Open Farm Agora στη Λαχαναγορά: Δοκιμάζουμε γεύσεις από 23 περιοχές της Ελλάδας
Η πρωτοβουλία Plato's Plate φέρνει μια ξεχωριστή γαστρονομική πρόταση για τρία Σαββατοκύριακα
Το Plato's Plate ενώνει 23 διάφορες περιοχές της χώρας μας μέσω της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσής τους
Η ελληνική γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής μας παράδοσης. Είναι ταυτόχρονα μια τελετουργία, μια ξεχωριστή φιλοσοφία, ένα μέσο σύνδεσης με το παρελθόν της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της. Το Plato's Plate είναι η νέα πρωτοβουλία που γεννήθηκε με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς, μέσα από βιωματικές εμπειρίες και σύγχρονες τεχνικές που την εκμοντερνίζουν και την επαναπροσδιορίζουν. Με το όνομα να παραπέμπει σαφώς στην αρχαιότητα, το Plato's Plate εμπνέεται από την ομηρική περίοδο όπου η φιλοσοφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, ενώ τα συμπόσια αποτελούν τις πρώτες σαφείς χαρτογραφημένες ενδείξεις του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, η πρωτοβουλία προτείνει ένα ταξίδι γεύσεων που βασίζεται στον πλούτο της ελληνικής γης, την σοφία της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης και εν γένει τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό.
Open Farm Agora στη Λαχαναγορά του Ρέντη: Το Plato's Plate και η γαστρονομία 23 περιοχών της Ελλάδας
Ο Μάιος του 2025 αναμένεται λοιπόν να συστήσει ξανά τις ελληνικές γεύσεις στο κοινό, μέσα από ένα σύνολο δράσεων που θα ενώσουν 23 περιοχές της χώρας. Η κάθε δράση ξεχωριστά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης, μέσα από την οποία η ελληνική κουζίνα αναδεικνύεται ως εργαλείο αισθητικής, φιλοσοφικής αναζήτησης και κοινωνικής συνοχής. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επιτόπια μαγειρική, δοκιμές τοπικών γεύσεων και μαθήματα γευσιγνωσίας, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις ως αναπόσπαστό κομμάτι της κάθε περιοχής.
Για τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα, η Λαχαναγορά του Ρέντη θα φιλοξενήσει το Open Farm Agora, με τις εμπειρίες γευσιγνωσίας να διακρίνονται σε αυτές που προέρχονται από τις περιοχές της Νότιας, της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. Το ταξίδι του Plato's Plate θα κορυφωθεί στο διήμερο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα επικεντρωθεί στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, ενώ κατά τη δεύτερη θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ», με έμφαση στις καλές πρακτικές και τη δικτύωση των περιοχών. Η λήξη περιλαμβάνει ένα σύγχρονο συμπόσιο, έναν συνδυασμό γεύσης, διαλόγου και μουσικής που θα αποτελέσει έναν ύμνο στην ελληνική γαστροσοφία.
Μέσα από το Plato's Plate διερευνάται ο πλούτος των ελληνικών γαστρονομικών προϊόντων, καθώς και η σύνδεσή τους με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η συμβολή της γαστρονομίας στην ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών περιοχών, μέσα από την ένταξη του πολιτισμού της γεύσης στον τοπικό τουρισμό και την ανάδειξη των καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Το φαγητό παρουσιάζεται ως φιλοσοφία ζωής, μέσα από ένα βαθύτερο πολιτισμικό, πνευματικό και κυρίως αισθητικό πρίσμα. Γίνεται εργαλείο σκέψης και δημιουργίας, αναδεικνύεται ως μια ολιστική εμπειρία, την οποία και ουσιαστικά αποτελεί. Μια ζωντανή εμπειρία που εξελίσσεται και εμπνέει.
INFO:
Open Farm Agora, Πτέρυγα Καταναλωτή, Λαχαναγορά Ρέντη
3 - 4 Μαΐου: Περιοχές Νότιας Ελλάδας
10 - 11 Μαΐου: Περιοχές Κεντρικής Ελλάδας
17 - 18 Μαΐου: Περιοχές Βόρειας Ελλάδας
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, να γνωρίσουν τις γαστρονομικές ταυτότητες των περιοχών και να συμμετάσχουν σε μαγειρικά εργαστήρια, διαδραστικές παρουσιάσεις και πολιτιστικά αφιερώματα. Οι εγγραφές για τα εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό και δυνατότητα δωρεάν κράτησης, πραγματοποιούνται στο openfarm.gr/platos-plate-events.
Διήμερο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού – 30 & 31 Μαΐου, Συνεδριακό κέντρο, Λαχαναγορά Ρέντη
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.platosplate.gr
openfarm.gr/platos-plate-events/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.