- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Χριστούγεννα σημαίνει οικογένεια και φαγητό στο «μίξερ»
Η οικογένεια μαζεμένη στο γιορτινό τραπέζι και όλοι χαρούμενοι να λένε και να ξαναλένε τις ίδιες παλιές ιστορίες
Μίξερ 2: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το δεύτερο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Επιτέλους έφτασαν! Υπάρχει άραγε πιο αγαπημένη μέρα στο ημερολόγιο από το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου; Για όλους είναι όμορφα τα Χριστούγεννα. Γιορτινές βιτρίνες, λαμπιόνια σε όλη την πόλη, τραπεζώματα σε φιλικά σπίτια. Για μένα είναι όμως κάτι παραπάνω. Είναι η μυρωδιά του λιωμένου βουτύρου στην κουζίνα που σπάει τη μύτη, η ζάχαρη άχνη στην ποδιά μου που δεν λέει να φύγει, οι γλυκές εκπλήξεις σε κάθε γωνιά στο εργαστήρι μου που εξαφανίζονται σε χρόνο ντετέ. Είναι η περίοδος μαγείας και ακόμα μεγαλύτερης δημιουργίας. Είναι η εποχή που θυμόμαστε τις οικογενειακές παραδόσεις. Το στολισμένο δέντρο με τα πολύχρωμα τυλιγμένα πακέτα που κάνουν τη μέρα ξεχωριστή, η κουζίνα που μοσχοβολάει από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, και η βασιλόπιτα που μας «προκαλεί» να την κόψουμε, αλλά εμείς πρέπει να περιμένουμε καρτερικά την Πρωτοχρονιά.
Αν μου έλεγαν να περιγράψω τα Χριστούγεννα με μια εικόνα θα ήταν αυτή: Η οικογένεια μαζεμένη στο τραπέζι και όλοι χαρούμενοι να λένε και να ξαναλένε τις ίδιες παλιές ιστορίες, που παραδόξως γίνονται καλύτερες με τον καιρό, πάντα με φόντο τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ. Κάθε λογής αλμυρή και γλυκιά λιχουδιά με την οποία γεμίζουμε το πιάτο μας ξανά και ξανά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως δεν γινόταν αυτό το συλλεκτικό τεύχος του Mίξερ, να μην είναι αφιερωμένο στην πιο ωραία εποχή του χρόνου.
Tο Μίξερ, το νέο μου εγχείρημα, ένα ένθετο συλλεκτικό περιοδικό με γλυκές και αλμυρές συνταγές, εμπνευσμένο από ένα διαφορετικό σε κάθε τεύχος υλικό, κυκλοφορεί μια φορά τον μήνα μαζί με την ATHENS VOICE. Ήδη έχετε πάρει στα χέρια σας το πρώτο τεύχος που ήταν αφιερωμένο στο τυρί. Αυτή τη φορά, λόγω Χριστουγέννων βέβαια, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στο υλικό που χωρίς αυτό δεν νοούνται τα γλυκά των γιορτών. Πρωταγωνιστής στις συνταγές που θα βρείτε στις σελίδες που ακολουθούν είναι το βούτυρο. Ένα αγαπημένο γαστρονομικό υλικό που έχει καταφέρει να «τρυπώσει» στις κουζίνες όλης της Γης και αδιαμφισβήτητα νοστιμίζει κάθε φαγητό και γλυκό. Είναι το μυστικό της επιτυχίας της Μέριλ Στριπ, βασίλισσας της γαλλικής κουζίνας, στην ταινία «Τζούλι και Τζούλια». Είναι τα πρωινά μας που ξεκινούν όμορφα με βουτυρωμένες φέτες ολόφρεσκο ψωμί. Είναι το υλικό που απογειώνει τη γεύση κάθε τάρτας, γλυκιάς ή αλμυρής. Είναι αυτό που κάνει μαγική τη μυρωδιά του κέικ.
Όσο για το αν κάνει καλό στην υγείας μας, σας έχω και καλά νέα! Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το βούτυρο περιέχει ουσίες θρεπτικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό μας – φυσικά, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Απόδειξη αυτού: παρά το γεγονός ότι το αγαπημένο διατροφικό υλικό των Γάλλων είναι το βούτυρο, τα ποσοστά παχυσαρκίας στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλά. Ειδικά μάλιστα αν το συνδυάσουμε με άλλα υγιεινά υλικά, όπως το μέλι ή η μαύρη σοκολάτα, η γεύση του απογειώνεται.
Επειδή, λοιπόν, οι ενοχές δεν έχουν θέση στην κουζίνα μας, μια και αυτή είναι ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας, πιάστε τις σπάτουλες, τις κατσαρόλες και τα τσέρκια και ελάτε να ξεδιπλώσουμε παρέα τη μαγεία των Χριστουγέννων…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.