- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η ξακουστή πρασόπιτα της Αθήνας στο «Άριστον Λομποτέση»
Διάσημο για τις τυρόπιτές του που είναι πράγματι άριστες – αλλά η πρασόπιτα είναι από τις καλύτερες της πόλης
Το «Άριστον» στη Βουλής φτιάχνει για πάνω από έναν αιώνα πίτες κάθε είδους, η πρασόπιτα είναι κορυφαία
Το «Άριστον» φτιάχνει πίττες από το 1910, όταν λέμε «έχει πάρει το κολάι» το υποτιμάμε πολύ, διότι ζυμώνει και ψήνει αριστοτεχνικές πίτες για όλα τα γούστα εδώ και έναν αιώνα+. Ξεκινάει με την κλασική τυρόπιτα σε σχήμα, ερμ, τυρόπιτας, δύο γωνίες και τυρί στη μέση, κι από κει και μετά, η πίτα φτάνει στον ουρανό κι ακόμα παραπέρα. Μανιταρόπιτα σκέτη ή με κοτόπουλο (καταπληκτική), κοτόπιτα, σπανακόπιτα με τυρί ή άνευ, κολοκυθόπιτα, μελιτζανόπιτα, πίτα λαχανικών με πιπεριές, όλες σε χορταστικά παραλληλόγραμμα κομμάτια μέσα στα ταψάκια τους, ζεστές και τραγανές, με το ζυμαράκι-σήμα κατατεθέν του «Άριστον» που δεν είναι φύλλο παρά ψωμένιο, νόστιμο «καπάκι» για πίτες που γίνονται μικρά γεύματα από μόνες τους. Στην απέναντι προθήκη, μπαίνοντας δεξιά, περιμένουν μηλόπιτες με κανέλλα, κολοκυθόπιτες (ανάλογα με την εποχή) κι άλλες γλυκές πίτες η μία καλύτερη από την άλλη, συν τις «φωλιές» με διάφορα γλυκά ή αλμυρά πράγματα μέσα. Τα έχω δοκιμάσει όλα κατά καιρούς, επειδή δούλευα και ζούσα στο κέντρο, κι επειδή πεινούσα συχνά στο δρόμο. Ή στο πόδι, ή έξω από το σπίτι.
Τώρα όποτε περνάω από τη Βουλής τσιμπάω την αγαπημένη πρασόπιτα: είδος πίτας δυσεύρετης, μια και το πράσο είναι κέντημα, εκτός που θέλει καθάρισμα, ψιλοκόψιμο και ψήσιμο ή τσιγάρισμα, μπορεί να βγει σκληρό αν δεν ψηθεί αρκετά ή νιανιά αν παραψηθεί. Θέλει φρέσκο κρεμμυδάκι για συνοδεία, ψημένο μαζί με το πράσο, και άλλα πράγματα που δεν έχω ξεχωρίσει, χίλια χρόνια τρώω τις πρασόπιτες του «Άριστον» και παραμένουν μυστήρια. Τις παίρνω δύο-δύο, μία για να τη φάω σε εισπνοή στο Σύνταγμα ανάμεσα στους τουρίστες με τα κινητά στα κούτελα, και μία για να τη βάλω στο ψυγείο αργότερα. Γιατί αν όλες οι πίτες του κόσμου γίνονται πατσαβούρες όταν μπαίνουν στο ψυγείο, η συγκεκριμένη πρασόπιτα γίνεται… να μην πω «ακόμα καλύτερη» επειδή είναι σούπερ όταν είναι ζεστή… αλλά και στο ψυγείο μένει νοστιμότατη, τρώγεται για πρωινό μια χαρά, ειδικά αν την έχω ξεχάσει. Πράγμα σπάνιο, γιατί το τελευταίο τρόφιμο που θα ξεχάσω ποτέ είναι η πρασόπιτα του «Άριστον».
«Άριστον Λομποτέσης», Βουλής 10, Σύνταγμα, 210-3227626.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.