Θεματα

Coffee shops με φοβερό καφέ που βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας

Ποιος είπε ότι ο καλός καφές πρωταγωνιστεί μόνο στο κέντρο της Αθήνας;

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 842
24’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καφές
© Breakslow / Unsplash

Τα καλύτερα coffee shops έξω από το κέντρο της Αθήνας

Έχουμε χάσει τον λογαριασμό με τα specialty coffee shops που ανακαλύπτουμε κατά καιρούς στα στενά της καρδιάς της πόλης. Κάποια είναι κρυμμένα, λιλιπούτεια όπως το Ubuntu στο Θησείο, κάποια αποκτούν τώρα το φανατικό κοινό τους όπως το ολοκαίνουργιο WKND που προσγειώθηκε μόλις στο Παγκράτι, όλα τους προσφέρουν όμως φοβερής ποιότητας καφέ μέσα από τα επιδέξια χέρια των μπαρίστι τους. Ωστόσο δεν γίνεται καλή δουλειά μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και έξω από αυτό, στις νέες πιάτσες που δημιουργούνται, καθώς η κουλτούρα του specialty εξαπλώνεται.

Η Καισαριανή είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει πείσει τους coffee lovers μέσα από το Les Papallones και το Na Hamogelas, να την εντάξουν στον αθηναϊκό χάρτη του καφέ. Το πρώτο έχει την υπογραφή της ομάδας του Create (του πολυχώρου γευσιγνωσίας καφέ στο Ψυχικό) και πίσω από την μπάρα βρίσκουμε την Ειρήνη Δασκαλοπούλου, που είναι η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα που κέρδισε πρωτάθλημα του Barista, το 2019. Στο δεύτερο συναντάς τον Στέλιο Κελμπακούρη (τον γνωρίσαμε ως head barista στο Taf της Εμμανουήλ Μπενάκη) που με το χαμόγελο σερβίρει καθημερινά τον καφέ της εταιρείας Mr Bean Coffee Brewers, ένα ισορροπημένο χαρμάνι με νότες σοκολάτας και καραμέλας.

Το Περιστέρι όμως είναι μία από τις πιο ισχυρές και ανερχόμενες πιάτσες του καφέ αυτή τη στιγμή. Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια όταν έκανε την αρχή το Mind the Cup Micro Roastery, για πολλούς το πρώτο specialty καφέ που άνοιξε στην περιοχή ενώ πριν από μερικά χρόνια το Βuzzfeed το συμπεριέλαβε στην λίστα με τα 25 καλύτερα coffee shop που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην Ευρώπη! Σήμερα στο Περιστέρι ήρθε να προστεθεί το Omsom Coffee Roasters, ένα φωτεινό, σκανδιναβικό τύπου καφέ, με ένα γυάλινο κλουβί όπου βρίσκεται το καβουρδιστήρι και το Roosters. Η παρέα που έχει το τελευταίο άνοιξαν κι ένα ίδιο στα Βριλήσσια και παραδίδουν στους κατοίκους των βορείων προαστίων καθημερινά μαθήματα για το πώς να πίνουν εξαιρετικό καφέ, που τα καλοκαίρια τον εμφιαλώνει κιόλας. Αυτό για το οποίο είναι διάσημο είναι και τα pairings: cinnamon rolls, brioche, buns, κέικς που ψήνονται in house.

Στα βόρεια προάστια όμως θα βρεις καλό καφέ και στο Χαλάνδρι, και συγκεκριμένα στο Blind Spot, που πριν από λίγες μέρες απέκτησε αδερφάκι στο Παγκράτι, με καφέ που έχει την υπογραφή της ελληνικής εταιρείας Area 51 και πολύ δυνατό brunch να τον συνοδεύει. Έξτρα τιπ: στο Blind Spot του Παγκρατίου και στον επάνω όροφο θα βρεις και υπηρεσίες barber shop, καφές κάτω, κούρεμα επάνω! Επίσης στην Κηφισιά, πέρσι έκανε την εμφάνισή του το Café Femenino με καφέδες από γυναίκες παραγωγούς που καλλιεργούν υψηλής ποιότητας καφέ Arabica σε αυξημένα υψόμετρα και γυναικείους συνεταιρισμούς από εννέα διαφορετικές χώρες (Κολομβία, Περού, Βολιβία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Άγιο Δομίνικο, Ρουάντα).

Το Seven Steps, στο Ίλιον (το όνομά του προέκυψε από τα στάδια που χρειάζονται από τη στιγμή που ο κόκκος καφέ θα γίνει espresso στο φλιτζάνι μας), είναι το μέρος που συχνάζουν οι λάτρεις του speciality των δυτικών προαστίων. Στο roastery-coffee shop αυτό, ο Μιχάλης Κατσιαβός, διακεκριμένος barista, έχει πολλά να σου πει για την ιστορία του καφέ και σίγουρα αξίζει να τραβηχτείς ως εκεί ακόμα κι αν δεν είσαι κάτοικος της περιοχής.

Κι αν ψάχνεις specialty στη μεριά της Καλλιθέας; Την περιοχή εξυπηρετεί το Marmelada Concept στη γειτονιά του Χαροκόπειου, με ένα σοκολατένιο, ήπιο και ισορροπημένο καφέ της εταιρείας Caffeistas.

Καθώς η πρωτεύουσα μετατρέπεται σε μία από τις πιο ενημερωμένες μητροπόλεις του καφέ διεθνώς, όλο και περισσότερες επαρχιακές πόλεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και αρχίζουν να ψάχνονται με τον καλής ποιότητας καφέ. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τρία τρανταχτά παραδείγματα όπως τους Las Ramblas Breakfast and Coffee Brewers στη Λάρισα που φέρνουν και καβουρδίζουν καφέ μέσα από προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουν με τους παραγωγούς από τις χώρες προέλευσης. Στo Κόφι Microroastery στα Γιάννενα προμηθεύονται τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο στις κοινότητες, που τον παράγουν ενώ λαμβάνουν υπόψη τις γευστικές προτιμήσεις των πελατών τους για το καβούρδισμα που κάνουν. Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στα Χανιά, τον specialty καφέ έφεραν οι Kross Coffee Roasters, οι οποίοι προμηθεύονται υψηλής ποιότητας πράσινους κόκκους από φάρμες που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις καφεδοπαραγωγούς χώρες και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ