- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Φώτης Κοκοτός είναι παθιασμένος με την ελληνική μικρο-μπίρα...
...και έχει πολλά να μας πει γι’ αυτήν
Ο Φώτης Κοκοτός μιλάει για τις ελληνικές μικρο-μπίρες
Όταν ανακάλυψα την μικροζυθοποιία ΣΟΛΟ στο Ηράκλειο, στις αρχές του 2017. Τότε συνειδητοποίησα πως υπάρχει ένα σύμπαν ελληνικών γεύσεων που μπορούσαμε να προσφέρουμε στους πελάτες των ξενοδοχείων μας και το οποίο ήταν άγνωστο στο προσωπικό μας και, βεβαίως, στους πελάτες μας. Ήδη το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς σχεδίασα ένα μενού με εκείνες τις μπίρες που βρήκα διαθέσιμες στην τοπική αγορά, στο πίσω μέρος του οποίου εκτύπωσα έναν χάρτη με τις θέσεις των ζυθοποιείων ανά την Ελλάδα. Έναν χάρτη που συνεχώς ανανεώνω, αν και δεν συνεχίσαμε να τον ενσωματώνουμε στο μενού μετά το 2018.
Το beerologio είναι ένα ιστολόγιο (blog) του Ηρακλειώτη φίλου Γιώργου Μπανασάκη, πτυχιούχου γευσιγνώστη μπίρας, όπου φιλοξενείται ο χάρτης μου των εν Ελλάδι ζυθοποιείων με permalink, δηλαδή ο χάρτης ανανεώνεται αλλά ο σύνδεσμος μένει ίδιος.
Νομίζω πως βρέθηκαν πολλοί σαν εμένα που είχαν ταυτόχρονα την ίδια ιδέα, να προωθήσουν αυτά τα τόσο ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ο καθένας στον κύκλο του. Κι ο κύκλος μας δεν είναι μόνο όσοι συναντούμε διά ζώσης, αλλά κι όσοι γνωρίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν ισχύει αυτό που λέτε, ενδεχομένως να συνδέεται με το γεγονός πως ο κόσμος άρχισε να παραγγέλνει ακόμη και μπίρες μέσω διαδικτύου. Άρα ψάχτηκε στους εξειδικευμένους ιστότοπους και ανακάλυψε τα προϊόντα. Από την άλλη, επειδή η παραγωγή μπίρας δεν απαιτεί παρά την αγορά των πρώτων υλών (όλα διαθέσιμα διαδικτυακά, παγκοσμίως) και τη ζυθοποίηση στη μονάδα, ανά πάσα εποχή του χρόνου, είναι πολύ πιο εύκολη από το κρασί που απαιτεί χρόνο στο χωράφι και συγκεκριμένες εποχές του χρόνου για κάθε εργασία.
Δεν παράγω μπίρα και δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν σπίτι τους με μικρή επένδυση (οικοζυθοποιοί), νανοζυθοποιίες όπως του φίλου Κώστα Αντωνακάκη στο Ηράκλειο (KASTA), λίγο μεγαλύτερες όπως του Αντώνη Πατεράκη στην Χερσόνησο (Barbantonis), μικροζυθοποιίες όπως η NOTOS και η SOLO με δεξαμενές των 2000 λίτρων, και ούτω καθεξής. Και υπάρχουν βεβαίως και οι νομάδες, οι οποίοι δεν έχουν ζυθοποιείο αλλά αγοράζουν τις πρώτες ύλες και πληρώνουν ένα «ενοίκιο» σε κάποια εγκατάσταση για να παραγάγουν συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος, το οποίο μετά αναλαμβάνουν εκείνοι να προωθήσουν στην αγορά.
Η μαζική μπίρα απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει συνηθίσει να πίνει την μπίρα κάπως σαν δροσιστικό αναψυκτικό με λίγο οινόπνευμα, σε τιμή αναψυκτικού. Φιλτραρισμένη, παστεριωμένη, με μακρά ημερομηνία λήξης. Κάποιες μικροζυθοποιίες προσπάθησαν να φτιάξουν προϊόντα αντίστοιχα, αλλά δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν σε τιμή και μάρκετιγκ, οπότε στράφηκαν στην υψηλή ποιότητα που θα δικαιολογούσε τη διαφορά τιμής. Παράγουν μπίρα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, με περίπλοκες γεύσεις και αρώματα. Μια περιορισμένη παραγωγή μερικών χιλιάδων μονάδων, μια μοναδική συνταγή (one-off batch) με προσεγμένη ετικέτα, μπορεί να ξεπουλήσει σε τιμή πολλαπλάσια της μπίρας του περίπτερου διότι υπάρχει ένα σημαντικό κοινό που θα πληρώσει ευχαρίστως για την ιδιαίτερη εμπειρία.
Πάντα είναι καλό να χρησιμοποιούνται ελληνικές πρώτες ύλες, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Το νερό και η βύνη είναι το 99% της μπίρας και η συντριπτική πλειοψηφία των μικροζυθοποιιών καλύπτουν αυτή την απαίτηση. Στην περίπτωση του λυκίσκου έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, καθώς παράγουμε μικρές ποσότητες ως χώρα. Υπάρχουν, όμως, σημαντικές προσπάθειες καλλιέργειας ελληνικών ποικιλιών λυκίσκου, οι οποίες θα δώσουν με τη σειρά τους νέα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά, με 100% ελληνικά υλικά. Τώρα, όσον αφορά την παράδοση, η Ελλάδα παρήγαγε ζύθο από τα αρχαία χρόνια, αλλά αυτό δεν διατηρήθηκε ανά τους αιώνες όπως η οινοποιία. Άρα, δεν υπάρχει κάποια ζωντανή παράδοση με την οποία να συνδέσουμε την τοπική ζυθοποιία. Αλλά βγαίνουν πλέον και αμιγώς ελληνικές μπίρες, μοναδικές στον κόσμο, όπως η Assyrtiko της ΚΥΚΑΩ, με μαγιά σταφυλιού και αρώματα λευκού κρασιού, ή η Fragosyko της MIKONU με εκχύλισμα και αρώματα του ιδιαίτερου αυτού φρούτου.
Όπως σας είπα, δεν είμαι ζυθοποιός ο ίδιος. Ας μιλήσουν γι’ αυτό εκείνοι που είναι.
Εξ όσων γνωρίζω, οι σχέσεις των Ελλήνων ζυθοποιών μεταξύ τους είναι πολύ καλές και συνεργάζονται ευχερώς, συχνά βγάζοντας στην αγορά συνεργατικές μπίρες.
Εξαγωγική δραστηριότητα έχουν αναπτύξει κάποιες μικροζυθοποιίες μας ήδη, όπως η Sknipa στη Θεσσαλονίκη, η Siris στις Σέρρες, η SOLO στο Ηράκλειο κ.ά. Διεθνή καριέρα κάνουν και οι ζυθοποιοί της κερκυραϊκής Seven Islands Κωνσταντίνος Πουγάτσιας και Λευτέρης Μεσιμέρης, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο και παράγοντας τις μπίρες τους σε διάφορες χώρες, τις οποίες μετά φέρνουν στην Ελλάδα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σας πω είναι πως δεν είναι μία η μπίρα, αλλά δεκάδες διαφορετικοί τύποι. Πέραν, δηλαδή, των τυπικών βιομηχανικών Lager που κυριαρχούν, άντε και μερικών Pilsner (τσέχικη λάγκερ) ή Weiss (σταρένια ale), να αρχίσετε να δοκιμάζετε και τύπους όπως redale, stout, και India Pale Ale (IPA). Αφού κατακτήσετε τα βασικά, και βρείτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο, τότε να εξερευνήσετε βαθύτερα τον τύπο που σας άρεσε. Εμένα μου αρέσουν πολύ οι χυμώδεις και φρουτώδεις New England IPA: θολές, ελαφρά πικρές, εξαιρετικά αρωματικές, με πυκνή υφή και οινόπνευμα 7-9%. Το καλοκαίρι, ιδανικές οι Session IPA. Σαν τις προηγούμενες, αλλά πιο ελαφρές (4-6%)κι ευκολόπιοτες.
Μου έχουν πει αρκετοί πως ενδεχομένως να στεφόταν από επιτυχία μια συνταγή «Ελούντα», η οποία θα ήταν διαθέσιμη μόνον στα ξενοδοχεία μας. Το σκέφτομαι ακόμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.