- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι ψωνίζουμε: 2 κιλά μύδια ● 1 μέτριο πράσο ● 2 φρέσκα κρεμμύδια● 3-4 σκελίδες σκόρδο ● 2 κουτ. σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό ● 45 γρ. βούτυρο ● 300 ml άσπρο ξηρό κρασί ● φρεσκοκομμένο πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε: Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές ροδέλες το πράσο και το κρεμμύδι. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Βουρτσίζετε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό, τραβάτε και βγάζετε την κλωστή ανάμεσα από το κέλυφος και πετάτε όποιο μύδι είναι σπασμένο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το πράσο και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το μισό μαϊντανό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά. Μόλις τα μύδια ανοίξουν σβήνουμε τη φωτιά – προσοχή να μην παραψηθούν γιατί στεγνώνει η σάρκα τους. Με μια τρυπητή κουτάλα σερβίρουμε τα μύδια σε ένα μεγάλο μπολ και αφαιρούμε όσα δεν έχουν ανοίξει. Στο ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα ρίχνουμε το πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τα μύδια με το ζουμί και γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Μάθε ιστορία: Τα μύδια έχουν κατακτήσει μια περίοπτη θέση στην ιστορία της γαστρονομίας. Οι Ρωμαίοι τα λάτρευαν και τα σέρβιραν στα συμπόσια, ενώ στην πρώτη επίσημη μελέτη «περί ερωτικών και διεγερτικών επιδράσεων» αναφέρονται ως η πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη τροφή της αυτοκρατορίας κατά το 2ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα οι φήμες λένε ότι ήταν το αγαπημένο πιάτο του Γάλλου βασιλιά Louis XVIII. Λέγεται ότι το 1235 ένα πλοίο ναυάγησε στον κόλπο του Aiguillon νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Από όλο το πλήρωμα ο μόνος που σώθηκε ήταν ένας Ιρλανδός που ονομαζόταν Walton. Ο τυχερός αλλά και επινοητικός Ιρλανδός άπλωσε στη θάλασσα ένα δίχτυ στερεωμένο σε τέσσερις πασσάλους για να μαζέψει την τροφή του, γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι η ομάδα των μυδιών που είχε κολλήσει στους πασσάλους αυξανόταν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Ο Ιρλανδός μετέφερε τις γνώσεις του και σε άλλους και, πλέον, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι από το 1246 άρχισε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του ανθρώπου να καλλιεργήσει μύδια.
● SIDE DISHES TIP: Πατάτες τηγανητές και για «σκληρές» περιπτώσεις λίγη μαγιονέζα για να τις βουτάτε μέσα.
● GO HEALTHY TIP: Αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο.
● ΣΚΟΝΑΚΙ: Διαλέξτε μύδια με κλειστό κέλυφος. Προσοχή να μην είναι σπασμένο. Καταναλώστε τα την ίδια μέρα. Μη ρίχνετε αλάτι όταν τα μαγειρεύετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.