλα με γεύση σκόρδου και επικάλυψη μάραθου. Έχει γεύση έντονη και εντελώς ξεχωριστή (€16,70/κιλό).
*Τη μαρμελάδα με σοκολάτα και πορτοκάλι της οικοτεχνίας Παπαγιαννίδη, καθώς και το Θαύμα Θεών της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου θα τα βρείτε στο «Στάζει Μέλι» (Σόλωνος 18, Κολωνάκι, 213 0331774), ενώ όλα τα υπόλοιπα στο Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, 210 3628738).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.