- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατί τα ζυμαρικά al dente είναι καλύτερα για την υγεία σας
Πόσο πολύ μετράει ο χρόνος μαγειρέματος
Πολύς κόσμος μαγειρεύει τα ζυμαρικά για πολύ ώρα, ενώ διατροφολόγοι και σεφ λένε ότι το al dente είναι το καλύτερο
Ο τρόπος παρασκευής των ζυμαρικών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υγιεινό δείπνο και σε ένα που ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
Όταν τα ζυμαρικά μαγειρεύονται al dente, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (ένα μέτρο του πόσο γρήγορα συγκεκριμένες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα) από τα παραμαγειρεμένα noodles. Ένας υψηλότερος γλυκαιμικός δείκτης μπορεί ενδεχομένως να αφήσει τους πελάτες πεινασμένους και κουρασμένους μετά το φαγητό.
Τα πιο σφιχτά ζυμαρικά απαιτούν επίσης περισσότερο μάσημα, βοηθώντας στην πέψη.
Είναι μια μικρή διαφορά που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για όποιον παρακολουθεί το σάκχαρό του στο αίμα ή θέλει να βελτιώσει τη θρεπτική αξία του γεύματός του.
Ζυμαρικά al dente: Ο χρόνος μαγειρέματος μετράει
Το al dente σημαίνει «στο δόντι» στα ιταλικά. «Θέλεις να νιώσεις κάτι στα δόντια σου. Καμία σχέση με το ψωμί για τοστ ή τα marshmallows», δήλωσε η πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής και σεφ Amy Riolo στο Axios. Αν όμως είναι τραγανό, δεν είναι έτοιμο.
Η σεφ Elise Wiggins με έδρα το Ντένβερ συνιστά να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά μέχρι να είναι έτοιμα κατά τα τρία τέταρτα (να φαίνονται ακόμα «άκαμπτα») και στη συνέχεια να τα περιχύνετε με σάλτσα.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των ζυμαρικών πουρέ θα μπορούσε να μιμείται αυτόν του λευκού ρυζιού, ενώ τα ζυμαρικά al dente είναι πιο κοντά στη ζέα ή το κριθάρι, λέει η Melissa Mroz-Planells, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα το Σιάτλ.
Τα σπαγγέτι σε κουτί συνήθως μαγειρεύονται σε μόλις 9 λεπτά και η Riolo είπε στο Axios ότι είναι καλύτερο να ελέγχετε αν είναι έτοιμα στα 7 λεπτά. Η διαδικασία βρασμού είναι επίσης σημαντική:
- Το νερό πρέπει να βράζει γρήγορα (με μεγάλες φυσαλίδες στην κορυφή).
- Προσθέστε αλάτι (τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού). Το αλάτι επιταχύνει επίσης τη διαδικασία βρασμού.
- Προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε.
- Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ή μέτρια. (Δεν θέλετε να ξεχειλίσει το νερό.)
Ποτέ μην ξεπλένετε τα ζυμαρικά μετά το μαγείρεμα, επειδή αυτό αφαιρεί τη θρεπτική τους αξία, λέει η Mroz-Planells.
Επιπλέον, το επιφανειακό άμυλο είναι «απαραίτητο για να προσκολληθεί καλά η σάλτσα», λέει η Claudia Bouvier, συνιδρύτρια της εταιρείας ζυμαρικών Pastificio με έδρα το Boulder.
Επίσης, μην προσθέτετε λάδι στο νερό, προειδοποιεί η βραβευμένη σεφ και τηλεοπτική προσωπικότητα Tiffany Derry. «Αυτό είναι απλώς σπατάλη και εμποδίζει τη σάλτσα σας να κολλήσει όπως θα έπρεπε». Το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού μαγειρευτούν τα ζυμαρικά.
Συμπέρασμα: Το al dente είναι πιο υγιεινό. Μην το παρακάνετε.
Με πληροφορίες από Axios
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.