Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους και η συνταγή του πιο comfort γλυκού
Τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο για τις δύσκολες ώρες…
Η αγαπημένη pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δίνει τη συνταγή του δικού της comfort γλυκού: τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο
Γνωριστήκαμε πριν δυο χρόνια τηλεφωνικώς και μάλιστα ενώ ετοιμαζόμουν για ταξίδι και της έριξα δυο- τρεις φορές τη γραμμή. Επέμεινε ευτυχώς κι έτσι συναντηθήκαμε στο εργαστήριο της Evita loves cakes στο Χαλάνδρι ανάμεσα στα υπέροχα κουλουράκια που φτιάχνει, αγαλματάκια από ζαχαρόπαστα και τσέρκια, μαρίζ και κουπάτ. Η Εβίτα είναι ταλαντούχα pastry chef και πρέσβειρα μιας ενέργειας που πλημμυρίζει τον χώρο και δεν αφήνει στεναχώρια να πιάσει εκατοστό. Είναι και αληθινή πρέσβειρα, της Renshaw, της βρετανικής εταιρείας με είδη ζαχαροπλαστικής, τίτλος που απέκτησε μέσα από διαγωνισμό. «Είναι εξαιρετικό να αναγνωρίζεται η επαγγελματική αξία κάποιου από τους ειδικούς του χώρου, νιώθω πολύ όμορφα», λέει η ίδια.
Το τελευταίο διάστημα η σελίδα της στο YouTube γέμισε με απολαυστικά how to βίντεο: πώς να φτιάξεις μια τούρτα Halloween, «αυτήν την παραδοσιακή γιορτή που στο χωριό μου τη γιορτάζαμε μέρες» όπως λέει και η ίδια στο βίντεο, πώς να σκαλίσεις ένα σωστό βαμπίρ, πώς να φτιάξεις μια τούρτα μακαρονάδα. Χιούμορ και γνώση στο μίξερ της μαζί με αισθητική, ενσυναίσθηση και αγάπη για τη δουλειά της: από τούρτες γενεθλίων, γαμήλιες, μέχρι cupcakes για events και βαπτίσεις. «Τούρτα για διαζύγιο ήταν η πιο παράξενη αφορμή για γλυκό που μου ζητήθηκε». Problem solved έγραφε επάνω της.
Της ζητώ μια συνταγή, ένα δικό της comfort γλυκό. Μαγιά αγοράσαμε, φορμάκια είχαμε από το προηγούμενο lockdown, το μόνο που μένει (εκτός από δύναμη να αντεπεξέλθουμε στη νέα συνθήκη και την ευχή να είμαστε όλοι καλά) είναι η πινελιά της.
Τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο
Υλικά για τη ζύμη
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βρώμη
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. ξύδι λευκό
- 60 γρ. Ταχίνι
- 130 γρ. ελαιόλαδο
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα
Για τη γέμιση
- Χυμός από 2 μέτρια λεμόνια
- 1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένασε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. κανέλα
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό
εώς ότου ομογενοποιηθούν. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε με τα χέρια σ΄ ένα μεγάλο μπολ).
Για τη γέμιση
Ρίχνουμε τα μήλα με την κανέλα σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα
και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να βγάλουν τα μήλα όλα τους τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση
Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας πάνω σε μία κόλλα ψησίματος την οποία έχουμε τοποθετήσει πάνω σε αλουμινόχαρτο. (Φροντίζουμε η κόλλα αλλά και το αλουμινόχαρτο να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να καλύψουν το πάνω μέρος της τάρτας).Δημιουργούμε με τα χέρια μας ένα τοίχωμα περιφερικά της ζύμης. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στα μήλα και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα μήλα πάνω στην τάρτα και ρίχνουμε τους κολοκυθόσπορους. Καλύπτουμε απαλά με το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 160 οC για 40’. Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω το μέλι.
Evita loves cakes, Καραολή & Δημητρίου 23Α, Χαλάνδρι, www.evitalovescakes.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.