- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι χρειαζόμαστε 500 γρ. φρέσκα πράσινα φασολάκια● 2 κ.σ. βούτυρο ● 500 γρ. ξεκοκαλισμένο κρέας αρνιού κομμένο σε κύβους ● 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ● 2 κ.σ. πελτέ τομάτας ● 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ● 1/4 κ.σ. κόλιαντρο σε σκόνη ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα πράσινα φασόλια, κουνάμε καλά την κατσαρόλα για 2-3΄ ώστε να τσιγαριστούν λίγο τα φασολάκια. Αφήνουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά να αχνιστούν και να μαγειρευτούν με το κρέας και τα ζουμιά τους για 8΄ περίπου. Αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε τον πελτέ ντομάτας σε 2 κούπες βραστό νερό και το χύνουμε στην κατσαρόλα, πάνω από το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20΄ σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα, σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο και το κόλιαντρο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά – προσοχή να μην καεί το βούτυρο και μαυρίσει. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Κουνάμε καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό.
Μάθε ιστορία Τα γνωστά μας πράσινα φασόλια ή Phaseolus vulgaris κατάγονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Δείγματα καλλιέργειας εκατοντάδων χρόνων πριν έχουν βρεθεί στο Περού και το Μεξικό. Τα φασόλια που αναφέρουν Ρωμαίοι συγγραφείς ως phaselus ή phaseolus δημιούργησαν αρχικά μια σύγχυση στους βοτανολόγους και τους ιστορικούς αλλά, τελικά, όλοι κατέληξαν ότι τα πράσινα φασόλια είναι φυτά της «Νέας Γης». Eπιστέφοντας από το δεύτερο ταξίδι του, ο Κολόμβος πήρε μαζί του και τα «περίεργα πράσινα φασόλια» που, όπως αναφέρει, «ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν στην Ισπανία». Η πρώτη τυπωμένη περιγραφή του Phaseolus vulgaris εντοπίζεται το 1543 από το βοτανολόγο Leonhart Fuchs. Το 17ο αι. η καλλιέργεια των φασολιών είχε πια εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.
● Side dishes tip Μικρές λιβανέζικες πίτες γεμιστές με τριμμένη φέτα.
● Go Healthy tip Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
● Σκονάκι Το κόλιαντρο δίνει στο πιάτο έναν αέρα λιβανέζικης κουζίνας, μπορείτε όμως να το αφαιρέσετε και να πάτε στην τουρκική εκδοχή της συνταγής που δεν το χρησιμοποιούν, σε αυτή τη version όμως η ποσότητα του κρέατος δεν ξεπερνά ποτέ το 1/4 της ποσότητας των φασολιών. Τα φασόλια διατηρούνται περίπου 4 μέρες στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.