- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ταραμοσαλάτα κλασική ή μους ταραμά;
Όποια εκδοχή κι αν προτιμάς, έχουμε τη συνταγή της επιτυχίας της!
Συνταγή για κλασική ταραμοσαλάτα και μους ταραμά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ταραμοσαλάτα κλασική με ψωμί
Η καλύτερη ταραμοσαλάτα κατά τη γνώμη μου φτιάχνεται με βάση καλό προζυμένιο ψωμί 2-3 ημερών. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε στο ξύλινο γουδί της, εγώ τη φτιάχνω σε μια κανάτα με ραβδομπλέντερ.
Υλικά (για ένα μεγάλο μπολ)
- 150 γρ. ταραμά λευκό
- 250-300 γρ. ψίχα μπαγιάτικο ψωμί (χωριάτικο), καθαρισμένο από κόρα και σε φέτες
- 2 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απαλό ή ανάμεικτο ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Το στύβουμε ελαφρά με τα χέρια.
- Βάζουμε τον ταραμά στην κανάτα του ραβδομπλέντερ ή άλλη πλαστική κανάτα, προσθέτουμε λίγο νερό κρύο και τον χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα να «σπάσει».
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τμηματικά κι εναλλάξ λάδι, ψωμί και λεμόνι μέχρι να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα την κατάλληλη αλμυρότητα, οξύτητα και υφή σύμφωνα με τα γούστα μας.
- Σερβίρουμε σε μπολ, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και διακοσμούμε με ελιές.
Μους ταραμά
Διαφέρει από την κλασική ταραμοσαλάτα αφού η υφή της είναι εντελώς αέρινη και μοιάζει με μαγιονέζα. Και είναι, αφού κι εδώ έχουμε αυγά, ψαριού αυτή τη φορά, χτυπημένα με λάδι και λεμόνι.
Υλικά
- 140 γρ. ταραμά
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ξυσμένο στον τρίφτη
- Χυμό από 3-4 λεμόνια
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 ½ - 3 φλιτζάνια αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια κανάτα τον ταραμά με λίγο από το νερό, το ξύσμα λεμονιού και το κρεμμυδάκι και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά κι εναλλάξ λάδι, χυμό λεμονιού και νερό χλιαρό χτυπώντας πάντα με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να πήξει η μους του ταραμά και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και οξύτητα.
- Σερβίρουμε τη μους ταραμά σε μπολ συνοδεύοντας με λαγάνα.
*Για την τέλεια συνταγή λαγάνας πατήστε εδώ.
**Για τη συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη για χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι πατήστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.