Το λεξικό του καφέ από το Α ως το Ω: Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις-κλειδιά.
Affogato
Στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος». Συνδυάζει δύο παραδόσεις της γειτονικής χώρας: τον espresso και το gelato.
Βραζιλία
Η Βραζιλία παράγει το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή του κόσμου.
Γκέισα
Εκλεκτή ποικιλία καφέ που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά πρωταθλήματα καφέ.
Διπλή δόση
Για τη λέξη διπλός χρησιμοποιείται ευρέως και η ιταλική λέξη doppio, π.χ. «Espresso Doppio».
Espresso
Ο πιο γνωστός και αγαπημένος καφές με πολλούς φανατικούς οπαδούς τα τελευταία πολλά χρόνια στη χώρα μας. Καυτό νερό (30ml) διαπερνά με πίεση 7gr αλεσμένου καφέ.
Ζεστός
Μέσα από ένα αχνιστό φλιτζάνι μπορούν να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι μυρωδιές ενός ποιοτικού χαρμανιού.
Ημερησίως
Σύμφωνα με έρευνες, έως και 300mg ημερησίως θεωρούνται φυσιολογικά όσον αφορά την κατανάλωση του καφέ. Δηλαδή, από 2 έως 4 φλιτζάνια.
Θερμίδες
Ο καφές δεν έχει θερμίδες από μόνος του. Συγκεκριμένα δίνει μισή θερμίδα ανά 100 γραμμάρια κι αυτό που τον επιβαρύνει είναι τα πρόσθετα, όπως η ζάχαρη και το γάλα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Οξύτητα, σώμα, γεύση, άρωμα είναι μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ μιας ποικιλίας καφέ.
Καφενές
Ένα ζεύγος Βαυαρών το 1834 στήνει το πρώτο καφενείο στην Αθήνα, στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Μ. Αλεξάνδρου. Το «Πράσινο Δεντρί».
Latte
Σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλιτζάνι από του καπουτσίνο και αγγίζει τα 200ml για να πετύχει σωστή ισορροπία γάλατος-εσπρέσο.
Μachiatto
Για να φτιάξουμε espresso machiatto (σημαδεμένος-λερωμένος) σε ένα φλιτζάνι espresso, προσθέτουμε μια πολύ μικρή ποσότητα αφρόγαλα.
Ντεκαφεϊνέ
Ο καφές στον οποίο απομακρύνεται έως και το 97% της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη.
Tο ξέρεις;
H πρώτη web κάμερα κατασκευάστηκε στο Cambridge για να παρακολουθούν πότε θα γεμίζει η κανάτα στην καφετιέρα.
Οξύτητα
Είναι υπεύθυνη για μια σειρά γευστικών ιδιοτήτων του καφέ, όπως οι φρουτώδεις νότες που μπορεί κανείς να ανιχνεύσει σε μια συγκεκριμένη ποικιλία.
Ποικιλίες
Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες καφέ, η ποικιλία Arabica και η Robusta.
Ristretto
Σερβίρεται σε φλιτζανάκι για εσπρέσο με ποσότητα μόλις 25ml, για τον λόγο αυτό αποκαλείται και «σφηνάκι».
Στιγμιαίος
Η μαζική παραγωγή του ξεκίνησε το 1910 από τον George Washington. Όχι τον πρώτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έναν Βέλγο που ζούσε στη Γουατεμάλα.
Tιμή
Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου είναι ο Kopiluwak, κοστίζει 60 ευρώ το φλιτζάνι και παράγεται από τα κόπρανα αγριόγατας στην Ινδονησία.
Ύπνος
Tο λεγόμενο «coffee nap» είναι μια συνήθεια που συνδυάζει καφέ και σύντομο ύπνο διάρκειας 20-30 λεπτών. Μόλις ξυπνήσεις, θα είσαι πιο δραστήριος και διαυγής σύμφωνα με έρευνες.
Φραπέ(ς)
Αμιγώς ελληνικό προϊόν, καθώς η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 στη Θεσσαλονίκη - πού αλλού...;
Χόβολη
Τρόπος παρασκευής του ελληνικού καφέ μέσα σε στάχτη.
Ψήσιμο
Οι πράσινοι κόκκοι του καφέ, για να μετατραπούν στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε, περνούν από την κρίσιμη διαδικασία του roasting, γνωστή και ως καβούρδισμα ή ψήσιμο.
Ώρα
Η επίδραση του καφέ είναι πιο έντονη το διάστημα ανάμεσα στις 09.30 και τις 11.30.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.