1821 Digital Gallery
Συνταγή για λαγάνα

Η τέλεια συνταγή για λαγάνα

Φέτος η λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας θα είναι από τα χεράκια σου

Δεν λέω, είναι μεγάλη η χαρά να την πάρεις ζεστή ζεστή από τον φούρνο. Αλλά επειδή δεν μου αρέσουν οι ουρές ιδιαίτερα στις μέρες μας κι έχω μάθει να την κάνω και μόνη μου, ορίστε η τέλεια συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας τη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας.

Υλικά για 2 μεγάλες λαγάνες

  • 350γρ. αλεύρι σταρένιο (για χωριάτικο ψωμί) ή ολικής άλεσης
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σησαμέλαιο
  • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)
  • 1-2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη διαλυμένη σε 1/2 φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα δύο άλευρα σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε με το σησαμέλαιο και τρίβουμε μαζί του το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά τα δυόμιση φλιτζάνια νερό ή το αφέψημα γλυκάνισου ανακατεύοντας και ζυμώνοντας τα υλικά με το χέρι μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ενδιάμεσα θα προσθέσουμε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί μέχρι να επιτύχουμε μια σκληρή και εύπλαστη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε με σελοφάν και την αφήνουμε για μία- μιάμιση ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  3. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη χωρίζουμε στα δύο και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Πλάθουμε τα δύο κομμάτια της ζύμης σε φρατζόλες οβάλ και μετά με πλάστη στην αρχή και με τα δάχτυλα στη συνέχεια την απλώνουμε να πλατύνει εντελώς πάνω στο ταψί και να πάρει πάχος όσο ένα δάχτυλο. Με τα δάχτυλα ή με αιχμηρό αντικείμενο κάνετε σε όλη την επιφάνεια τρύπες φτάνοντας μέχρι κάτω.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100οC πάνω-κάτω και τον σβήνουμε στα 3 λεπτά. Αλείφουμε τις λαγάνες από πάνω με το ζαχαρόνερο, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και αφήνουμε τα ταψιά στον φούρνο να φουσκώσουν οι λαγάνες για ένα μισάωρο περίπου.
  5. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190οC και ψήνουμε τα ταψιά μαζί ή ξεχωριστά σε δύο φάσεις, ανάλογα τις δυνατότητες του φούρνου μας. Χρειάζεται ένα μισάωρο περίπου η καθεμιά.

Σημείωση: Αντί για σκέτο νερό μπορείτε να ζυμώσετε τη λαγάνα με ένα αφέψημα γλυκάνισου που θα φτιάξετε βράζοντας 1 λίτρο νερό με 3 κουτ. σούπας γλυκάνισο. Ύστερα αφήνετε το αφέψημα να γίνει χλιαρό και το σουρώνετε.

  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Ειδική περίπτωση Σαρακοστή
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5