- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Γεύση της μνήμης: Το τελευταίο βιβλίο του Επίκουρου
Η Νενέλα Γεωργελέ τρώει την Αθήνα με το κουτάλι
Ο Επίκουρος, κατά κόσμον Αλβέρτος Αρούχ, έφυγε πολύ πρόσφατα αλλά μας άφησε παρακαταθήκη τα βιβλία του.
Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των εστιατόρων απανταχού της Ελλάδας με καυστική πέννα και κριτικές που συχνά πυκνά τσάκιζαν κόκαλα. Οικονομολόγος και για πολλά χρόνια καθηγητής στο Deree, έγινε ευρύτατα γνωστός αρθρογραφώντας σε μια μακριά σειρά εντύπων ενώ εξέδωσε και αρκετά βιβλία. Θέμα του, ή καλύτερα εμμονή και πάθος του, το φαγητό που ο ίδιος αντιμετώπιζε σαν τέχνη και σαν πνευματική εμπειρία.
Ο Επίκουρος, κατά κόσμον Αλβέρτος Αρούχ, έφυγε πολύ πρόσφατα αλλά μας άφησε παρακαταθήκη τα βιβλία του να μας ανοίγουν την όρεξη για ταξίδια της γεύσης αλλά και του νου. Το τελευταίο του (εκδόθηκε λίγες μέρες μετά τον θάνατό του), έχει τίτλο «Η γεύση της μνήμης-Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων» και είναι η διαδρομή της ζωής του μέσα, από τι άλλο, πιάτα, γεύσεις, μυρωδιές που μπερδεύονται γλυκά με παιδικές μνήμες, εφηβικούς έρωτες, στρατό, σπουδές, καριέρα, ανθρώπους. Στις σελίδες του βιβλίου οι μπακαλιάροι με τσούσκες πιπεριές, τα τας κεμπάπ με πιλαφάκια, οι σεφαραδίτικες συνταγές και τα μπουρεκάκια μελιτζάνας κονταροχτυπιούνται με πάπιες καντονέζικες, pate de campagne, τα σαραντατρία πιάτα του Φεράν Αντριά, τα δεκαεπτά του Μπλούμενταλ και τα εικοσιτέσσερα του Ρενέ Ρετζέπι με τρόπο εξόχως γλαφυρό κι άλλο τόσο απολαυστικό.
Έχοντας ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχοντας γευτεί τους σημαντικότερους σεφ της εποχής μας, περιδιαβαίνοντας από καπηλειά μέχρι τριάστερα εστιατόρια, αυτός ο «εκδημοκρατιστής της γαστρονομίας» όπως δηλώνει, καταλήγει στις τελευταίες σελίδες: «Το φαγητό της μάνας μου μού λείπει αφόρητα, μπορεί να μην διέθετε γαστρονομική τελειότητα ήταν όμως εθιστικά νόστιμο». Από τις εκδόσεις Ίκαρος, 13€.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.