Όλες οι αμαρτίες που σκοπεύω να φάω στη Νέα Υόρκη
Ένας γευστικός οδηγός της πόλης που δεν κοιμάται (γιατί έχει βαρυστομαχιάσει)
Σκοπεύεις να κάνεις ταξίδι στην Νέα Υόρκη; Ορίστε τι πρέπει να φας!
Πόσο σημαντική είναι η σωστή προετοιμασία πριν από ένα ταξίδι στο εξωτερικό; Αν είσαι άτομο που χρειάζεται οργάνωση, του αρέσουν οι λίστες, αναζητά συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων και τα σωστά μέρη για τοπικά μπινελίκια, τότε πολύ! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να πετάξεις στη λαμπερή, μυθική, μοιάζει-σαν-ψεύτική Νέα Υόρκη, με τα χιλιάδες αξιοθέατα και τις εμπειρίες που έχει να προσφέρει σε όλες τις αισθήσεις σου. Φυσικά με τη γεύση σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τα νεοϋορκέζικα λοκάλια, τους τουρίστες, τις χολιγουντιανές ταινίες και σειρές, το Μεγάλο Μήλο σφύζει από κολασμένες λιχουδιές σε κάθε του άβενιου. Η κουλτούρα του street food εδώ αγγίζει άλλα επίπεδα, ανεξερεύνητα ακόμα για εμάς, ενώ όποιο γευστικό υβρίδιο και αν βάλεις στο σατανικό μυαλό σου, οι πιθανότητες είναι πως κάποιος το έχει σκεφτεί πριν από εσένα. Και το σερβίρει δύο τετράγωνα παραπέρα. Σε μέγεθος extra large.
Μετά από έρευνα μηνών, ιδού όλα τα φαγητά που ανακάλυψα και σκοπεύω να τσακίσω στην επίσκεψή μου.
Προσθήκες και συμβουλές ευπρόσδεκτες.
1. Bagels
Αν πας στη Νέα Υόρκη και δεν έχεις δοκιμάσει τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά bagels για πρωινό, τότε δικαιούσαι να ισχυριστείς ότι πήγες; Όχι, δεν δικαιούσαι. Υπάρχει ένας μύθος πως η νοστιμιά της ζύμης οφείλεται στο νερό της πόλης, το οποίο κάνει τα συγκεκριμένα αμερικάνικα κουλουράκια έξτρα αφράτα. Όπως και να έχει, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα του μέρους, ειδικά συνοδευμένα με καφέ.
Μέρη με bagels που έχω σταμπάρει: Tal Bagels, Zucker’s Bagels και Τhe Bagel Store (για bagel ουράνιο τόξο με γέμιση cream cheese)
2. Πίτσα ενός δολαρίου
Είναι η εύκολη, οικονομική λύση όταν είσαι όλη την ημέρα στο πόδι χαζεύοντας ουρανοξύστες. Αλλά είναι και πολλά παραπάνω από αυτό. Η γνωστή «dollar slice» πίτσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας στη Νέα Υόρκη και κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις. Δικαίως, γιατί είναι πίτσα. Και φτηνή.
Μέρη για πίτσα ενός δολαρίου που έχω σταμπάρει: 99 Cent Fresh Pizza, Roberta’s, 2 Bros Pizza
3. Βρώσιμη ζύμη μπισκότου
Δεν γνωρίζω για εσένα, αγαπητέ αναγνώστη, αλλά προσωπικά όποτε στο σπίτι ψήνονταν μπισκότα, κουλουράκια ή κέικ, το αγαπημένο κομμάτι της διαδικασίας ήταν να γλύφω τη ζύμη από το μπολ και το μίξερ. Χαλάλι ο μετέπειτα πονόκοιλος. Όταν λοιπόν έμαθα πως στη Νέα Υόρκη υπάρχουν μαγαζιά που κατάφεραν να φτιάξουν cookie dough χωρίς αβγά, το οποίο τρώγεται έτσι «ωμό» με κομματάκια σοκολάτας, άλλαξα λίγο ως άνθρωπος.
Μέρη με βρώσιμη μπισκοτένια ζύμη που έχω σταμπάρει: World's Best Cookie Dough, DŌ Cookie Dough Confections
4. Cheesecake
To New York Cheesecake είναι ένα μυθικό επιδόρπιο και οφείλεις να του χαρίσεις τις κουταλιές σου, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Θα το βρεις σε διάφορες εκδοχές, με ή χωρίς τη μαρμελάδα από πάνω. Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια είναι η αυθεντική συνταγή, επομένως έχω σκοπό να φάω και από τα δύο.
Μέρη με cheesecake που έχω σταμπάρει: Eileen’s Special Cheesecake, Junior’s Restaurant, Veniero’s Pasticceria & Caffe
5. Κρέας με ρύζι
Ακούγεται όντως απλό και σχετικά αδιάφορο, όμως οι φωτογραφίες που ανακαλύπτεις όταν πατάς «street meat» ή «meat over rice» σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης προκαλούν γουργούρισμα-σεισμό στο στομάχι. Πρόκειται για ένα άκρως δημοφιλές πιάτο για τους Νεοϋορκέζους, το οποίο πωλείται σε καντίνες και carts σε πάρα πολλούς δρόμους της πόλης. Παρόλα αυτά, η κοινή άποψη είναι πως το καλύτερο σερβίρεται από τους The Halal Guys και αν κρίνουμε από τις εικόνες, μάλλον όλοι έχουν δίκaιο.
6. Σάντουιτς με παστράμι
Ξέρω τι είναι το παστράμι; Όχι δεν ξέρω. Θέλω όμως να δοκιμάσω το sandwich που έτρωγε η Meg Ryan στο «Όταν Ο Χάρι Γνώρισε Την Σάλυ» και θεωρείται μία από τις νοστιμιές που απλώς ΠΡΕΠΕΙ να φας στη Νέα Υόρκη; Ε, ναι. I’ll have what she’s having.
Μέρη με pastrami sandwich που έχω σταμπάρει: βασικά το Katz’s Delicatessen, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο πιάτο.
7. Banana Pudding και Cupcakes από το Magnolia Bakery
Το Magnolia Bakery έγινε διάσημο από την εμφάνισή του στο Sex and the City και συνετέλεσε στην «τρέλα» με τα cupcakes που έπιασε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον φημίζεται και για το banana pudding που προσφέρει και ειλικρινά, δεν σοκάρομαι καθόλου. Φαίνεται τόσο νόστιμο που θα έπρεπε να είναι παράνομο.
8. Hot Dog
Σύμφωνα με εξονυχιστική έρευνα, το σωστό το hot dog το πρόστυχο οφείλει να είναι τραγανό από έξω, ζουμερό από μέσα και αδύνατον να το φας χωρίς να λερωθείς. Μία θυσία που προφανώς είμαι διατεθειμένη να κάνω.
Μέρη με hot dog που έχω σταμπάρει: Gray’s Papaya, Prontito, Daddy-O.
9. Γλυκές πίτες
Chocolate pie (με σαντιγύ), pumpkin pie (με παγωτό), pecan pie (με ό,τι βρίσκεται πιο κοντά). Αγαπημένα αμερικάνικα γλυκά, τα οποία σερβίρονται κυρίως την Ημέρα των Ευχαριστιών ή στις 4 Ιουλίου, αλλά προκαλούν γευστικά πυροτεχνήματα ανεξαρτήτως της ημερομηνίας.
Μέρη με πίτες που έχω σταμπάρει: Momofuku Milk Bar, Four & Twenty Blackbirds, Little Pie Company
10. Chicken and waffles
Ένα κάπως δαιμονισμένο πιάτο που ίσως δεν ακούγεται και ό,τι πιο νόστιμο (ή λογικό, για να λέμε την αλήθεια) όμως όλοι πίνουν νερό στο όνομά του. Πρόκειται για τον συνδυασμό ενός τηγανητού στήθους κοτόπουλο, το οποίο τοποθετείται πάνω σε μία βάφλα από καλαμποκόψωμο και περιχύνεται από σος μελιού και τσίλι. Τι άλλο θα σκεφτούν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι;!
Μέρη με chicken and waffles που έχω σταμπάρει: Red Rooster Harlem, Amy Ruth’s
11. To Cronut
Πρέπει. Ήταν το πρώτο γλυκό «υβρίδιο» που παρουσιάστηκε ποτέ στον κόσμο και αν είσαι γλυκατζής, οφείλεις να το τιμήσεις. Φυσικά και θα πάω στο Dominique Ansel Bakery, καθώς εκείνος ήταν ο ζαχαροπλάστης που το εφηύρε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.