- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
20 fun facts για τον καφέ που θα σε εκπλήξουν
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Μίξερ 10: 20 ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ
- Η αγορά του καφέ οδηγείται κυρίως από την Ευρώπη. Η αγορά της Ασίας είναι μεν μεγάλη, όμως το τσάι έχει μεγαλύτερη ζήτηση εκεί.
- Τo 65% της κατανάλωσής του γίνεται το πρωί.
- Ο decaf καφές έχει περίπου 3% καφεΐνη.
- 40% της παραγωγής καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία, τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή καφέ από το 1840.
- Ο cappuccino πήρε το όνομά του από το χρώμα των ρούχων που φορούσαν μοναχοί στην Ιταλία.
- Ο καφές, το φιστικοβούτυρο και τα τριαντάφυλλα είναι οι τρεις πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές στην Αμερική.
- Περίπου το 35% των καταναλωτών καφέ προτιμούν τον καφέ σκέτο, χωρίς γάλα και ζάχαρη. Το υπόλοιπο 65% προτιμά να γλυκαίνει το ρόφημα με ζάχαρη, υποκατάστατά της ή γάλα.
- Το 48% των millennials καταναλώνει «gourmet» καφέ, περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
- Ένα φυτό καφέ μπορεί να ζήσει έως 100 χρόνια, ωστόσο συνήθως ζουν 40-50 χρόνια κατά μέσο όρο όταν φροντίζονται σωστά.
- Η πορεία του λέγεται πως ξεκίνησε στην Αιθιοπία τον 15ο αιώνα, όταν ένας βοσκός είδε τις κατσίκες του να γίνονται «δραστήριες» τρώγοντας τους σπόρους.
- Οι μάντεις, που αρχικά διάβαζαν φύλλα τσαγιού, άρχισαν να κοιτούν το κατακάθι του καφέ. Έτσι προέκυψε και η πασίγνωστη καφεμαντία, πρακτική διαδεδομένη κυρίως στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
- Το πρώτο καφέ της Ευρώπης άνοιξε στη Βενετία, η οποία διατηρούσε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, το 1645.
- Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου και παράγουν τις 2 ποικιλίες που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αράμπικα (πιο ραφινάτη) και η καφέα Ρομπούστα (πιο δυνατή).
- Λούνγκο, μακιάτο, νορμάλε, στρέτο, φρέντο, κορέτο, όλα τους είναι επιμέρους είδη του εσπρέσο.
- Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταναλώνουν μέχρι και 7 φορές περισσότερο καφέ από τους κατοίκους αντίστοιχων μητροπόλεων
- Η καφεΐνη επιδρά πολύ γρήγορα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μόλις 10΄ είναι αρκετά για να δράσει!
- Ο καφές είναι το 2ο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως μετά το πετρέλαιο. Θεωρείται το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.
- Ένας καφές με κρέμα μένει ζεστός πολύ περισσότερο (μέχρι και 20% παραπάνω χρόνο).
- Η Αθήνα είχε από τις αρχές του 20ού αιώνα ξακουστά καφενεία, όπως τα Ωραία Ελλάς και το Πανελλήνιον, στα οποία σύχναζαν άνθρωποι των γραμμάτων
- O διάσημος συνθέτης, Μπετόβεν, λάτρευε τον καφέ! Xρησιμοποιούσε ακριβώς 60 κόκκους ανά φλιτζάνι και περνούσε χρόνο μετρώντας τον κάθε κόκκο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.