- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Taste Voice:Ψαράκια τηγανίζεις μες το μαγερειό…
Μπορείς να φανταστείς καλοκαίρι χωρίς τις νοστιμιές του τηγανιού;
Μπορείς να φανταστείς καλοκαίρι χωρίς τις νοστιμιές του τηγανιού; Δηλαδή χωρίς γαύρο, μαρίδες, καλαμαράκια, κεφτέδες, αυγά στραπατσάδα, σαγανάκι, χωρίς ούτε καν τα κηπευτικά του καλοκαιριού, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, σε μία από τις καλύτερες εκδοχές τους; Έλληνας είσαι και λυγάς, θα το χτυπήσεις το τηγανητό σου, ο κόσμος να χαλάσει. Τουλάχιστον μάθε πώς αλλά και πού μπορείς να το κάνεις χωρίς πολλές βλαβερές συνέπειες σε υγεία και κιλά.
Tips για σωστό τηγάνισμα
● Όλα τα ψάρια του τηγανιού θέλουν καυτό λάδι (όχι θερμοκρασία «καπνού») και ύστερα ελάχιστο τηγάνισμα (αν είναι μικρά) κι από τις δύο πλευρές.
● Τα σπορέλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία φορά, ενώ το ελαιόλαδο επιτρέπει τη χρήση ξανά μέχρι και τέσσερις φορές.
● Μπορούμε να ξεκινήσουμε το τσιγάρισμα ή και το μαγείρεμα του κρέατος χωρίς λάδι στο τηγάνι και αφού ροδίσει να το προσθέσουμε. Έτσι απορροφάει πολύ λιγότερη ποσότητα λαδιού.
● Στην πιατέλα για τα τηγανητά βάζουμε απορροφητικό χαρτί – ΠΑΝΤΑ!!! Παίρνει τα πολλά λάδια και κάνει τις μπουκιές πιο τραγανές.
● Και μάγειρας και οικολόγος. Μαζεύουμε τα λάδια από τα τηγάνια σε ένα μπουκάλι και το πετάμε στα σκουπίδια, ΠΟΤΕ στο νεροχύτη. 1 lt λαδιού μπορεί να μολύνει μέχρι και 1 εκατομμύριο lt νερού.
TOP 10
Τους τσεκάραμε και τους βρήκαμε άσους στο τηγάνι
Θαλασσινός, όλα του καλά και νόστιμα, μάστερ στη τηγανητή γλώσσα.
Tirbouson, η πιο αλάδωτη τηγανητή πατάτα.
Βλάσσης, τηγανητά κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες με όλη τη γλύκα του καλοκαιριού, χωρίς λάδια και με σαλτσούλα ντομάτα-γιαούρτι από πάνω.
Ψαρο-κόκαλο, κουτσομούρες τραγανές και πίτα από γόνο καλαμαριού με κρεμμύδια – όπως Χίος.
Κανάρια, τηγανητή γαρίδα Νο 1, η καλύτερη!
Σεράλια, με καταγωγή από τη Σίφνο και μεγάλη δύναμη στους μυρωδάτους ρεβυθοκεφτέδες.
Ψάριστον, το μόνο μέρος στην Αθήνα για τηγανητή ταραμοσαλάτα.
Base Grill, «φωλιά» από πατάτες με πάνω της αυγά μάτια.
Χαρτί και καλαμάρι, στο Πέραμα θα φας τα πιο ωραία τηγανητά κολοκυθάκια σε μορφή «μπαστουνακίων» και μέσα σε λαδόκολα.
Noodle Bar, τέτοια αλάδωτα τηγανητά γουόν τον γεμιστά με τυρί δεν θα βρεις πουθενά αλλού!
Μια αγάπη για το καλοκαίρι
3 εύκολες συνταγές που ποτέ κανείς δεν αρνήθηκε
Αυγά στραπατσάδα (ή καγιανά) Σε τηγάνι με μέτρια ποσότητα λαδιού, που δεν έχει «κάψει», τρίβουμε με τον τρίφτη 3 ώριμες μεγαλούτσικες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Χτυπάμε 4 αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε με το κουτάλι, καπακώνουμε και κλείνουμε το μάτι, τα αφήνουμε λίγη ώρα να «δέσουν», σερβίρουμε (τρώγονται και κρύα).
Χιώτικη μαριδόπιτα Αλατίζουμε τις καθαρισμένες μαρίδες. Σε μπολ τις αναμειγνύουμε με κρεμμύδια ξερά κομμένα μισοφέγγαρο, πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι, ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, κάνει κρούστα από τη μία, γυρίζουμε λίγο και απ’ την άλλη, σερβίρουμε τη πίτα μας ζεστή.
Φρουτάλια Κυκλάδων Τηγανίζουμε μια (ικανοποιητική) τηγανιά πατάτες. Σε άλλο τηγανάκι τηγανίζουμε λουκάνικα σε φέτες. Στο τηγάνι με τις πατάτες που μόλις έχουν γίνει προσθέτουμε τα λουκάνικα και από πάνω 5 καλά χτυπημένα και αλατοπιπερωμένα αυγά, άμα θέλουμε και τυρί σε κύβους ή τριμμένο. Τρυπάμε ελαφρά με πιρούνι να πάει το αυγό παντού και να ψηθεί. Αφήνουμε να γίνει καλά η μία πλευρά και αν είμαστε δεξιοτέχνες –που δεν είμαστε–, κάνουμε στην ομελέτα μας τη γνωστή «τούμπα». Αλλιώς καπακώνουμε (η θερμοκρασία θα ψήσει και την αποπάνω μεριά), ή αν είναι δυνατόν βάζουμε το τηγάνι για 3-4 λεπτά στο grill.
Εικονογράφηση: Jeff Martin
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.