Θεματα

«Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις»

Το πρώτο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη σε προκαλεί

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85146-171828.jpg

Ο επονομαζόμενος και Jamie Oliver της Ελλάδας, κάνει το επόμενο βήμα στη συνεχώς ανοδική πορεία του και κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις».

Πρέπει; Όσοι και κυρίως όσες το ξεφυλλίσαμε και κολλήσαμε στις σελίδες του είπαμε «ναι!», με ένα στόμα. Το βιβλίο, μεγάλο και χορταστικό -περισσότερες από 300 σελίδες-, είναι εξαιρετικά προσεγμένο και καλόγουστο (καθόλου τυχαίο με τους busybuilding στο σχεδιασμό και την Τίνα Webb στο food styling) και έχει συνταγές για κάθε γούστο. Με δυο λόγια, είναι ένα βιβλίο όμορφο, σύγχρονο και πρωτότυπο, από έναν άνθρωπο νέο, με τις ιδέες να είναι φρέσκιες ακόμα μέσα στο κεφάλι του.

n

Αρχίζει κάπως έτσι: «Γεννήθηκα το 1984, στη Θεσσαλονίκη, και το όνειρό μου δεν ήταν να γίνω σεφ. Σπούδασα στο ΤΕΙ Λογιστικής, κάτι που με βοήθησε να καταλάβω ότι έπρεπε να βρω τι πραγματικά ήθελα να κάνω, γιατί δεν μπορούσα να διανοηθώ να ασχολούμαι με τη λογιστική όλη μου τη ζωή».

n

Οι συνταγές του βιβλίου χωρίζονται σε 12 ζουμερές κατηγορίες: «Δώρα για φίλους» (όπου βρίσκεις συνταγές από confit μέχρι μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο), «Πρώτη μέρα στην Κουζίνα» (για εσάς που νομίζετε ότι δεν ξέρετε να μαγειρεύετε), «Κυριακή πρωί με φίλους» (κρουασάν, φοκάτσιες, τηγανίτες, μπουγάτσα, μάφινς, μπισκότα, ομελέτα.. τα πάντα για ένα τέλειο πρωινό), «Αθλητική βραδιά» (πίτσα, ποπ-κορν, τσιπς, μπέργκερ κ.α.), «Finger Food» (εξαιρετικές προτάσεις για φαγητό στο χέρι, φρέσκες και πρωτότυπες!), «Πικ-νικ» (ιδέες που ξεκινούν από τα brownie και φτάνουν μέχρι και το κουλούρι Θεσσαλονίκης), «Παιδική Χαρά» (περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να ξετρελάνει τους μπόμπιρες), «Ο μυστικός μου κήπος» (δροσερές συνταγές με νόστιμα φρουτάκια), «Sunday Roast» (με συνταγές της αγγλικής κουζίνας, επηρεασμένες από τα χρόνια που ο Άκης έζησε εκεί), «Γιορτή στη Βεράντα» (συνταγές για ωραίες βραδιές με φίλους), «Σαββατοκύριακο με τη μαμά» (μαμαδίστικες συνταγές με άλλο μάτι) και τέλος «Kitchen Lab» (επιλεγμένες συνταγές του Άκη και της ομάδας του από το Kitchen Lab).

n

Ξεκίνησα από την πρώτη κατηγορία και απορροφήθηκα μέχρι την τελευταία. Και όχι γιατί έπρεπε. Διάβαζα προσεκτικά κάθε συνταγή, χάζευα τις υπέροχες φωτογραφίες και κάθε φορά αντιστεκόμουν στην επιθυμία να τρέξω στην κουζίνα (στις 3 τα χαράματα). Χρωματιστό, χαρούμενο, απόλυτα κατανοητό για τους άπειρους, ενδιαφέρον ακόμα και για τους πιο μυημένους, είναι από τα πιο ωραία βιβλία μαγειρικής που έπεσαν στα χέρια μας τη χρονιά που πέρασε.

info: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.