13 στέκια για fish & sushi lovers

Πεζούλας, δεν γίνεται να αγαπάς τα ψάρια και να μην έχεις έρθει

Από τα εστιατόρια που έχει γράψει ολόκληρα κεφάλαια στην ιστορία της γαστριμαργικής Αθήνας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pezoulas_1.jpg
pezoulas_3.jpg
pezoulas_2.jpg
pezoulas_4.jpg
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Πεζούλας είναι μια ψαροταβέρνα με πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο φαγητό, άριστες πρώτες ύλες και value for money.

Από τα εστιατόρια που έχει γράψει ολόκληρα κεφάλαια στην ιστορία της γαστριμαργικής Αθήνας η ψαροταβέρνα Πεζούλας, με αφετηρία στο μακρινό 1951, όταν ο παππούς Παναγιώτης και η γιαγιά Παναγιώτα άνοιξαν στο ισόγειο κάτω από το σπίτι τους ένα παραδοσιακό οινομαγειρείο. Τα μεσημέρια σέρβιρε σε αναβάτες και επισκέπτες του ιπποδρόμου και τα βράδια κακαβιά για τους ξενύχτηδες, μιας και όλα τα γνωστά κέντρα της εποχής βρίσκονται εκεί γύρω. Σπουδαία ονόματα, όπως η Σωτηρία Μπέλλου και ο Βασίλης Τσιτσάνης, πέρασαν από εδώ. Το 1970 ανέλαβε η δεύτερη γενιά, ο Λυμπέρης Πεζούλας, σερβίροντας μόνο ψάρια και θαλασσινά, και από το 1996 μπαίνει στο μαγαζί, ως σερβιτόρος αρχικά και ως μάγειρας στη συνέχεια, η τρίτη γενιά, ο Παναγιώτης. Η τρίτη αυτή γενιά, ο Παναγιώτης Πεζούλας και η σύζυγός του Κατερίνα, έχουν αναλάβει τα ηνία του καταστήματος από τον Μάιο του 2021, δίνοντας το κάτι παραπάνω. 

Ο Παναγιώτης μαγειρεύει καθημερινά στην κουζίνα και κάθε πρωί πηγαίνει στην αγορά για να προμηθευτεί τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά. Και η Κατερίνα, με την ευγένεια και τον επαγγελματισμό της, έχει αναλάβει το σέρβις. 

Ο Παναγιώτης, λοιπόν, κράτησε την παράδοση και την πήγε ένα βήμα παραπέρα, σε μια μοντέρνα εκδοχή της, με αποτέλεσμα όσοι έχουν περάσει από εδώ να θυμούνται για πάντα πόσο καλά και νόστιμα έφαγαν – και, φυσικά, να επιστρέφουν! Η αρχή όλων, βέβαια, είναι οι άριστες πρώτες ύλες, όχι μόνο στο ψάρι αλλά στα πάντα, με την κουζίνα να σερβίρει φανταστικά πιάτα όπως φρέσκια καραβίδα με τη μυστική συνταγή του Παναγιώτη ψητή στη σχάρα, χταπόδι με σταμναγκάθι, ραπανάκι, κόκκινο λάχανο και μους ταραμοσαλάτα, φάβα με χέλι καπνιστό, αλλά και λαβράκι καρπάτσιο, τσιπούρα σεβίτσε, ταρτάρ τόνου και καραβίδας και πολλά άλλα, ενώ για τους… μερακλήδες κατόπιν παραγγελίας ετοιμάζονται σπαγγέτι θαλασσινών, τραχανότα και κριθαρότα. 

Ο Πεζούλας, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα σου δώσει την αίσθηση της αληθινής απλότητας, με την αυλή να θυμίζει κάτι από Κυκλάδες και την εσωτερική του αυλή να φέρνει στο μυαλό τις παλιές αγαπημένες αυλές των αθηναϊκών σπιτιών, ενώ το ζεστό εσωτερικό του έχει ανακαινιστεί διατηρώντας τον αρχικό του χαρακτήρα. Μια ψαροταβέρνα με πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο φαγητό, άριστες πρώτες ύλες και value for money, που θα πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα να επισκεφθείς.

Από Τρίτη έως και Σάββατο 13.30-23.30, Κυριακές μόνο μεσημέρι.