- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Greek Mezes: Ένα food blog στο οποίο η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα
Ο μεζές είναι ένας τρόπος ζωής που μας θυμίζει την αξία του ελληνικού τραπεζιού
Greek Mezes: Το food blog που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας
Σε μια εποχή που τα πάντα ταξιδεύουν μέσω του διαδικτύου στα πέρατα του κόσμου, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βρίσκει το δικό της εισιτήριο για αυτό το ταξίδι. Υπεύθυνες για αυτό είναι δύο δραστήριες γυναίκες, η Βασιλική και η Εβίνα, που δημιούργησαν το Greek Mezes, το food blog που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας. Μέσα από αυθεντικές συνταγές, νοσταλγικές ιστορίες και σύγχρονες οπτικές, το food blog τους έχει καταφέρει να ενώσει μια πολυπολιτισμική κοινότητα γύρω από το ελληνικό τραπέζι.
Η Βασιλική, που μεγάλωσε στη Γερμανία αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα για τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, φέρνει στη «κουζίνα» του Greek Meze την εμπειρία, τη γνώση και τη φιλοσοφία του «μαγειρεύω με ό,τι έχω στο σπίτι». Η αγάπη της για τις παραδοσιακές συνταγές, όπως τις έμαθε από παιδί και όπως τις ανακάλυψε και επεξεργάστηκε στη διαδρομή της, από τη μία, και η δεξιοτεχνία της στο να μετατρέπει τα απλά υλικά σε μοναδικά πιάτα, από την άλλη, κάνουν κάθε μαγειρική της απόπειρα που προβάλλεται στο food blog, ένα γευστικό ταξίδι επιστροφής στις ρίζες.
Η κόρη της η Εβίνα, από την άλλη, με σπουδές στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και μία καριέρα στην παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, φέρνει τον σύγχρονο αέρα που κάνει το Greek Mezes να ξεχωρίζει. Με την εξειδίκευσή της στη φωτογραφία και στο βίντεο, μέσω της δικής της επιχείρησης, Jellyfish Media, έχει αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι του food blog, από το filming και το editing μέχρι το concept και το food styling.
Μαζί, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο. Με τα δικά τους λόγια, η Βασιλική είναι η ψυχή της κουζίνας, ενώ η Εβίνα δίνει ζωή στους μεζέδες μέσα από την εικόνα και το storytelling. Οι ρόλοι τους είναι διακριτοί αλλά αλληλένδετοι, αντανακλώντας την τέλεια ισορροπία παράδοσης και δημιουργικότητας.
Το Greek Mezes όμως δεν είναι απλώς ένα ακόμα food blog μαγειρικής. Είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία που τιμά τον ελληνικό μεζέ ως κάτι περισσότερο από ένα πιάτο αφημένο στο τραπέζι. Είναι μία ανάμνηση συνδεδεμένη με ένα τραγούδι, έναν τόπο, μία σημαντική στιγμή, με όλα αυτά μαζί. Είναι η οικογένεια, τα κυριακάτικα και εορταστικά τραπέζια, τα καλοκαίρια στο χωριό, οι παιδικές μας αναμνήσεις.
Με όρους λαογραφίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μεζές για την Ελλάδα, συμβολίζει την παρέα, την επικοινωνία και τη φιλοξενία, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής ζωής. Μέσα από εύκολες και απλές συνταγές, η Βασιλική και η Εβίνα επιδιώκουν και πετυχαίνουν ακριβώς αυτό, να καταγράψουν γευστικές παραδόσεις, να ξυπνήσουν μνήμες και να συνδέσουν το γευστικό χθες με το σήμερα και το αύριο.
Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που το περιεχόμενό τους έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έλληνες της ομογένειας, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και τον Καναδά και από την Αυστραλία μέχρι τη Σιγκαπούρη, θυμούνται, νοσταλγούν και αλληλεπιδρούν με τις όμορφες γευστικές εικόνες που προβάλλονται στις οθόνες τους. Αναρωτιούνται για τα τραγούδια και τις μουσικές που συνοδεύουν τις εικόνες και ανατρέχουν στην μουσική λίστα του Greek Meze για να μάθουν περισσότερα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας γύρω από το διαδικτυακό τραπέζι του Greek Meze, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Βασιλικής και της Εβίνας. Μέσα από τα social media, έχουν φέρει κοντά Έλληνες και ξένους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι πλατφόρμες τους, στο Instagram και στο TikTok, λειτουργούν ως το απόλυτο σημείο συνάντησης.
Η αυθεντικότητα, η ζεστασιά και η δημιουργικότητά τους έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό χιλιάδων ανθρώπων και ήδη μέσα σε έναν χρόνο, χωρίς την παραμικρή προωθούμενη ενέργεια έχουν καταφέρει να φτάσουν σχεδόν τους τριάντα χιλιάδες followers. Κάθε ανάρτησή τους είναι μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε ξανά όχι μόνο τη γεύση της Ελλάδας, αλλά και τις συνήθειες της, τις ομορφιές της. Είναι μία πρόσκληση να μοιραστούμε δικές μας στιγμές και να εμπνευστούμε για τις επόμενες αναμνήσεις μας.
Γιατί ο μεζές, είπαμε, είναι κάτι περισσότερο από ένα πιάτο αφημένο στο τραπέζι. Είναι ένας τρόπος ζωής που μας θυμίζει την αξία του ελληνικού τραπεζιού: την παρέα, τη γεύση και την αγάπη που κρύβεται πίσω από κάθε πιάτο.
Insta: @greek.mezes / Tik tok: @greek.mezes / Fb: Greek Mezes
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.