Θεματα

Red Hot Βεγορίτιδα Peppers

Οι γεύσεις της οικογένειας Ναουμίδη

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84208-169967.jpg

Η λίμνη Βεγορίτιδα. Τυλιγμένη στη χειμωνιάτικη καταχνιά, στις αποχρώσεις του γκρι και του χιόνινου άσπρου, χρώματα που ταξιδεύουν τη μέρα από τις κορυφές του Καϊμακτσαλάν για να βουτήξουν στα παγωμένα νερά της, προσδίδοντάς της αυτήν την απόκοσμη γυαλάδα. Ο Άγιος Παντελεήμονας κείται κατά μήκος της όχθης της, μια ανάσα από το ξακουστό για τα κρασιά του Αμύνταιο, το διάσημο χριστουγεννιάτικο θέρετρο του Αγίου Αθανασίου και τους καταρράκτες της Έδεσσας, τα θερμά λουτρά του Πόζαρ, τη Φλώρινα. Αναλόγως της πορείας που τραβάς και των γούστων που επιθυμείς, ω, περιηγητή της Δυτικής Μακεδονικής γης, καραδοκούν διάφορες ομορφιές σε μισή ώρα δρόμο, εντεύθεν κακείθεν της. Τόποι με ιδιαίτερη φυσική αφήγηση, πεδία εκδρομικής περιπλάνησης αλλά και γαστριμαργικής πανδαισίας, εφόσον εδώ και καιρό δεν υπάρχει γευστικός οδηγός που να ιχνηλατεί το μεγαλείο της περιοχής και να μην επιβάλλει μια στάση εδώ.

naoumidis, AV

Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα κρασιά, τα μανιτάρια, οι πέστροφες αλλά και τα κρέατα, σε συνδυασμό με τα λαχανικά και ποικίλα πλούσια ελέη με τα οποία είναι διάσπαρτος ο τόπος, έκαναν τον Άγιο Παντελεήμονα γκουρμέ προορισμό. Κι αν υπάρχει ένα οικόσημο, ένα όνομα ξακουστό και ένα σημείο που εντός του να εμπεριέχεται όλος ο πλούτος, η κουλτούρα, η δράση, η σχάση και ο απόλυτος ορισμός για τη γεύση αυτής της περιοχής, δεν είναι άλλο από αυτό της οικογένειας Ναουμίδη. Ριζωμένοι σε αυτή τη γη, που δεν την απαρνήθηκαν ποτέ, γνώστες της ιδιαίτερης κληρονομιάς και του παραγωγικού της πλούτου, δεκαετίες τώρα δουλεύουν με τα αγαθά της. Βασίζονται στις ποικιλίες αυτοφυών φυτών, φυτεύουν και συγκομιδούν, επεξεργάζονται και μεταποιούν σε σπάνιες γεύσεις την πρώτη τους ύλη - η οικοτεχνική τους επιχείρηση είναι ένα μικρό θαύμα. 

naoumidis, AV

Καινοτόμοι, πριν εφευρεθεί και χρησιμοποιηθεί κατά κόρον -όπως βλέπε σήμερα- ο όρος, πιονέροι, οραματιστές και ατσάλινα πείσμωνες, κατάφεραν να «μπραντάρουν» τα ξακουστά πιπεριά της περιοχής και τις συνταγές των προγόνων τους, στέλνοντάς τα παντού στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με όνομα, κύρος και αναγνωρίσιμη υπογραφή! Καραπιπερίμ! Μελιτζανοπιπεριές, ντοματοπιπεριές, μουστοπιπεριές, λιαστά πάτε, καυτερές, σουάβε, φιλετοπιπεριές, χαβιάρι πιπεριές, δώδεκα ποικιλίες, ζωή να έχουν, παράγονται στη μεταποιητική τους μονάδα. Το λιθόκτιστο εργαστήρι παραγωγής τους σε περιμένει να τις δοκιμάσεις, όμως και τα δυο «εντευκτήρια» που άνοιξαν με θέα τη λίμνη Βεγορίτιδα, ένα γκουρμέ εστιατόριο και ένα τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο, λειτουργούν επίσης ως τόποι δοκιμής και ξενάγησης στον «πιπερόκοσμό» τους.

naoumidis, AV

naoumidis, AV

Σε συνδυασμό με το κελάρι τους και το homemade εμφιαλωμένο κρασί τους, που επίσης μπράνταραν με το όνομά τους, οι Ναουμίδηδες κατάφεραν να κάνουν την οικογένεια και τον τόπο τους συνώνυμα της ευζωίας. Αφυδατωμένα λαχανικά, λιαστά ψάρια, χοιρινά διατηρημένα στο λίπος τους, φρεσκοζυμωμένα ψωμιά και ευφάνταστοι πειραματισμοί, τους οποίους ενορχηστρώνει ο θεϊκός σεφ Άγγελος Ναουμίδης, οδηγούν σε μια μακεδονική κουζίνα πέντε αστέρων! Καπνίζουν τις πέστροφες και τους σολομούς σε κληματόβεργες, μπολιάζουν με πέστο και άλλες εμπνευσμένες σάλτσες τα σαλιγκάρια και τα όστρακα, μαρινάρουν δημιουργικά τις σπαλομπριζόλες από «baby» τροφαντά μοσχαράκια, παρασκευάζουν ριζότο αξιώσεων και γεμίζουν τα μανιτάρια με συνδυασμούς υπέρτατης έμπνευσης.

naoumidis, AV

naoumidis, AV

Και απέναντι, η λίμνη και τα μαγικά της, γύρω γύρω, εδάφη και υπεδάφη. Τα γαλήνια νερά της, που ο θρύλος τα θέλει να μην παγώνουν ποτέ, ο βόρειος χειμώνας που περιμένει τα Χριστούγεννα, τα κομβόι των σκιέρ και οι λοιπές περιπλανώμενες φυλές των διακοπών. Κάντε μια στάση! Γνωρίσετε την ιστορία τους και πιάστε τους κουβέντα. Οι αδελφοί Ναουμίδη είναι ένας εγκυκλοπαιδικός θησαυρός, οι αφηγήσεις τους εμπεριέχουν θρύλους και πλούτο που συναντάς μόνο στα ντοκιμαντέρ του National Geographic. Και δοκιμάστε τις γεύσεις τους, σπονδή σε μια Ελλάδα που μόνον αυτοί και κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών συνοδοιπόροι τους μπορούν ακόμη με βεβαιότητα να περηφανευτούν πως... δεν υπάρχει!

naoumidis.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ