- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τα τελευταία 125 χρόνια, η αγορά της Αθήνας έχει μια συνήθεια που την κρατάει ξύπνια ένα ολόκληρο βράδυ. Κατά παράδοση, κάθε Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα, οι μαγαζάτορες περιμένουν το ρολόι να δείξει 22.00. Τότε σηκώνουν τα ρολά και δεν τα κατεβάζουν πριν φτάσει αργά το μεσημέρι.
Φωνές, γέλια και μασκαράδες μπλέκονται με «τις πιο φρέσκες γαρίδες», «το χταποδάκι που ομορφαίνει», «το ολοζώντανο –σου λέω!- καλαμαράκι». Τόσο μεταμεσονύκτιο στριμωξίδι και μουσική μπορούν να συγκριθούν μόνο με «πάρτι μέχρι το ξημέρωμα».
Πράγματι, η ολονυχτία στη Βαρβάκειο στα πάρτι έχει τις ρίζες της. Πιο ωραία όμως τα λέει ο Ελευθέριος Σκιαδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων: «Τα λαϊκά στρώματα, οι εργάτες, οι μάγκες της εποχής ξεφάντωναν στα μικρά ταβερνάκια της Πλάκας και του Θησείου και ύστερα από μια βραδιά συνεχούς οινοποσίας κατέληγαν στη Βαρβάκειο για να κάνουν μια και καλή τα ψώνια της Καθαρής Δευτέρας και να πάνε ξένοιαστοι για ύπνο».
Από αυτή τη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και το Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων. Βρίσκεται στη στοά που ενώνει την οδό Σοφοκλέους με την Αρμοδίου και από το 1957 είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αγοράς. Αν θες να ζήσεις μια Καθαρή Δευτέρα «με τα όλα της», μία στάση εδώ σχεδόν επιβάλλεται. Τουρσιά, αλίπαστα και καπνιστά ψάρια, ούζα, τσίπουρα, κρασί (δικής τους παραγωγής), χαλβάδες (ανάμεσά τους και οι διάσημοι χαλβάδες του Μάνθου Τασελαρίδη από την Ξάνθη), ταραμάδες, ελιές πρώτης ποιότητας και εξαιρετικά δυσεύρετη ταραμόγλωσσα, είναι μόνο μερικά ενδεικτικά προϊόντα από τη φίνα πραμάτεια του Παντοπωλείου.
Όλα αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε και χωρίς να κουνηθείτε από το σπίτι σας, μια που και το Παντοπωλείο διαθέτει και e-shop, αλλά η ολονυκτία στη Βαρβάκειο είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Μετά τα ψώνια, καθίστε για ένα μεζέ στα παραδοσιακά ουζάδικα της στοάς, πριν αγοράσετε φρεσκοψημένη λαγάνα από τους διπλανούς φούρνους (και αυτοί ξενυχτάνε) μέχρι να πάρετε το δρόμο της επιστροφής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.