Θεματα

Γρήγορες και εύκολες παρασκευές με βάση τη βανίλια

Καθώς και tips για να διαλέξετε την πιο ποιοτική και να τη διατηρήσετε

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 3
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύκολες παρασκευές με βανίλια
© unsplash/jocelyn morales

Μίξερ #3: Γρήγορες και εύκολες παρασκευές με βανίλια και tips για να διαλέξετε την ποιο ποιοτική 

Εύκολες παρασκευές με βανίλια

Ζάχαρη βανίλιας

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Χρησιμοποιήστε τη ζάχαρη βανίλια σε όλα τα επιδόρπια και τις γλυκές συνταγές, αντικαθιστώντας ένα μέρος της κανονικής. Τα μαύρα σποράκια θα κάνουν τη δουλειά τους, καθώς περιέχουν περισσότερες από 250 διαφορετικές αρωματικές ενώσεις, δίνοντας μια μεθυστική μυρωδιά.

Πώς;

Σ’ ένα βάζο τοποθετούμε 1000 γρ. ζάχαρη και ανάμεσα στη ζάχαρη τοποθετούμε κατακόρυφα 2-3 λοβούς βανίλιας κάθετα σχισμένους. Κλείνουμε το βάζο ερμητικά και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από 15 μέρες ή και περισσότερες. Όσο περισσότερο αφήσετε τη ζάχαρη να ωριμάσει, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το άρωμά της.

Σιρόπι βανίλιας

Λίγο σιρόπι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ειδικότερα αν πρόκειται για ιδιαίτερο σιρόπι που θα χαρίσει μοναδικό άρωμα και υπέροχη γεύση σε οποιοδήποτε κλασικό ζεστό ρόφημα. Ιδανικό να συνοδεύσει φρουτοσαλάτες, παγωτά, αφεψήματα και πολλές άλλες παρασκευές.

Υλικά

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κλωναράκι βανίλια

Πώς;

Βράζουμε για 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και χωρίς να ανακατεύουμε, το νερό, τη ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας που έχουμε κόψει κάθετα. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και γεμίζουμε βάζα. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.

Καφέ φίλτρου ή τσάι με βανίλια

Για τους περισσότερους η μυρωδιά ενός φρέσκου φλιτζανιού καφέ είναι o πιο όμορφος τρόπος να ξεκινήσει η ημέρα. Μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερος αν στο αφέψημά μας προσθέσουμε «άρωμα παραδείσου».

Πώς;

Ανακατέψτε ψιλοκομμένο λοβό βανίλιας με τσάι. Κλείστε το ερμητικά σε ένα βάζο για 10 ημέρες και φτιάξτε τσάι με άρωμα βανίλιας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον καφέ φίλτρου. Ένας άλλος τρόπος είναι με σιρόπι βανίλιας.

Αρωματικό κουζίνας με βανίλια

Αν σας αρέσει η βανίλια, τότε δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το έντονα άρωμά της σε έναν χώρο έμπνευσης και δημιουργίας, όπως είναι η κουζίνα.

Πώς;

Τυλίγετε τους λοβούς βανίλιας σε λεπτό ύφασμα (τουλπάνι) ή σε λεπτό χαρτί, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για τον καφέ φίλτρου, και τοποθετήστε το στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας.

Πώς να διαλέγουμε και να διατηρούμε τη βανίλια

Συχνά είναι δύσκολο να επιλέξουμε μία ποιοτική βανίλια, με αποτέλεσμα πολλά παρασκευάσματα –ιδίως γλυκά– να μην είναι πετυχημένα και κυριότερα να μη μοσχομυρίζουν. Παρακάτω δείτε κάποια βασικά tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή.

  1. Το άρωμα της βανίλιας πρέπει να είναι έντονο και να αναδύεται στην πρώτη επαφή. 
  2. Η βανίλια πρέπει να είναι πολύ μαλακή και εύκαμπτη. Δηλαδή όταν τη λυγίζουμε να μη σπάει.
  3. Όταν αγοράζουμε τη βανίλια πρέπει να την τυλίγουμε πολύ σφιχτά σε μεμβράνη.
  4. Η βανίλια πρέπει να διατηρείται αεροστεγώς κλεισμένη, π.χ. σε σφραγισμένο γυάλινο σωληνάριο.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ