- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°

11 τυρόπιτες της Αθήνας που φημίζονται για τη νοστιμιά τους
Αν το σουβλάκι είναι ο βασιλιάς του ελληνικού street food, η τυρόπιτα είναι αδιαμφισβήτητα η πριγκίπισσά του. Την ψηφίζουμε και με τα δυο χέρια και την εξαφανίζουμε με συνοπτικές διαδικασίες κάθε πρωί, πριν καν πιούμε καφέ. Στην τυρόπιτα δεν χωράνε διακρίσεις: μας αρέσουν όλες. Και οι κουρού, κι εκείνες με το χωριάτικο φύλλο, και οι άλλες με τη βουτυρένια σφολιάτα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα τυρόπιτες για κάθε γούστο και στομάχι.
10 τυρόπιτες της Αθήνας για κάθε πεινασμένο
Η πιο διάσημη τυρόπιτα ξεφουρνίζεται στο Άριστον

Αυτή μάλλον είναι η πιο παλιά τυρόπιτα της πόλης αφού καθημερινά ξεπουλιέται σε ένα κατάστημα με έτος ίδρυσης το 1906. Το Άριστον Λομποτέση με τη ζεστή και μυρωδάτη κουρού του έχει ταΐσει ολόκληρες γενιές Αθηναίων και συνεχίζει ακάθεκτο. Τώρα πια πετυχαίνεις τουρίστες και tik tokers που την ανακαλύπτουν από την αρχή, μαζί και μία από τις καλύτερες πρασόπιτες της πόλης. Βουλής 10, Σύνταγμα, 210 3227626
Η πιο ωραία κασερόπιτα λιώνει στα Starata

Η Βάνα ανοίγει το φύλλο για τις πίτες της μπροστά στα ματάκια σου. Ύστερα βάζει το ταψί στον φούρνο – η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πίτας που πλημυρίζει τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η καλύτερη διαφήμιση: μέχρι το απόγευμα έχουν ξεπουλήσει. Στα Starata φτιάχνουν πολλές πίτες, όλες με χωριάτικο φύλλο, αλλά για εμένα οι καλύτερες είναι δύο: η γαλατόπιτα (παντελώς άσχετη με το θέμα μας, αλλά δεν γίνεται να μην την αναφέρω!) και η θεϊκή κασερόπιτα, πάντα καυτή, με το κασεράκι της λιωμένο και γενναιόδωρο. Μου αρέσει να την κόβω μικρές μπουκιές με τα δάχτυλα (και να τα γλείφω μετά). Χαριλάου Τρικούπη 26, Εξάρχεια, 210 3644650
Μια «μεγάλη» τυρόπιτα στο μικροσκοπικό Harry’s Kitchen

Τι μπορείς να χωρέσεις σε 1 τ.μ.; Να τι: νοστιμιά! Ο κύριος Χάρης Σατυρίδης με καταγωγή από την Αττάλεια, και η γυναίκα του, η κυρία Γιούλη φτιάχνουν και ψήνουν στο Harry’s Kitchen τις άφθαστες πίτες τους αυστηρά με τα πιο ποιοτικά υλικά και ύστερα τις τοποθετούν με ευλάβεια σε μια μικρή-μικρή βιτρινούλα που θες να την πάρεις όλη μαζί σου και να φύγεις! Εδώ θα βρεις και την ξακουστή τυρόπιτά τους που φτιάχνεται με βαρελίσια φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα Κρήτης και μια σταλιά δυόσμο «για τη φρεσκάδα!». Μεγαλειώδης! Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα, 211 1152864
Του κόσμου οι τυρόπιτες στο Α λα γκρεκ
Στο Α λα γκρεκ ο γλυκύτατος Κωστής Κωστάκης φτιάχνει λιχουδιές από όλη την Ελλάδα, τις οποίες πραγματικά αξίζει να ανακαλύψεις μία προς μία. Ειδικά στο φύλλο για πίτα, όμως, λίγοι φτάνουν τη μαεστρία του. Έχει πίτες κάθε είδους και τεχνικής και ειδικά σε τυρόπιτες θα βρεις: μυζηθρόπιτα, κουρού (πολύσπορο ζυμάρι κουρού με ανθότυρο και πολίτικη κουρού με μαχλέπι), και κάτι μικρασιάτικες πίτες σκέτη μούρλια που ψήνονται στο σάτζι (ειδικό σκεύος ψησίματος). Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, 211 0122071
Η ιστορική τυρόπιτα της Γλυφάδας καταβροχθίζεται στον Τάσο

Ο παππούς Τάσος άρχισε να ψήνει τις διάσημες τυρόπιτες κουρού του στα 1955. Σήμερα, την παράδοση συνεχίζει ο εγγονός του, Τάσος κι αυτός, ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή του παππού (σ.σ. οι μεγαλύτεροι τη δαγκώνουν και γυρνούν στα παιδικά τους χρόνια): τραγανή ζύμη κουρού και γέμιση από 100% φέτα ΠΟΠ, δύο από τα μυστικά του. Μαζί παίρνεις και τα ξακουστά νεγράκια που γεννήθηκαν εδώ για να γίνουν αργότερα πανελλαδικό γλύκισμα. Τότε ο παππούς του Τάσου τα είχε φτιάξει απλώς για να τιμήσει τον παίκτη της αγαπημένης του ομάδας (Πανιώνιος), τον Κώστα… Νέγρη! Μαραγκού 6, 210 8943154
Η Μουζιλιώτικη τυρόπιτα ψήνεται μόνο στο Μουζίλο
Το Μουζίλο είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στην Ευρυτανία, γνωστό για τις χειροποίητες πίτες του. Από εκεί κατάγεται ο Στέφανος Βασιλόπουλος, ο οποίος όταν αποφάσισε να ανοίξει ένα μαγαζί με παραδοσιακές, χειροποίητες πίτες, προφανώς κι έδωσε το όνομα του χωριού του. Η Μουζιλιώτικη λοιπόν τυρόπιτα φτιάχνεται με φέτα και τσαλαφούτι Καρπενησίου και ο Βασίλης την ονόμασε έτσι γιατί οι πρώτες ύλες της έρχονται από την Ευρυτανία. Δούσμανη 13, Γλυφάδα, 211 2152772
Η Σμυρνιά τυρόπιτα βρίσκεται στον Νίκο

Οι τυρόπιτες αυτές είναι κάτι σαν μύθος στη Νέα Σμύρνη. «Ο Νίκος» άνοιξε το 1977 με μια συνταγή για τυρόπιτα που η οικογένεια είχε φέρει μαζί της από τη Σμύρνη. Είναι η ίδια συνταγή που ακολουθεί και σήμερα η τρίτη πια γενιά: μια αγκαλιά σφολιάτας με το τυρί να ξεχειλίζει από μέσα της. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 36, 210 9356865
Η τηγανιτή (τρίγωνη) τυρόπιτα ξεροτηγανίζεται στη Δήμητρα Γουναρίδη

Τριγωνική, τηγανιτή και με μπόλικη φετούλα η τυρόπιτα που βγαίνει από αυτό το εργαστήριο έχει μακρά ιστορία (από το 1945!) και γρήγορη κατανάλωση. Το λεπτοδουλεμένο φύλλο της και ο τρόπος που τηγανίζεται (σε δυνατή φωτιά) είναι δύο από τους λόγους που παρότι τηγανιτή, παραμένει αλάδωτη κι αέρινη σαν μικρό, χρυσό σύννεφο. Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, 210 2712548
Η τυρόπιτα-κρουασάν ζυμώνεται στο Overoll

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη croissanterie της Αθήνας φημίζεται περισσότερο για το κρουασάν-σπανακόπιτά της (που είναι όντως θεϊκό), αλλά και το τυρο-κρουασάν καθόλου δεν πάει πίσω! Γενικά ό,τι και να βάλεις μέσα σε αυτή τη βουτυρένια και χειροποίητη ζύμη για κρουασάν, κακό αποκλείεται να είναι. Πραξιτέλους 27, Αθήνα, 211 4198151
Η βουτυρένια τυρόπιτα μοσχοβολάει στο Τρομερό Παιδί

Πλούσια γέμιση (της κατηγορίας «δεν χωράω και ξεχειλίζω») και αλειμμένη με γαλλικό βούτυρο που κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση. Τη βρίσκεις στο φημισμένο αρτοποιείο «Τρομερό Παιδί» και παίρνεις δύο: μία που θα φας πριν καν βγεις από την πόρτα και μία για αργότερα, που θα θυμηθείς τη γεύση της και θα σε πιάσει νοσταλγία. Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 210 7777537
Κάτι σαν τυρόπιτα ψήνεται στο Marili
Δεν είναι τυρόπιτα, είναι χατσαπούρι! Το φτιάχνουν δύο κορίτσια με καταγωγή από τη Γεωργία, η Λόντα και η Νάτια, στον θολωτό, γεωργιανό ξυλόφουρνο όπου ψήνεται παραδοσιακά το χατσαπούρι. Αφράτη ζύμη που ζυμώνεται με γάλα, γεμίζει με τυρί και αλείφεται με βούτυρο λίγο πριν ψηθεί και κάνει όλη τη γειτονιά να μοσχοβολήσει. Αγίας Ζώνης 26, 211 4252269
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θέμα είναι ότι μεγαλώνουμε με επιτυχία, οπότε ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Δεν είναι άλλη μια κόντρα με το κλισέ δίλημμα «σουβλάκι ή καλαμάκι»;
Τρία κορίτσια στήνουν μια νέα καριέρα αφοσιωμένη αποκλειστικά στα αυθεντικά cannoli
Από την καρδιά της Θεσσαλονίκης και το εμβληματικό «Όλυμπος- Νάουσα» στην καρδιά εκείνων που αγαπούν το φαγητό με σκέψη, γεύση πλούσια και μνήμη
Ρομαντική απόδραση στην καρδιά της Αθήνας
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα.
«Προσέλκυσε κύματα απαιτητικών θαμώνων σε λιγότερο από ένα χρόνο»
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Artisan Bakery στο ισόγειο, American Bar Restaurant στον πρώτο όροφο
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Το φαγητό είναι τα νέα αθλητικά, όλοι μιλούν γι’ αυτό
Την μια παραέχει, την άλλη λείπει… Τελικά ποιο είναι το σωστό αλάτι στο μαγείρεμα;
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.