- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αριστοτέλης Παπαδόπουλος: Νεγκρόνι καλά έχει πολλά, αλλά σαν του Τέλη κανένα!
Στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και το νεγκρόνι είναι αλλιώς
Ποιος είναι ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος των SoulShakers bar services, ένας από τους μεγαλύτερους mixologists του πλανήτη
Τον Αύγουστο του 1998, στο μπιτς μπαρ Ρόμπινσον του Sani, ήπια για πρώτη φορά την περίφημη Carmen -μέθεξη, διονυσιασμός, τελειότητα-, το κοκτέιλ με το οποίο λίγους μήνες αργότερα ο Τέλης Παπαδόπουλος κατέβηκε και σάρωσε στον πρώτο διαγωνισμό μπαρτέντερ Ελλάδας. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Τέλη, και με την Carmen, όχι μόνο κέρδισε το χρυσό αλλά και μας εκπροσώπησε στον παγκόσμιο διαγωνισμό της IBA στην Πορτογαλία.
Επιστρέφω στο Ρόμπινσον του Sani και εκείνο το καλοκαίρι του 1998, που παραθερίζαμε στην Ελάνη Χαλκιδικής κι έτσι καθημερινά, μετά τη βουτιά, αράζαμε στην μπάρα του Τέλη Παπαδόπουλου που με το σέικέρ του σόλαρε ανυπέρβλητα. Το παιδί (γιατί παιδάκια ήμασταν το καλοκαίρι του1998) έκανε κόλπα διαστημικά, κατείχε γνώση, είχε πάθος, όπως επίσης και μια δεινή περγαμηνή: Ο Παπαδόπουλος όχι απλά παρακολούθησε το σεμινάριο του εκπαιδευτή του Τομ Κρουζ στο Cocktail, αλλά κατάφερε και να τον εντυπωσιάσει, όταν ο διάσημος John Bandy ήρθε να διδάξει ανωτάτη μπαρμανική στο Πανόραμα και ο Τέλης του εξομολογήθηκε πως διάλεξε να γίνει μπαρτέντερ όταν είδε την ταινία και κεραυνοβλήθηκε από τη γοητεία του επαγγέλματος.
Ήξερα τον Παπαδόπουλο από το τηλεπτικό Confuzio, ο Τέλης ήταν ο περίφημος «Αμάν ο μπαρμάν», φράση την οποία φώναζε κάθε φορά που έγραφε η κάμερα τον Τέλη ο Αντώνης Παραράς (αιωνία του). Ο λόγος που, ενώ στον τίτλο πούλησα νεγκρόνι, μιλώ για την Carmen, είναι γιατί αυτό ήταν το πρώτο κοκτέιλ που τον έκανε διάσημο. Είκοσι επτά χρόνια επίσης μετά από εκείνο το καλοκαίρι στο Sani, η Carmen δεν λείπει ποτέ από τη λίστα με τα κοκτέιλ του Αριστοτέλη Παπαδόπουλου, που το 2009 σκόραρε το χρυσό στο Global World Class Bartender 2009, και σήμερα εξακολουθώ να τον ακολουθώ τυφλά, καθότι λάνσαρε ένα από τα ωραιότερα νεγκρόνι του κόσμου κι εγώ τυγχάνει να είμαι νεγκρονάκιας φουλ. Ναι του κόσμου, αφού πλέον μιλάμε για έναν καλλιτέχνη παγκόσμιου βεληνεκούς και το θέμα, μιας και υπέροχα νεγκρόνι μπορείς να πιεις παντού στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι μόνο τι σπέσιαλ τζιν βάζεις μαζί με το Campari, αλλά τι κόλπο κάνεις με το βερμούτ. Το βερμούτ το σπιτικό, το μαγικά ιδιοκατασκευασμένο, το μυστικό όπλο του Τέλη, για αυτό το βερμούτ μιλάω, που μέσα έχει και μαχλέπι, αφού Θεσσαλονίκη είσαι, τολμάς, πρωτοπορείς και εμπιστεύεσαι τυφλά το χέρι, την καρδιά, τη γνώση και τη φαντασία του πιο ιδιοσυγκρασιακού, ζογκλέρ και καταρτισμένου μπάρμαν της πόλης.
Όλα τα παραπάνω περί του νεγκρόνι αλά Τέλης να συμπληρώσω πως πίνονται μέσα σε κρυστάλλινο ποτήρι όπου το περιεχόμενο νέκταρ είναι εμποτισμένο με βατόμουρα, και ζήτω του. Για την ιστορία να συμπληρώσω ότι ο mixologist Παπαδόπουλος μαζί με τον εξίσου καλλιτέχνη Νίκο Αρσάνογλου είναι οι ψυχές της SoulShakers bar services, που πάει να πει πως εκπαιδεύουν νέες φουρνιές παιδιών, εφόσον στη Θεσσαλονίκη η εστίαση είναι πλέον πολύ σοβαρή δουλειά. Εξού και κάθε φορά που πάω σε μπαρ ρωτώ τον μπάρμαν «από ποια σχολή και τίνος παιδί είσαι εσύ;».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.