- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
9 ταβέρνες που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε στις πολυαγαπημένες Μικρές Κυκλάδες
Συνήθως με συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο, χαλαρή ατμόσφαιρα και ξαφνικά γλέντια με βιολιά. Ταβέρνες που όλοι αγαπήσαμε και μας θυμίζουν τους παλιούς καιρούς και τις εποχές της αθωότητας.
Η μοναδική λύση για να νιώσει κανείς παλιομοδίτικα στις Κυκλάδες, δηλαδή διακοπές χωρίς πίεση, αυτοκίνητα, απαιτητικούς καταναλωτές, και να περάσει σε ρυθμούς ανθρώπινους, αργόσυρτους, νωχελικούς, δεν έχει παρά να κατευθυνθεί στις Μικρές Κυκλάδες.
Λυτρωτικοί περίπατοι σε παλιά μονοπάτια, εξαγνιστικές πεζοπορίες για να φτάσει σε αμμουδερές παραλίες, είτε ολιγόλεπτα ταξίδια με λάντζες για να κολυμπήσεις σε σμαραγδένια νερά. Ανθρώπινες σχέσεις, στιγμές χαλάρωσης, όπου το τίποτα γίνεται σημαντικό και το σημαντικό τίποτα.
Τα έξι νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων είναι η Δονούσα (14 τ.χλμ. και 130 κάτοικοι), το Πάνω Κουφονήσι (6 τ. χλμ. και 370 κάτοικοι), το Κάτω Κουφονήσι (4 τ. χλμ. ακατοίκητο αλλά επισκέψιμο από εναλλακτικούς που πολλές φορές στήνουν σκηνές στις ακροθαλασσιές), η Σχοινούσα (9 τ. χλμ. και 250 κάτοικοι), η Ηρακλειά (18 τ. χλμ και 150 κάτοικοι) και η Κέρος (15 τ. χλμ. ακατοίκητη ως αρχαιολογικός χώρος.
Κύριο χαρακτηριστικό και των 6 νησιών μαζί με τις βραχονησίδες τους είναι ότι ανήκαν μέχρι μια περίοδο του 19ου αιώνα στην Μονή Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και οι κάτοικοι ήταν ακτήμονες γεωργοί και κτηνοτρόφοι κι όταν τα κτήματα απαλλοτριώθηκαν οι κάτοικοι απέκτησαν τη δική τους γη.
Σήμερα ο τουρισμός των Μικρών Κυκλάδων αναπτύσσεται ήπια σε μικρά ξενοδοχειάκια είτε σε καλόγουστα δωμάτια και είναι ο παράδεισος των εναλλακτικών διακοπών. Τα νησιά έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα –ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τους είναι η φιλοξενία των κατοίκων και η φιλική ατμόσφαιρα στους επισκέπτες-, αλλά και κάποιες διαφορές στην οργάνωση της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας όπως ο μεγάλος αλιευτικός στόλος στο Πάνω Κουφονήσι, η καλλιέργεια της φάβας στην Σχοινούσα ή η παραγωγή θυμαρίσιου μελιού στην Ηρακλειά.
Εννιά ταβέρνες στις Μικρές Κυκλάδες, ισομοιρασμένες στα 5 μικρά νησάκια. Δυο ταβέρνες στην Ηρακλειά, δυο στέκια στην Σχοινούσα, ένα στο Κάτω Κουφονήσι, δυο στο Πάνω Κουφονήσι και δυο στη Δονούσα.
Δονούσα
Καφενείο το Κύμα
Το Καφενείο «Κύμα» του Νικήτα Μαρκουλή δεσπόζει στο μικρό λιμανάκι της Δονούσας. Στο Κύμα κοντοστέκεται κανείς μόλις φθάσει με το βαπόρι γιατί είναι το πρώτο μαγαζί που θα συναντήσει. Εδώ θα πιει τον πρώτο του στεριανό καφέ και από δω θα πάρει τις αναγκαίες πληροφορίες. Το Κύμα λειτουργεί από το 1948 και είναι το παλιότερο και πιο δημοφιλές του νησιού.
Κεντρική προσωπικότητα του καφενέ όμως είναι η γυναίκα του Νικήτα, η κυρά Βαγγελιώ με τα εκφραστικά της μάτια και τις σταράτες κουβέντες, που είναι απίκο από τα χαράματα για να ετοιμάσει όλα τα μαγειρευτά της για το βράδυ. Παστίτσιο, αυτές οι πληθωρικές μερίδες της που τελειωμά δεν έχουν, οι κεφτέδες, το ερίφι πατατάτο και άλλα πολλά… Όχι που δεν θα χάσει και τις ευκαιρίες της για κοινωνικό σχολιασμό!
* Για τη Φάβα Σχοινούσας διαβάστε εδώ
** Για το πανηγύρι του Άι-Γιάννη του Προδρόμου στην Ηρακλειά διαβάστε εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.